‘Susret’ tajvanske kontrabasistice i hrvatskog kompozitora

3641

Neobična kombinacija rezultirala je vrhunskim izdanjem – “Bilder und Erinnerungen – kompositionen von Dario Cebić“. Mlada tajvanska kontrabasistica Yuan-Chuan Pan udružila se s hrvatskim kompozitorom i kontrabasistom Dariom Cebićem i snimila izvrstan album, kojeg od ovoga tjedna možete naći u svim boljim prodavaonicama CD-a.

10 skladbi svojevrsne su, kako im i samo ime kaže, ‘slike i sjećanja’, te svojim zvukom prizivaju neke davne atmosfere i dojmove. Izvrsno izvedene asocijacije udružene s vrhunskim sviračkim umijećem Yuan–Chuan Pan na kontrabasu te podrškom na klaviru (Joanna Niederdorfer, Mirjana Anastasijević, Nataša Koroša) i saksofonu (Vojkan Jocić) kao pojedinačne skladbe čine harmoničnu cjelinu.

Dario Cebić mladi je kompozitor rođen u Zagrebu, koji je gotovo cijeli život vezan uz glazbu. Već sa 4 godine počinje pohađati nastavu iz violine. Bio je član Zagrebačkog ansambla s kojim je nastupao na brojnim koncertima i natjecanjima u Europi, SAD-u i Kanadi, a nekoliko godina bio je angažiran u Orkestru Hrvatske radiotelevizije. 2000. godine nominiran je u kategoriji aranžmana za diskografsku nagradu Porin.

Muziku podržava

Trenutno živi i djeluje u Grazu gdje je već nekoliko godina član Simfonijskog orkestra Graz, opernog orkestra Klang Impuls Universitäta für Musik, Graz, nastupa s orkestrima Sinfonietta I Europa Youth Chamber Orchestra of Styria. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada iz područja glazbe i umjetnosti te sudjeluje na mnogim natjecanjima iz kompozicije. 2005. godine upisuje magisterij na Universität für Musik and darstellende Kunst u Grazu, smjer kontrabas, a kao glazbenik kontrabasist i dalje sudjeluje na koncertima u Europi, SAD-u i Kanadi.

Yuan-Chuan Pan – nakon završene glazbenog obrazovanja na Tajvanu seli se u Graz gdje s 12 godina sudjeluje na Saveznom natjecanju za kontrabas za mlade talente te osvaja prvu nagradu. Nastavlja glazbenu naobrazbu na konzervatoriju Johann-Joseph Fux u Grazu. Studij kontrabasa nastavlja na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu te također u Beču gdje postaje i članica Radio Symphonie Orchester, Wien. Diplomira, a kasnije i magistrira kontrabas s najvišim ocjenama i sudjeluje u brojnim natjecanjima kontrabasista na kojima osvaja brojne nagrade.

Yuan-Chuan Pan će 4. siječnja održati nastup u zagrebačkoj dvorani Mala scena s početkom u 19 sati.

Muziku podržava