22 godine eBay-a: Od Elvisove čaše do air gitare s autogramom

259

eBay – najpoznatija internetska stranica koja pruža uslugu online aukcijske kupnje i prodaje – danas slavi 22 godine postojanja.

Stranicu je u SAD-u osnovao Pierre Omidyar, isprva pod imenom AuctionWeb. Priča je krenula tako što je na aukciju stavio pokvareni laser, a nedugo nakon toga dobio i ponudu od čovjeka koji ga je htio kupiti po cijeni od 14,8$. Pierre mu se potom javio kako bi se uvjerio je li vidio da je riječ o predmetu koji je u kvaru. Na to je dobio odgovor: “Kolekcionar sam potrganih lasera”, a ostalo je povijest…

Muziku podržava

eBay je 1998. godine krenuo u javnost, a od tada pa sve do danas na njemu možete pronaći apsolutno sve što vam zatreba.

Potaknuti rođendanom eBaya, odabrali smo neke kul, bizarne, super skupe ili pak jeftine predmete povezane s glazbom, uspješno ili neuspješno pristigle do svojih kupaca.

  1. Jezik Genea Simmonsa kao igračka

Dugi jezik Genea Simmonsa iz Kissa poslužio je i kao inspiracija za igračku. Riječ je o jeziku na napuhavanje koji se može napuhati toliko da ispadne tri puta veći od originalne veličine. Prilikom izdisanja, jezik se automatski vrati u prvotni oblik. Prodaje se po cijeni od skoro 14$.

Gene Simmons Tongue

2. Air gitare

Slijedi i najurnebesnija prodaja. Air gitaru s koncerta Bon Jovija čovjek iz Arizone prodao je putem eBaya za 5.50$. Čovjek je tvrdio da je na koncertu iz 1989. korištena tri sata, a tko smo mi da mu razbijamo iluzije?

No našlo se tu i oglasa air gitare s autogramom s početnom cijenom od 15$. Pitanje je samo čijim autogramom?

Air Guitar

3. Voda Elvisa Presleya

Jedna od nevjerojatnijih stvari je voda Elvisa Presleya koju je kralj navodno pio i ostavio u čaši na koncertu u Sjevernoj Karolini 1977. Prodana je u lipnju 2008. putem online aukcije po cijeni od 455$, a sačuvao ju je fan Wade Jones koji je tada bio 13-godišnjak. Prvo ju je držao u zamrzivaču do 1985., a potom i u zapečaćenoj bočici, dok je kasnije za čašicu od stiropora dobio 3.000$ da je donese na dobrotvorni event u Coloradu.

Elvis Presley
https://twitter.com/theelviscupguy

4. Kosa Justina Biebera za dobrotvornu svrhu

Kosa Justina Biebera prodana je za 40.668$, 2011. godine. Ellen DeGeneres je pokrenula aukciju, dok je novac otišao organizaciji za spašavanje životinja.

5. Ostaci doručka Justina Timberlakea

Napola pojedeni tost Justina Timberlakea, koji je 2000. ostavio nakon intervjua na jednoj njujorškoj radio postaji, prodan je za 1.025$. DJ je ostatke doručka stavio na aukciju, a 19-godišnja Kathy Summers, kao ogromni fan ‘N Synca, zaslužna je za najveću ponudu.

Britney Spears
https://twitter.com/googlefacts

6. Britney Spears i test za trudnoću

Navodni test za trudnoću Britney Spears 2005. je prodan po cijeni od 5.001$. Radio postaja The Morning Hot Tub iz Ottave postavila ga je na aukciju, a za kupnju je zaslužan GoldenPalace.com, već poznat po brojnim internetskim aukcijama koje uglavnom uključuju bizarne predmete. Predmet je pronađen u košu za smeće kupaonice u hotelu u kojem je Britney odsjela s tadašnjim mužem Kevinom Federlineom.

7. I još malo Britney…

Bilo je tu još sličnih slučajeva s Britney. Naime, žvakača guma koju je žvakala i ispljunula na koncertu u Wembley Areni 2000. prodana je za 14.000$. Također, nedugo nakon što je 2007. obrijala glavu, uvojci su joj se pojavili na eBayu po mahnitoj cijeni u iznosu od milijun dolara, međutim nisu prodani, tj. oglas je ubrzo maknut.

Kurt Cobain

8. Smrtovnica Kurta Cobaina na majici

Kurt Cobain pronađen je mrtav 1994., a godinu dana kasnije Capitol Records je na aukciju stavio njegovu smrtovnicu otisnutu na majici i prodao nepoznatom kupcu. Očigledno limitirana verzija i nakon dva desetljeća pronalazi kupce jer je ovakva majice prodana na eBayu i prošle godine za 299$.

9. Lennonov auto-potret kao Hitler

Oko Beatlesa, a naročito na Lennona, na eBayu nema čega nema. Rijetki auto-portret/skica Johna Lennona iz kasnih ’50-ih prikazuje njega samog kao Adolfa Hitlera uz riječi: “Heil John, Heil John, Heil John, Heil”, a prodaje se za 9.250£,. Tu je i odijelo koje je nosio, a čija se cijena proteže do nevjerojatnih 100.000 £.

John Lennon auto portret

10. Kolekcija ploča od 620.000$

Ogromna kolekcija od otprilike 13 tisuća sačuvanih originalnih ploča prodaje se u kompletu po cijeni od 620.000$. Kolekcija sadrži neke od najboljih, ali i rijetkih naslova rock’n’roll muzike ’50-ih i ’60-ih godina, a njezina vrijednost se procijenjuje na milijun i pol američkih dolara, dok je prodavaču trebalo 60 godina da ih prikupi.

Kolekcija ploca

Muziku podržava