Sudahan i Južni Kovači iz Makedonije danas u Močvari

1465

Nakon Boban Marković Orkestra i Orkestra Agusevi u Močvaru dolazi još jedan odličan romski bend, ali ovaj put malo drugačijeg, modernijeg zvuka. Sudahan Rusid, rođen 1978., je zvijezda u usponu nove generacije romskih skopljanskih klarinetista. Već s devetnaest godina doživio je veliki uspjeh kada je sa svojim bendom pratio makedonsku pjevačicu Džansever na koncertima u okviru Ljubljana City of Women festival. Cijena ulaznice na dan koncerta je 50 kn.

Sudahan je vrlo zanimljiva osoba, neuobičajena za makedonski romski milje. Godinama je pratio koncerte u okviru Skopje Jazz Festival-a, a na prijelazu stoljeća emigrirao je u Švedsku gdje je nastupao s lokalnim muzičarima (jazz, folk i onima koji sviraju na vjenčanjima). Vratio se u Makedoniju koncem 2002., a u proljeće 2003. objavio je svoj prvi samostalni CD. Zanimljivo je kako je radeći na njemu nastojao izbjeći kliše lokalnih producenata romske glazbe i prekomjerne troškove tako što je miksao na svojem PC-u.

Još jedna zvijezda njegovog benda je pjevač Shadan, kojeg neki nazivaju i makedonski Saban Bajramović, iako ima puno jače orijentalne utjecaje. Bio je jedan od učenika Esme Redžepove, a svojim tamnim glasom i odličnim improvizacijama izdiže se visoko iznad uobicajenih plačljivih romskih makedonskih pjevača.

DJ Sero će nastaviti feštu balkaniku u Močvari nakon nastupa Južnih Kovača. Otvaranje kluba je u 20 sati, a koncert je zakazan za 21.30. Ulaznica na dan koncerta je 50 kn, a možete ih pronaći u: CD SHOP MILLENNIUM, Ilica 37; PLANET MUSIC, Ilica 37; DANCING BEAR, Gundulićeva 7; NET KLUB MAMA, Preradovićeva 18.

Muziku podržava