Pred sam kraj mog osnovnoškolskog obrazovanja, u velikoj dvorani moje škole organizirana je priredba za maturante. Standardna procedura, govor ravnateljice, izvedba najboljih ulomaka školskih predstava, ples i koreografija, mame i tate, braća, sestre i škljocanje fotića. Objektivno pomalo dosadni itinerar za jednog pubertetliju, no ja se jako dobro sjećam te priredbe. Dapače, jedva sam čekao da počne.

Naime, unutar gore navedenog programa, negdje između dramske skupine i plesa, ugurao se i skromni, ali nabrijani školski bend. Naš profesor hrvatskog jezika okupio je i uvježbao dečke kako bi i oni dobili svojih par minuta slave svirajući rock’n’roll pred punom dvoranom. Ja sam sve to gledao, naravno maštao da sam i ja gore, a danas, skoro pa 15 godina od tih događanja, najavljujem pravi pravcati festival posvećen upravo školarcima i njihovim prvim koracima.

Superval kao “prilika života” za srednjoškolce

superval
foto: Press

Superval je manifestacija koja će se održati u velikoj dvorani Tvornice kulture. 5 bendova, što osnovno, što srednjoškolskih, imat će priliku “života” četrnaestog ovog mjeseca, jer će pred okupljenom publikom, na pravom razglasu i velikoj bini pokazati sve ono što znaju i umiju odsvirati te tako učiniti već gore spomenuti prvi korak. Stvar postaje uzbudljivija jer se radi o koncertu otvorenog tipa, i baš svatko tko ima 30 kuna u džepu može ući i pogledati što se danas nudi na glazbenoj sceni školaraca. Možda je sve ovo puno bitnije od te prilike za mlade glazbenike. Možda je Superval upravo pravi mali test toga gdje smo i što smo kada je u pitanju obrazovanje mladih popularnom glazbom. Ako vas zanima kako je uopće došlo do Supervala, evo i priče.

Kako je krenula čitava priča?

Ana Bajo, Superval
Ana Bajo, foto: Facebook
Muziku podržava

Za sve su krivi – Partibrejkersi i profesorica matematike Ana Bajo iz OŠ Grigora Viteza u Zagrebu. Ona je školska profesorica i glazbeni entuzijast. Također, jedna je od organizatorica prvog Supervala. U prepisci mailom nam je otkrila genezu ove manifestacije, i vjerovali vi to ili ne, sve je krenulo upravo uz Caneta i društvo.

Superval, MIOC bend
MIOC bend, foto: Press

“Godinama na satu razrednika provodim projekt “Glazbena abeceda” kroz koji se djeca upoznaju s glazbenom rock lektirom. Ove godine moji sedmaši upoznaju glazbu Novog vala te su u sklopu toga upoznali i Partibrejkerse. Ja sama sam veliki zaljubljenik u glazbu, a i znanstveno je dokazano da odlazak na koncerte potiče osjećaj sreće i zadovoljstva samim sobom, pa mi je pala na pamet ideja da ih odvedem na jedan koncert, da dožive uživo ono što slušamo na satu razrednika. Nisam htjela da to bude bilo koji bend, a Partibrejkersi su bend koji je izuzetno bitan u mom životu jer me je izgradio kao osobu.”

Prvi Superval uz 5 provjerenih školskih bendova

Tamo negdje između Caneta i Tvornice rodila se ideja Supervala. Uz pomoć Ane Bajo, njene kolegice Antonije Radoš i sveprisutnog Sanjina Đukića, promotora LAA, svega nekoliko mjeseci kasnije imamo pravi mali festival koji možda skriva upravo novog Caneta ili pak glazbenog virtuoza poput Antona, koji već godinama praši riffove s Partibrejkersima.

Superval, River 42
River 42, foto: Press

Mene je pak najviše zanimalo kako se organizacija odlučila na baš tih pet bendova (The Seven, MIOC Band, KGB, River 42 i The Smafp), Bajo priznaje kako je prva edicija festivala ipak ponudila nešto uži, već sada dokazani izbor. “S obzirom na to da nismo imali previše vremena, odlučili smo za prvu godinu Supervala ići s 5 provjerenih školskih bendova – dva osnovnoškolska i 3 srednjoškolska.

Superval, The Seven
The Seven, foto: Press

Za domaću zadaću učenici uče o domaćoj i stranoj rock sceni

Vratimo se mi malo još na metodiku. Naime, profesorica Bajo provela je jako puno vremena uz tu djecu kako bi ona uopće i poželjela otići na takav koncert. Upravo tu ključnu ulogu igra ta “Glazbena Abeceda”. Upitali smo je o čemu je tu točno riječ, a ona nam odgovara:

Glazbenu abecedu provodim na satu razrednika, tako da ja odaberem bendove, a onda učenici izvlače kartice s imenima bendova. Bend koji su izvukli moraju poslušati, napraviti kratku prezentaciju te prezentirati ostalima na satu razrednika. Prezentacija uključuje osnovne informacije o bendu te svoju listu top 10 najboljih pjesama benda. Na satu razrednika slušamo prve tri najbolje pjesme (nekad i koju više ako stignemo) te glasanjem izaberemo najbolju.

Superval, KGB
KGB, foto: Press

U petom se razredu sluša domaći pop-rock (Daleka obala, Dino Dvornik, Psihomodo pop, Film, Aerodrom…), u šestom razredu strani rock 50-ih i 70-ih (Elvis Presley, The Beatlesi, The Doorsi, Jimi Hendrix, David Bowie…), u sedmom razredu Novi val (Azra, EKV, Majke, Partibrejkers, Let3…), a u osmom razredu strani rock 80-ih i 90-ih (Nick Cave, The Clash, The Smiths, Radiohead, Pink Floyd…). Sve prezentacije zajedno s njihovim playlistama nalaze se na razrednoj web stranici, tako da mogu još kod kuće dodatno preslušati. Nije mi cilj da oni nužno slušaju te bendove, već da saznaju njihove postojanje, a ako se nađe jedan učenik koji će uživati u repertoaru jednog od bendova, smatram to velikim uspjehom.”

Ana Bajo
Ana Bajo sa školarcima pred Tvornicom kulture, foto: Facebook

Potencijalni showcase za školarce-glazbenike

I sad ide onaj najbitniji dio: što ovo sve potencijalno znači za glazbenu ponudu, edukaciju mladih i zagrebačku scenu. S jedne strane, radi se samo o još jednoj, hvalevrijednoj, inicijativi profesora koji odvajaju svoje vrijeme kako bi učenicima pružili – više. S druge pak strane, pomalo zaboravljene vježbaone osnovnih i srednjih škola, ovim će događajem opet malo odškrinuti svoja vrata kako bi iduće godine gledali deset, a ne pet bendova. Što se tiče domaće nam scene, ovakve ideje su svakako dobrodošle, jer mi se čini kako smo do danas imali jednu deceniju praznine gdje nisam primijetio uspon pomlatka neke od škola. Posljednji primjer koji mi pada napamet je Skaut. To je zbilja bilo – davno.

Superval, The Smafp
The Smafp, foto: Press

Za kraj, gdje su mjerodavni? Upitali smo Bajo jesu li ih kontaktirali, podržali ili na bilo koji drugi način potaknuli na rad u resornom ministarstvu. Ona nam, pomalo očekivano odgovara da nisu. Potencijal je tu, mediji bruje o ovom događaju puno više od očekivanog te je samo pitanje vremena kada će Superval postati pravi mali showcase za školarce-glazbenike diljem zemlje. Tada će se vjerojatno i pojaviti neki kojima će u interesu tamo biti viđeni, past će koja fotka s klincima i zahvale, a iza kulisa će ostati profesorice Bajo i Radoš, koje će od toga imati onu najvrijedniju korist – ponos.

Muziku podržava