Volite li više Nevjestu u žutom kojoj trebaju dva filma da ubije Billa? Ili “Nemilosrdne gadove” koji vrebaju naciste u kinu? Jesu li vam napetiji ”Psi iz rezervoara” ili se bolje zabavljate uz ”Pakleni šund”? Sve je to Tarantino. 

”Bilo jednom…u Hollywoodu” uskoro dolazi u naša kina pa tim povodom objavljujemo listu Tarantinovih filmova rangiranih od dobrih do najboljih. Teško je ocijeniti koji je film bolji a koji najbolji – poredak najboljih filmova na listi ovisi o puno toga pa je najbolje da čitatelji pogledaju sve filmove i sastave svoju listu!

10.”Četiri sobe” (”Four Rooms”)

Muziku podržava

Omnibus kojeg nisu voljeli ni publika ni kritičari koji su ga svrstali u ‘neduhovitu farsu’. Obično ga ni ne svrstavaju u Tarantinove dugometražne filmove jer je Quentin režirao samo 1 segment filma, baš kao i ostale kolege: Robert Rodriguez, Allison Anders i  Alexandre Rockwell.

  1. ”Otporan na smrt” (”Death Proof”)

Tarantinova posveta eksploatacijskim filmovima i kaskaderima. Kurt Russell je ludi kaskader koji ubija lijepe žene, te se u filmu pojavljuje cijeli ansambl atraktivnih glumica: Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rose McGowan, Mary Elizabeth Winstead.  Film je dobio osrednje kritike – ima zanimljivih motiva i solidnih dijaloga, ali daleko je to od maestralnih scena i dijaloga za pamćenje iz Tarantinovih ostalih filmova.

  1. ”Odbjegli Django” (”Django Unchained”)

Brutalni vestern o crnom robu (Jamie Foxx) koji kreće osloboditi svoju ženu (Kerry Washington) koju drži sadistički vlasnik plantaže (Leonardo DiCaprio). Ova osvetnička fantazija je Tarantinov hommage špageti vesternima (”Django” iz 1966.), a ujedno i njegov obračun s američkim rasizmom. Možda i najveća zamjerka filmu je njegov castingSamuel  L.  Jackson u ulozi kućnog crnca ima veću karizmu od glavnog glumca Jamieja Foxxa, a i Christoph Waltz bi sigurno bio bolji u ulozi negativca od DiCaprija.

  1. ”Kill Bill 2”(”Kill Bill: Volume 2”)

Osvetnička priča o Nevjesti koja se sprema pobiti bivše suradnike koji su joj ubili najbliže. Izvorni ”Kill Bill” podijeljen je u 2 filma – prvi dio je zabavniji, drugi je nešto ozbiljniji i trudi se više istražiti prošlost junaka. Zvijezda oba filma je Uma Thurman, a negativac za pamćenje David Carradine.  Iako Tarantino stalno najavljuje odlazak u penziju, još uvijek se priča o mogućem trećem dijelu ”Kill Billa”.

  1. ”Mrska osmorka” (”The Hateful Eight”)

Još jedan Tarantinov vestern u kojem se obračunava s bijelim rasizmom, i to kroz komornu krimi priču o skupini ljudi s tajnom koje je mećava natjerala u isto prenoćište. Oni koji izdrže sporovozeću priču  mogu uživati u mračnim likovima i sarkastičnim dijalozima a Tarantinov ansambl je uobičajeno maestralan – par odličnih glumaca izvučenih od zaborava (Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh) plus stalni suradnici (Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen).

  1. ”Nemilosrdni gadovi” (”Inglourious Basterds”)

Briljantan osvetnički film Tarantina koji se u ovoj priči usudio i izmijeniti kraj Drugog svjetskog rata. Ako ovo i nije najbolji Tarantinov film, sigurno nudi najvećeg negativca, preciznije – najbolji glumački nastup u ulozi zlikovca. Ta zvijezda je Christoph Waltz koji jede scenu svaki put kada se pojavi i briljira na svakom jeziku kojeg govori. U filmu nastupaju još i Brad Pitt, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger i Mélanie Laurent koja se priprema spaljivati naciste uz Bowiejev ”Cat People”.

  1. ”Jackie Brown”

Netipični Tarantinov film  – sporiji, ozbiljniji i zreliji, baš kao i glavni likovi koji su na zalasku karijere i pokušavaju uhvatiti zadnju priliku. U glavnoj ulozi je starija crnkinja Jackie (Pam Grier), njezin budući partner je ostarjeli lovac na ucjene (Robert Forster) a briljiraju i Samuel L.  Jackson u ulozi opakog kriminalca te Robert de Niro u netipičnoj ulozi mlakonje. Posveta blaxploitation filmovima vidljiva je i u odličnom soundtracku punom soula pa možemo reći da je ”Jackie Brown” i doslovce Tarantinov film s puno duše.

  1. ”Kill Bill” (”Kill Bill: Volume 1”)

Tarantinova posveta azijskoj pop kulturi, zabava u najčišćem obliku. Film pršti od šarenila (Nevjesta u žutoj trenirci!), stripovske akcije i dinamične glazbe za koju je, osim Tarantina, zaslužan i RZA. Ako uživate u kul glazbi (Ennio Morricone, Nancy Sinatra, Bernard Herrmann, Gheorghe Zamfir), prštanju krvi i Umi Thurman, uživat ćete i u ovom filmu.

  1. ”Psi iz rezervoara” (”Reservoir Dogs”)

Tarantinov debi za pamćenje. Pamte se scene u kojima opaki pljačkaši u odijelima ulaze u kadar uz zvuke pjesme ”Little Green Bag”, te odsjecanje uha uz  glazbenu pratnju ”Stuck in the Middle of You”. Tu su i duhoviti dijalozi (analiza Madonnine ”Like A Virgin”),  briljantno pripovijedanje (priča Tima Rotha o policajcima u WC-u), te ansambl iz kojeg je teško izdvojiti nekog posebno no briljiraju Tim Roth, Harvey Keitel i Michael Madsen. Nasilje u filmu je bolno i realistično, a napetost gotovo neizdrživa – sve do efektnog završetka.

1.”Pakleni šund” (”Pulp Fiction”)

Najvažniji film Tarantinove karijere, donio mu je Oscara za scenarij, Zlatnu palmu iz Cannesa i brojne obožavatelje. Tu je u potpunosti predstavljen njegov stil  – nelinearna priča, dugi i humorni dijalozi (Royale with Cheese), brutalno nasilje (silovanje muškarca, raznesena glava),  urnebesni humor (monolog Christophera Walkena!), pop-kulturalne reference i nastup brojnih glumačkih zvijezdi. Uskrsnuta je karijera Johna Travolte i učvršćen zvjezdani status Brucea Willisa, a Samuel L. Jackson i Uma Thurman otvorili su vrata budućoj suradnji s Tarantinom.

BONUS: ”Bilo jednom…u Hollywoodu”  (”Once Upon a Time…in Hollywood”)

Film još nismo vidjeli, ali kažu da je riječ o tipičnom Tarantinovom filmu u kojem odaje posvetu televiziji, filmovima i glazbi koju je volio u mladosti. Opet imamo i kontroverze oko nasilja,  revizije povijesnih činjenica i završetka filma, no opet možemo očekivati i brojne zvijezde (Brat Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Al Pacino), duge dijaloge, puno humora i, naravno, puno dobre glazbe, a ovih dana je izašao i službeni soundtrack koji bi, kao i film, mogao biti i zadnji Tarantinov rad.

Muziku podržava