Upravo se u kinima prikazuje ”Zvjezdani ratovi VIII: Posljednji Jedi”, posljednji u nizu filmova serijala kojeg je osmislio i izgurao George Lucas. ”Zvjezdane ratove” su mnogi optuživali da su uništili art filmove i uveli djetinjastu zabavu kao normu za kina i TV. No, zabava je ono što su gledatelji uvijek željeli pratiti na svojim ekranima, a Lucas je mladima i onima koji su mladi u duši pružio mitsku priču o borbi dobra i zla, svemirsku sagu o herojima kojima se bore za pravdu.

Evo teksta u kojem se kratko osvrćemo na sve igrane filmove tog serijala (bez ”Rogue One: Priča iz Ratova Zvijezda” koji je samostalni film) koji će, kada deveti film bude gotov,  sačinjavati čak tri popularne trilogije koje su vidjeli milijuni ljudi širom svijeta. Uz svaki film naveli smo neke manje poznate podatke i anegdote, no pravo iskustvo ”Star Warsa” možete doživjeti samo na velikom ekranu, gdje se vidi svo majstorstvo specijalnih efekata, vizualnih i auditivnih podražaja o kojima se desetljećima brinuo George Lucas koji je ostavio veliki pečat na serijalu, ali i kinematografiji općenito.

8”Zvjezdani ratovi I: Fantomska prijetnja” (1999.)

Prvi film prequel trilogije razočarao je mnoge kritičare i obožavatelje, a naročito je loše prošao lik Jar Jar Binksa zbog kojeg su kritičari Lucasa optuživali i za rasizam. Što bi tek bilo da je Lucas prihvatio prijedlog Michaela Jacksona koji je osobno htio glumiti Jar Jar Binksa? Tko zna, no Lucas nikad nije htio velike zvijezde koje bi zasjenile njegov film.

7”Zvjezdani ratovi II: Klonovi napadaju” (2002.)

Za ulogu mladog Anakina Skywalkera razgovaralo se i s Leonardom Di Capriom, ali na kraju je ulogu dobio Hayden Christensen. Film je u cijelosti sniman digitalno, pa se tako Lucasu ostvario davni san da sve ima pod kontrolom i da ne ovisi o filmskoj vrpci i onome što je snimano uživo.

6”Zvjezdani ratovi III: Osveta Sitha” (2005.)

Najbolje ocjenjeni film trilogije prednastavaka. U cameo ulozi u filmu pojavljuje se George Lucas, a u malim ulogama pojavljuju se i njegov sin Jett te kćeri Amanda i Katie Lucas. Jednu od uloga trebao je tumačiti Gary Oldman, ali se povukao jer u filmu nastupaju glumci koji nisu članovi Ceha filmskih glumaca.

5 ”Zvjezdani ratovi IV: Nova nada” (1977.)

Na audiciji za prvi snimljeni film serijala pojavile su se brojne zvijezde – John Travolta, Nick Nolte, Tommy Lee Jones, Jodie Foster. Robert Englund, budući Freddy Krueger iz ”Strave u Ulici brijestova”, neuspješno se natjecao za ulogu Hana Soloa. U užem izboru za nastup u filmu bili su Al Pacino, Kurt Russell i Christopher Walken, a za glas Dartha Vadera Lucas je prvo razmatrao – Orsona Wellesa!

4”Zvjezdani ratovi V: Imperij uzvraća udarac” (1980.)

Harrisona Forda je uloga Hana Soloa počela umarati pa je molio Lucasa da ga ubije. Lucas najviše zarađuje od igračaka i ostalog merchandisea od filma pa su se producent Kurtz i Harrison Ford kasnije zezali da zato Lucas ne želi ubiti nijednog od glavnih likova jer ‘nema budućnosti za igračke mrtvog Hana’.

3”Zvjezdani ratovi VI: Povratak Jedija” (1983.)

Za režiju zadnjeg filma originalne trilogije ozbiljno je razmatran David Lynch. Lynch nije htio snimati film koji bi bio pod tuđem kontrolom i bio je pravu. Iako je službeni redatelj ”Povratka Jedija” Richard Marquand, kada se Lucas pojavio na setu on je praktički preuzeo punu kontrolu nad snimanjem filma. Posvećen filmu, zanemarivao je suprugu Marciju koja je za vrijeme snimanja zatražila razvod. Ona je inače montirala sve Lucasove filmove iz originalne trilogije, pa tako i ”Povratak Jedija”, iako su tada već bili toliko posvađani da su jedva razgovarali.

2”Zvjezdani ratovi VII: Sila se budi”(2015.)

Lucas se nakon rada na dvije trilogije praktički umirovio te je 2012. prodao Lucasfilm i prava na franšizu ”Zvjezdanih ratova”. Ostao je uključen u serijal kao konzultant, no glavnu ulogu scenarista, redatelja i producenta preuzeo je J.J. Abrams. Lucas je kasnije izjavio da će se ovaj film svidjeti obožavateljima, što je bilo malo ironično, s obzirom da se Lucas za vrijeme snimanja prequel trilogije često svađao s obožavateljima zbog kontroverznih intervencija u svijet serijala.

1”Zvjezdani ratovi VIII: Posljednji Jedi” (2017.)

Scenarist i redatelj ovog filma je Rian Johnson koji se proslavio originalnim SF-om ”Looper”. Ovo je i zadnji film Carrie Fisher koja je pomagala redatelju pri izradi scenarija, a preminula je u prosincu 2016. Hrvatskim čitateljima bit će zanimljivo gledati scene u kojima se pojavljuje galaktički grad Canto Bight jer su te scene snimljene u Dubrovniku. Nastavak ovog filma, još neimenovani deveti film serijala, imat će premijeru za Božić 2019.