Na spomen grupe Texas, vjerojatno se mnogi zapitaju ‘zar oni i dalje postoje?!’, s obzirom da su njihovi zlatni dani udaljeni dvadesetak godina od 2018. godine. Kako ne bi postajali, čak su i u solidnoj formi! “The Conversation” je bio poprilično dobar album, dok  je prošlogodišnji “Jump on Board” ipak par koplja slabiji.

Texas je škotski bend nastao 1986. i već je u samom startu skrenuo pažnju na sebe s ponekim hitom, dok je zlatno doba bilo na prijelazu u novi milenij, kada su nanizali zavidan broj hitova. Kako su i najavili, na skorašnjem zagrebačkom koncertu neće promovirati “Jump on Board”, nego će svirati najveće hitove iz karijere, pa smo odabrali njih deset koje bismo svakako htjeli čuti uživo.

1. “I Don’t Want a Lover” – “Southside” / “The Greatest Hits”(1989./2001.)

S prvim službeno objavljenim singlom, Texas je uspio. Pjesma je jaka, sjeda na prvu i jasno je zašto je postala klasik ovog benda. Tema je ljubav, kao i u mnogim drugim pjesmama Texasa, a ovdje su nadodali i mnoga propitkivanja što i kako nakon prekida.

2. “Say What You Want” – “White on Blonde” (1997.)

Nakon početnog uspjeha, Texas se tražio i izgledalo je da će ostati ‘one hit wonder’. 1997. su zakucali sa “Say What You Want” i od tada je krenulo ‘zlatno doba’ Texasa u kojem je izgledalo da ne mogu napraviti lošu pjesmu, jer su svi singlovi harali top ljestvicama. Zavodljiv vokal Sharleen Spiteri ovdje je u prvom planu, pa da je ova pjesma ikako drugačije snimljena, to vjerojatno ne bi bilo to.

3. “In Our Lifetime” – “The Hush” (1999.)

Najavnim singlom sa sljedećeg albuma “The Hush” nastavili su tamo gdje su stali s prethodnim albumom. “In Our Lifetime” je postao instant hit i rado viđeni spot u glazbenim emisijama na našoj televiziji (kada je HRT još mario za (stranu) glazbu). Sjećam se da se vrtio u nedogled, što uopće i ne treba čuditi jer je pjesma toliko zarazna.

4. “Summer Son” – “The Hush” (1999.)

Mnoge kontroverze su se pokušale stvoriti oko pjesme “Summer Son”, što je samo pospješilo uspjeh pjesme. Kako tekst pjesme, tako i sam spot, pokazuje popriličan naboj jedne ljetne romanse.

5. “When We Are Together” – “The Hush” (1999.)

I dok su prethodni nabrojani hitovi imali nešto ozbiljniju glazbenu notu i teme o više-manje prekidima, “When We Are Together” zvuči kao njihova potpuna suprotnost. To je jedna klasična retro pop pjesmica pamtljivog refrena koji se pjevuši na prvu.

6. “Inner Smile” – “The Greatest Hits” (2001.)

Mnogi izvođači rade kompilacije hitova reda radi, a ako objave i koju novu pjesmu, ona rijetko kada zaslužuje biti na ovakvom albumu. Texas si je stvarno dao truda na svojoj prvoj kompilaciji, što dokazuje “Inner Smile” koja je postala jedan od najjačih singlova benda do danas. Spot u kojem Sharleen glumi Elvisa (i njegov legendarni nastup) je svakako tome pripomogao.

7. “In Demand” – “The Greatest Hits” (2000.) 

I dalje smo na spomenutom “The Greatest Hits” jer i “In Demand” treba istaknuti. Ako tražimo još neku pjesmu koju je Sharleen izvukla i odlično se spojila s melodijom, to je ova pjesma. Slatkasta i romantična, idealna pop pjesmica za dušice slomljenog srca.

8. “Carnival Girl” – “Careful What You Wish For” (2003.)

Spomenuto ‘zlatno doba’ s najvećim hitovima benda nekako završava s “Carnival Girl” koja je bila svojevrsni odmak od dotadašnjeg rada i želja za približavanjem novoj publici. Tradicionalni zvuk Texasa presječen je repanjem Kardinala Offishalla. Bio je to fini odmak, a nakon toga je došla i poduža pauza s hitovima.

9. “Dry Your Eyes” – “The Conversation” (2013.)

Nakon desetak godina traženja, Texas se vratio s vrlo dobrim albumom “The Conversation”, koji je isporučio nekoliko predivnih pjesama među kojima mi se nekako najviše sviđa “Dry Your Eyes”, spoj zvuka Richarda Hawleya i dobrog starog Texasa. Kako je vrijeme prošlo, tako se veliki comeback nije dogodio, a svakako je mogao.

10. “Tell That Girl” – “Jump on Board” (2017.)

Da ne ispadne kako se baš ništa dobroga ne događa u karijeri Texasa posljednjih godina, za kraj ću istaknuti “Tell That Girl” s prošlogodišnjeg “Jump on Board” koja je iznova pokazala da u njima i dalje ima dinamita, s vremena na vrijeme.

37 Shares