Tamara Obrovac nominirana za BBC-jevu nagradu

1435

Hrvatska etno-jazz glazbenica Tamara Obrovac nominirana je za ovogodišnju nagradu BBC-jevog Radija 3 za world music, kako je izvijestila njezina izdavačka kuća Cantus. Tamara Obrovac je, inače, skladateljica, pjevačica i flautistica koja povezuje jazz-standarde i vlastite skladbe s folklornom glazbom Istre.

Uz Tamaru Obrovac, na popisu nominiranih u raznim kategorijama jedne od najprestižnijih world music nagrada su Cesaria Evora, Ibrahim Ferrer, Caetano Veloso, Trilok Gurtu, Khaled i Manu Chao.

Nominacije za treću po redu dodjelu BBC-jevih nagrada proglašene su 26. listopada u Sevilli, na 9. WOMEX-u, svjetskom okupljalištu stručnjaka na području world musica. Imena pobjednika biti će poznata 31. siječnja 2004., a koncert nekih od dobitnika održat će se 9. ožujka u Edinburghu.

BBC-jeve nagrade se ne dodjeljuju po žanrovima, već po zemljopisnim cjelinama kojima pripadaju, a uvažavaju se i debitanti, inovatori i klupski izvođači. Dosadašnji pobjednici bili su, među ostalima, Djelimady Tounkara, Cachaito Lopez, Manu Chao, Orchestra Baobab i Gotan Project. U kategoriji europskih umjetnika uz Tamaru Obrovac nominirani su Ojos de Brujo iz Barcelone, poljski trio Kroke i španjolska grupa, Radio Tarifa iz Madrida.

Muziku podržava