T.B.F. na ovogodišnjoj FER-ovoj Brucošijadi

2102

Ostala su još točno dva tjedna do već legendarne Brucošijade FER-a, a jedan od bendova koji će na njoj nastupati ove godine je i splitski T.B.F. Iako njih, vjerojatno, uopće nije potrebno posebno predstavljati zagrebačkoj, kao ni općenito hrvatskoj, publici, ipak evo par korisnih informacija.

T.B.F. je nastao 1990. godine u Splitu, a danas bend čine: Mladen Badovinac, Luka Barbić, Aleksandar Antić, Ognjen Pavlović, Nikša Mandalinić i Jan Ivelić.

1992. godine su snimili tri pjesme u kućnoj produkciji i plasirali ih na lokalne radio postaje. Slijedili su nastupi uživo i to u Splitu i bližoj okolici. Zapazio ih je već renomirani splitski glazbenik i producent Dragan Lukić-Luky, te ponudio produciranje albuma. No, realiziranje albuma prvijenca dočekali su tek 1997. godine.

Muziku podržava

U međuvremenu su malo studirali, radili na radiju emisije urnebesnog karaktera, nastupali u Splitu, uže a katkad i šire, snimili još dvije pjesme u demo verziji, te polako stjecali neki renome na Hrvatskoj glazbenoj sceni.

1997. godine izlazi debi album “Ping-pong: umjetnost zdravog đira“, u izdanju Croatia Records. Tekstovi su uglavnom govorili o problemima društva, a Hrvatska ih je imala previše i tada, kao i danas. Socijalna nota, problem narkomanije, kritika političke korumpiranosti, te općenito iskvarenih društvenih vrijednosti (dominacija degeneriranih materijalnih interesa uz netoleranciju prema svemu što je različito, zatiranje urbane mediteranske kulture), te svakodnevne ulične zajebancije.

Poznatije pjesme s albuma su “Ye’n Dva” (video spot), “Malo san maka” (video spot) i 3-logija jada. U Hrvatskoj je album stekao gotovo kultni status, a povjerenje publike postigli su odličnim i originalnim nastupima širom Hrvatske, kombinirajući rap sa živim instrumentima. U izmjenjenim koncertnim aranžmanima pjesme su dobile novo ruho: od funka, soula, regae-a, grungea, rock’n’rolla, do klapskog pjevanja, svega tu ima.

2000. godine izlazi im drugi album – “Uskladimo toplomjere“, u izdanju izdavačke kuće Menart. Glazbu su opet kreirali na isti način, a tekstovi su realno i kritički komentirali hrvatsku stvarnost i to velikim dijelom kroz šaljive priče. Kritičari su gotovo jednoglasno hvalili album, prozivajući ga hrvatskim albumom godine (što je potvrđeno na dodjeli novinarske nagrade Crni Mačak – najbolji album, omot, video spot za pjesmu “Genije”, produkcija, najbolji hip-hop album).

U ljeto 2004. izdaju treći studijski album “Maxon Universal” (opet za Menart), koji je u startu pobrao hvalospjeve i kritike i publike. Kvaliteta albuma potvrđena je na dodjeli diskografske nagrade Porin, gdje su TBF-ovci osvojili čak pet nagrada!

Album je doživio i svoje special edition “Light” izdanje, na kojem se uz već postojećih 11 skladbi našla i “Super Gut”, pjesma koju su TBF-ovci izveli na Splitskom festivalu. Album je donio i četri video broja za singlove “Alles Gut”, “UV zrake”, “Nostalgična” i “Papilova”, a u međuvremenu je još snimljen spot i za pjesmu “Tobogan”.

Promovirajući “Maxon Universal” TBF je održao i veliku Tuborg Green turneju po Hrvatskoj, na kojoj su svirali ispred nekoliko tisuća obožavatelja u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Što je o toj turneji, ali i mnogim drugim stvarima imao za reći tekstopisac benda, Saša Antić, možete pročitati ovdje.

Budući da su prošle već više od dvije godine od posljednjeg albuma, dečki su odlučili da je došlo vrijeme za snimanje novih stvari, a neke od njih su najavili premijerno izvesti na ovogodišnjoj FER-ovoj Brucošijadi.

Kad je TBF u pitanju, takvo nešto se jednostavno ne propušta!

Muziku podržava