Tara Knežević iznimna je 17-godišnjakinja. Maturantica je koprivničke gimnazije i violinistica grupe Ogenj, a trenutno se nalazi pred najvećim životnim izazovom.

Uz bendovske obaveze, Tara se odlučila prijaviti na natječaj za United Space School, nakon čega joj se ispunila želja i odabrana je kao jedna od 50-ak kandidatkinja iz cijeloga svijeta na sudjelovanje u dvotjednoj, ljetnoj školi NASA-e.

Ova motivirajuća priča potaknula nas je da je kontaktiramo i priupitamo nešto više o samom programu i daljnjim planovima.

1NASA-ina ljetna škola

O samoj ideji za prijavljivanje u program Tara nam je rekla kako je došla od strane obiteljskog prijatelja koji je sam dvadesetak godina bio zaposlenik NASA-e: “U razgovoru sam spomenula kako su mi fizika i astronomija jako zanimljive, na što je on odgovorio da bih se trebala prijaviti na United Space School.”

2Osmišljavanje misije za Mars

To je ono što je čeka u Houstonu u dva tjedna nastave, uz kako sama kaže upoznavanje vršnjaka iz različitih dijelova svijeta te njihovih kultura.

Za ovaj period do početka programa Tara ima isplaniran raspored: “Do samog programa dobivat ću zadaće koje ću morati redovno predavati, a njihova svrha je da naučim određena gradiva potrebna za lakše snalaženje i bolje funkcioniranje u programu.”

3Zahtjevan intervju kao proces prijave

Tara nam je pojasnila kako se proces prijave sastojao od pismenog i usmenog dijela. Pismeni dio sastojao se od motivacijskog eseja i životopisa na engleskom te preporuka ravnatelja i profesora.

“Nedugo nakon što sam poslala sve potrebno, saznala sam da sam prošla i usmeni dio. To je zapravo bio vrlo opširan i zahtjevan Skype intervju s 12 članova USS-ovog odbora za prijave.”

4Fizika za daljnje obrazovanje

“Nakon povratka iz Houstona očekuje me faks. Nadam se da ću upisati jedan od željenih fakulteta, a svi od njih su usko vezani uz fiziku”, ističe Tara, koja po svemu sudeći ima jasnu viziju što dalje želi u životu.

5Balansiranje obaveza – škola, program, Ogenj

Škola, pripremanje za spomenuti program i sviranje u Ogenju – ne čini se baš kao jednostavna stvar. Na prvu nam je djelovalo prilično ambiciozno, a i sama Tara kaže kako joj je trenutno teže balansirati obaveze nego prošle godine.

Ipak, sve stiže i ide po planu: “Maturantica sam što znači da pripremam maturu koja je pred vratima, ali moram i puno učiti za završnu godinu mojih gimnazijskih dana. Pripreme za program će biti već spomenuti zadaci te učenje i usavršavanje znanstvene terminologije na engleskom jeziku.”

S bendom Ogenj svira puno i konstantno već godinu i pol: “Nismo radili nikakve pauze tako da sam navikla da me vikendima nema doma”, kaže Tara te ističe: “Isto tako, moram spomenuti da se sve u bendu temelji na dobrom dogovoru pa su dečki prihvatili smanjiti intenzitet i broj koncerata ove godine. Nadam se da ću i u budućnosti biti sposobna prihvatiti i odraditi izazove koji me tek čekaju.”

6Trenutni planovi za Ogenj

Ogenj u studiju

Ogenj je trenutno u finalnoj fazi pripreme za izlazak debitantskog albuma. Album bi po svemu sudeći trebao izaći tijekom travnja, dok će promotivni koncert održati 28. travnja u Malom pogonu Tvornice kulture.