S obzirom da je Svjetsko nogometno prvenstvo ne samo pred vratima, već i jednom nogom u kućama apsolutno svakog ljubitelja nogometa, pa i onih koji to nisu, kakvi bi mi bili portal da vam ne donesemo barem djelić te atmosfere.

Tim povodom, pripremili smo vam 10 najbizarnijih nogometnih pjesama koje će uz svima dobro poznate navijačke himne malo začiniti atmosferu, jer realno tko ne bi poslušao reggae Ruuda Gullita ili Sanjin & Youthmanovu odu Ibrahimoviću. Pa počnimo.

1. Deuce feat. Big Hawk – “Don’t Tread”

Je li ovo Eminem, 50 Cent, Edo Maajka? Naravno da ne. To je Clint Dempsey, nekadašnji napadač Tottenhama i Fulhama te legenda američke nogometne reprezentacije pod imenom Deuce zajedno s houstonskim reperom Big Hawkom koji je nažalost ustrijeljen 2006., iste godine kada je ova pjesma predstavljena za mundijal u Njemačkoj.

2. Franz Beckenbauer – “Gute Freunde Kann Niemand Trennen”

Legenda njemačkog nogometa, slavni Kaiser Franz, s ovom je pjesmom čak dostigao na 31. mjesto njemačke top-liste. Za one koji slabije razumiju njemački jezik, sportski obučen beckenbauer sa svojim suigračima poručuje kako ništa ne može razdvojiti prave prijatelje.

3. Sanjin & Youthman – “Zlatan”

A kakva bi ovo lista bila da bosanskohercegovački duo nije snimio pjesmu o Zlatanu Ibrahimoviću, koja je zapravo postala solidan hit s više od 10 milijuna pregleda na YouTubeu.

4. Teflon Brothers – “Maradona”

Ovi hipsteri iz Helsinkija svoj su prvi broj 1 dočekali s pjesmom posvećenom Diegu Armandu Maradoni, dok su radiofonične synthove pokupili od Samanthe Fox i njenog hita “Touch Me”.

5. Del Amitri – “Don’t Come Home Too Soon”

1998., škotska nogometna reprezentacije je na mundijal u Francuskoj ispraćena s ovom Del Amitrijevom baladom. S obzirom da su 7 puta ispadali u prvoj fazi natjecanja, naslov i tema pjesme su i više nego prigodni.

6. Die Deutsche Fußballnationalmannschaft & Village People – “Far Away in America”

Engleska se 1994. nije kvalificirala na mundijal, ali barem nisu učinili ono što su izveli njihovi kolege iz njemačke reprezentacije. Oni su snimili pjesmu ni manje ni više nego s Village People. Zanimljivo je da se Jurgen Klinsmann nakon svoje njemačke karijere, trajno odselio u SAD, pa čak i vodio tamošnju nacionalnu vrstu. Vjerojatno je sklopio odlična prijateljstva s dečkima iz Villagea.

7. Johan Cruyff – “Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)”

1969. sveopća nogometna legenda Johann Cruyff snimio je ovaj hit i čak dosegao 21. mjesto nizozemske top liste. S obzirom kako je iznio ovaj šlager, malo mu je nedostajalo da postane nizozemski Jacques Dutronc, ali Cruyff je imao više ciljeve, pa je tako na mundijalu 1974. osvojio srebro i bio proglašen najboljim igračem turnira.

8. Ruud Gullit – “Not the Dancing Kind”

Cruyffov kolega po nacionalnosti i zanimanju Ruud Gullit, 1984. izbacio je ovaj singl, koji osim što nije dokazao da je Gullit u pjevanju talentiran kao i u nogometu, nije doživio veliki uspjeh, ali je jednostavno must-have na svakoj listi. Veći uspjeh doživjela je anti-apartheidska pjesma “South Africa” koju je snimio iste godine. Popela se čak do 3. mjesta nizozemske top ljestvice.

9. Macka B – “Pam Pam Cameroun”

2002., ovaj glazbenik iz Wolverhamptona, opjevao je kamerunski put na Svjetskom prvenstvu 1990. Ponajbolji kamerunski igrač svih vremena Roger Milla navodno je bio oduševljen pjesmom, i to joj je zapravo, osim silne pozitive, najveći uspjeh.

10. Vaudeville Smash (feat. Les Murray) – “Zinedine Zidane”

Ova petorka iz Melbournea pjesmu je posvetila Zinedineu Zidaneu, i to netom nakon što je magazin FourFourTwo Zidanea uvrstio na 8 mjesto najboljih igrača svih vremena. Nažalost, pjesma sigurno ne prati tu ljestvicu po kvaliteti, ali zanimljivo je kako su momci s 20.000 dolara sami financirali njenu promociju, i desetak milijuna pregleda nakon, čini se da im se isplatilo.

 

34 Shares