[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Čovjek više ne može otići u kino, a da ne naleti na film o superjunacima. Imamo superjunake Supermana i Batmana koji se pojedinačno bore protiv superzlikovaca, pa Batmana koji se bori protiv Supermana, pa Batmana i Supermana udružene u grupu superjunaka. Ah, da, imamo  i film u kojem se međusobno bore grupe superjunaka (“Captain America: Civil War”). Mi smo izdvojili deset filmova – starije i novije, ozbiljne i duhovite, poznate i opskurne. Neki su super, a neki su super samo po naslovu. Superheroja ima toliko puno da smo ih hrpetinu morali izostaviti pa nemojte pitati zašto nema Spidermana ili Hrvatka. Pobijedili su ih ostali superheroji, eto zašto.

10“Supergirl”

Prije “Wonder Woman” nije baš bilo uspješnih filmova o superheroinama. Spin-off “Supermana” jedan je od onih trashy filmova zbog kojeg se dugo nisu snimali filmovi o superjunacima jer su izgledali predjetinjasti – čak i za djecu. Ipak, “Supergirl” spada u kategoriju ‘tako loš da je dobar’, odnosno ‘dobar za gledanje u društvu i zajedničko smijanje’.

9“Tank Girl”

Redateljica Rachel Talalay htjela je snimiti pankerski film o superheroini, uz puno lascivnih šala, no producenti su cenzurirali i iskasapili film koji je propao u kinima, ali je kasnije stekao pravi kultni status. Za soundtrack filma bila je zadužena Courtney Love koja je okupila žestoku ekipu: Joan Jett, Björk, Portishead, Ice-T i, naravno, Hole.

8“Flash Gordon”

Kultni SF film za sve ljubitelje camp filmova. Flash spašava Zemlju, svoju dragu Dale i cijeli svemir od intergalaktičke opasnosti, a sve to u kičastom kostimu i uz superbombastičnu glazbu Queena koju je proslavio serijal “Ted”. ‘Flash! Aaaah – Savior of the Universe!’

7“Superman”

Film iz 1978. jedan je od prijelomnih filmova o superherojima. Snimljen s ogromnim budžetom i pun zvijezda (Marlon Brando u maloj ulozi!), doživio je kritičarski i komercijalni uspjeh pa je tako počeo i trend superjunaka u nastavcima. Današnjim gledateljima specijalni efekti neće izgledati spektakularno, ali trebaju se sjetiti da je film sniman prije izuma računalnih efekata.

6“Tajanstveni junaci” (“Mystery Men”)

Malo poznata, ali jako zabavna komedija o skupini amatera koji pokušavaju postati superjunaci, ali im baš ne ide. U glavnim ulogama briljira ekipa komičara (Ben Stiller, Hank Azaria, Janeane Garofalo, Eddie Izzard), a tu je i ludi znanstvenik kojeg tumači – Tom Waits!

5“Batman”

Tim Burton je poznat po svojim darkerskim filmovima, pa nije ni čudo da su mu 1989. dali da režira modernu verziju mračnog superjunaka – Batmana. Maničnog negativca Jokera odlično je odglumio Jack Nicholson, a kostim Batmana nosio je Michael Keaton koji će se kasnije šaliti  na račun ove uloge u ‘Birdmanu’. Zabavan i duhovit, film će se pamtiti i po funky soundtracku Princea.

4“Neslomljivi” (“Unbreakable”)

Možda i najbolji film M. Night Shyamalana. “Neslomljivi” počinje kao misterij o običnom čovjeku (odlični Bruce Willis!) koji je zagonetno neranjiv, razvija se kao obiteljska drama o muškarcu koji traži svoje mjesto u svijetu, a onda postaje triler o rađanju superjunaka. I naravno – na kraju Shyamalanovog filma čeka nas iznenadni obrat…

3“Deadpool”

Nepobjedivi superjunaci obično imaju veliku manu – tako su strašno ozbiljni. Deadpool svojom urnebesnom zafrkancijom kao da želi nadoknaditi sve te propuste. Ryan Reynolds se kao anarhični Deadpool sprda sa svima – kolegama X-Menima, ali i s “Green Lanternom”, vlastitim superjunačkim filmom koji je neslavno propao.

2“Vitez tame: Povratak” (“The Dark Knight Rises”)

Veličanstveni kraj Nolanove trilogije. Bane je negativac za pamćenje, iza zlokobne maske i neljudskog glasa krije se moćni neprijatelj Batmana, no Čovjeku-šišmišu prijeti još jedan strašni neprijatelj – starost. Prije nego što Batman ode u penziju, upoznat će šarmantnu superkradljivicu, a tu je negdje i Batmanov pomoćnik koji će privesti priču o Batmanu svom logičnom kraju.

1“Čuvari” (“Watchmen”)

Redatelja Zacka Snydera kritizirali su da je bombastičan, da previše voli slowmotion, da je izbacio važne stvari iz priče koje su postojale u stripovskom predlošku i da se predvidljivo služi soundtrackom. Mi mislimo da je napravio veliki superjunački film za odrasle, a ono što mu zamjeraju za glazbu u filmu ipak je ispalo veličanstveno – Cohenova “Hallelujah” u erotskoj sceni, “Sound of Silence” na pogrebu Comediana i genijalna uvodna špica uz Dylanovu himnu “The Times They Are A-Changin”.

13 Shares