Bas gitara kao instrument me oduvijek privlačila. Dugi niz godina ta misao me nije napuštala, i bas je sada napokon u mom vlasništvu. Upornost i motivacija su od iznimne važnosti, pa čak i za mene početnika koji prema ovom instrumentu osjeća veliko strahopoštovanje.

Otkud krenuti s prednostima sviranja nekog instrumenta i poticanjem da se i sami okušate u tome? Znanost potvrđuje da sviranje glazbenog instrumenta sa sobom donosi i brojne koristi i blagodati.

Ono najosnovnije, čini vas pametnijima jer je znanstveno dokazano da poboljšava vašu memoriju, kao i koncentraciju, kako prenosi Noisey. Ono što je odlično je da u pitanju nije samo kratkoročni efekt već on seže na puno duže staze. Svemu tome u prilog idu nebrojene provedene studije, tako da moramo uzeti u obzir da ovo zaista drži vodu.

Muziku podržava

Sviranje instrumenata tako poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti, a ako vam matematika nikada nije ležala, vjerojatno vam sada više neće stvarati problem. Pomoći će vam poboljšati i vaše organizacijske vještine, a naučit ćete se i bolje upravljati vremenom s obzirom da je ipak potrebno neko vrijeme da instrument i naučite svirati. Dakle, malo ćete bolje naučiti slagati vlastiti raspored u danu i tako si također olakšati život.

Foto: Hans Vivek (Unsplash)

Ako pak niste isključivo za solo igru, osnujte vlastiti bend i naučite se između ostalog i timskom radu, poradit ćete i na socijalnim vještinama, a također ćete postati uporniji i tolerantniji prema svemu. Dakle, sve ovo pogoduje kako vašim poslovnim uspjesima, tako i onim na privatnom planu.

Ako ste roditelj, svakako usmjerite svoje dijete da možda zavoli neki instrument, dakako bez forsiranja već isključivo ako za to pokazuje barem mali interes. Neka odabere instrument koji ga zanima ako je to već moguće i gledajte kako će s vremenom sve krenuti na bolje, naročito u socijalnom pogledu, ili će riješiti problem oko manjka samopouzdanja.

Također, ustvrđeno je i kako sviranje instrumenta smanjuje probleme s dišnim sustavom, smanjuje stres i pomaže vam da se riješite treme, što je važno ukoliko ćete jednoga dana svirati na pozornici pred publikom.

Foto: João Silas (Unsplash)

Ako vas muče godine, zaista nikada nije kasno, bilo da s učenjem sviranja krenete kao klinac, to isto možete i s 30, 50 godina ili više godina. Izaberite instrument koji vas najviše privlači i posvetite mu se cijelom svojom dušom. Ako ništa, YouTube tutoriala barem ima na milijune. Ipak, ako ne vjerujete u samoukost, uvijek možete nekoga pitati da vam pomogne i nauči vas, a možete i upisati školu i tečaj sviranja. Barem toga danas ne nedostaje.

Nadamo se da su ovo samo neke od stavki koje će vas i same potaknuti na sviranje. Izbor je beskonačan, na vama je da uplovite u taj svijet. Na kraju krajeva, uvijek možete svirati samo za svoj gušt.

159 Shares
Muziku podržava