Gotovo je nemoguće upratiti gomilu kvalitetnih stoner rock sastava koji posljednje desetljeće imaju tendenciju nekako nam proći ispod radara.

Stoner rock i stoner metal predstavljaju fuziju žanrova, odnosno kombiniranje elemenata heavy metala i hard rocka, a često i doom metala, psihodelije, pa čak i bluesa. Nerijetko se koristi i izraz desert rock, međutim to nije u potpunosti točno, jer se svi stoner rock sastavi ne mogu smjestiti pod takvu kategoriju.

Stoner rock karakterizira spor do srednje brz tempo, fini groove, distorzije, melodični vokali, a često i retro produkcija. Nastao je početkom ’90-ih i etablirao se kroz pionire žanra, rockere iz Palm Deserta – Kyuss. Naravno, sve pod utjecajem rane hard rock i heavy metal scene, i Black Sabbatha, Blue Öyster Culta, Led Zeppelina, itd.

Osim Kyussa, kroz ’90-e žanr su učvrstili i sastavi kao što su Sleep, Monster Magnet, Fu Manchu te nešto kasnije naravno neizostavni Queens Of The Stone Age. Lista bi mogla ići u nedogled, naročito u novom tisućljeću u kojem se žanr dodatno popularizirao.

Danas, stoner rock bendovi rađaju se na dnevnoj bazi, i često nam neki dragulj uspije promaknuti. Upravo zbog toga, odlučili smo odabrati samo jednu scenu i malo je secirati. Konkretno riječ je o portugalskoj stoner rock sceni, na čiji su nas odabir potaknula dva nadolazeća koncerta u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Prvi po redu su Portugalci The Black Wizards koji će zasvirati već ovoga četvrtka, 21. rujna, a drugi su 10 000 Russos koji stižu svega par dana kasnije, 26. rujna.

Stoga smo izdvojili 10 nešto novijih, portugalskih sastava koji uz stoner rock kombiniraju i razne druge žanrove poput bluesa, psihodeličnog rocka, hard rocka, stoner metala, klasičnog rocka, grungea, space rocka i brojnih drugih varijacija na temu.

1The Black Wizards

Heavy fuzzadelic njihov je žanr, a bend kao da je rođen u krivo vrijeme. Dvije djevojke i dva mladića inspirirani razdobljem ’60-ih i ’70-ih, obaraju s nogu s moćnim bluesy vokalima, žestokim solažama, okultnim štihom i energijom na bacanje, u što se možete uvjeriti u Vintageu, 21. rujna. Svidjet će se i fanovima Jimija Hendrixa, Creama, Sabbatha, Zeppelina…

Godina osnivanja: 2014.
Žanr: blues, stoner rock, hard rock
Članovi: João Mendes, Helena Peixoto, Paulo Ferreira, Joana Brito
Diskografija: Fuzzadelic EP (2015.), Lake of Fire (2015.), What the Fuzz! (2017.)
Bandcamp || Facebook

210 000 Russos

Proganjajuća psihodelija 10 000 Russos ponovno će odzvanjati Zagrebom, ovoga puta u sklopu promocije novog izdanja “Distress Distress”. Repetitivnost i mantranje poput kakvog rituala, ono je što će vam prvo zapeti za uho. Svidjet će se ljubiteljima sastava Föllakzoid, The Cosmic Dead, Mugstar, Radar Men from the Moon, White Hills, The Myrrors, Moon Duo, Kikagaku Moyo… Možete ih uloviti 26. rujna u Vintageu.

Godina osnivanja: 2012.
Žanr: psychedelic rock, post-rock, space rock, psychedelic, drone rock
Članovi: Pedro Pestana, André Couto, João Pimenta
Diskografija: 10 000 Russos (2014.), Distress Distress (2017.)
Bandcamp || Facebook

3Killimanjaro

Ove genijalce smo imali priliku gledati u Vintageu u travnju ove godine. Inspiraciju crpe iz riffova ’70-ih godina, klasičnog rocka, stoner rocka i bluesa, a sve dozirano s uletima heavyja i punka s početka ’80-ih. Rockeri koji imaju svašta za ponuditi!

Godina osnivanja: 2011.
Žanr: classic rock, stoner rock, blues
Članovi: Luís Masquete, Joni Dores, José Gomes
Diskografija: Killimanjaro EP (2011.), Hook (2014.), Shroud EP (2016.)
Bandcamp || Facebook

4Dollar Llama

Od Portugalaca jedan su od interesantnijih stoner rock sastava. Kod njih se mogu osjetiti i utjecaji bendova kao što su Down, Alice in Chains, Pantera, Alabama Thunderpussy, Melvins, Stone Temple Pilots… Malo južnjačkog rocka, malo grungea, pa sve ispada jedna jako fina tvorevina koja brzo ulazi u uho. Od ovih 10 izdvojenih bendovi, definitivno su najžešći.

Godina osnivanja: 2002.
Žanr: stoner rock, stoner metal, hard rock, grunge
Članovi: José Dinis, Pedro Cardoso, Chikko Marques, Hugo Vieira, Tiago Simões
Diskografija: Revolution F.M (2006.), Under The Hurricane (2009.), Grand Union (2015.)
Bandcamp || Facebook

5The Quartet of Woah!

Svakako jedan od boljih portugalskih sastava ovoga izričaja. Kombiniraju mnoge srodne žanrove, rade pjesme o obmanama, politici i ratu i zvuče jednostavno premoćno i beskompromisno.

Godina osnivanja: 2010.
Žanr: hard rock, stoner rock, rock, psychedelic rock, blues rock, classic rock
Članovi: Gonçalo Kotowicz, Rui Guerra, Miguel Costa, André Gonçalves
Diskografija: Ultrabomb (2012.), The Quartet of Woah! (2017.)
Bandcamp || Facebook

6Miss Lava

Što očekivati od benda koji se uputi u pustinju kako bi tamo snimio videospot. Jedna od moćnijih pjesama upravo je “Ride”, naročito zbog groovea i desert rock štiha zbog kojeg će itekako sjesti ljubiteljima starih majstora kao što je Kyuss. I ostatak diskografije je također više nego upečatljiv.

Godina osnivanja: 2016.
Žanr: stoner rock, stoner metal, hard rock
Članovi: Johnny Lee, K. Raffah, J. Garcia, Ricardo Ferreira
Diskografija: Blues for the Dangerous Miles (2009.), Red Supergiant (2013.), Sonic Debris (2016.), Dominant Rush EP (2017.)
Bandcamp || Facebook

7Black Bombaim

Heavy groove koji ovaj bend pruža uništava sve pred sobom, a s druge strane osvaja na prvo slušanje. Općenito, jedan su od boljih instrumentalnih stoner rock sastava. Jammanje iz svemira.

Godina osnivanja: 2007.
Žanr: stoner rock, psychedelic rock, instrumental
Članovi: Ricardo Miranda, Tojo Rodrigues, Paulo “Senra” Gonçalves
Diskografija: Demo (2007.), Black Bombaim (2009.), Saturdays And Space Travels (2010.), Titans (2012.), Innerspace Broadcasts Volume 3 (2012.), Far Out (2014.)
Bandcamp || Facebook

8Sulfur Giant

Prije su djelovali pod imenom Búfalo. Sulfur Giant nudi zaista unikatne psihodelične himne, a kroz prekrasne psihodelične izlete u nepoznato osjeti se i Hendrix, i Santana… Jednostavno osvježavajuće i opuštajuće.

Godina osnivanja: 2014.
Žanr: psychedelic, stoner rock, blues
Članovi: Marco Lima, Marco Mourão, José Roda, Ricardo Pereira
Diskografija: Towards the Light EP (2014.), Beyond The Hollow Mountain (2016.)
Bandcamp || Facebook

9The Rising Sun Experience

Bend koji gura rock glazbu ’60-ih i ’70-ih u novo doba, kako se oni zlatni trenuci ne bi zaboravili. Sve se to vidi i po samom imenu benda koji je zapravo hommage Jimiju Hendrixu.

Godina osnivanja: 2006.
Žanr: psychedelic rock, stoner rock, hard rock, classic rock
Članovi: Nelson Dias, Tiago Jónatas, Nelson Rodrigues, Nuno Silva – drums, José Rodrigues, Daniel Surrador
Diskografija: Under The Same Sun (2009.), Beyond The Oblivious Abyss (2014.)
Bandcamp || Facebook

10Astrodome

Magična instrumentalna psihodelija, to bi ukratko bio opis njihovog istoimenog albuma. On kao cjelina funkcionira poput snenog i relaksirajućeg heavy psihodeličnog space rock putovanja. Manu mu ne možemo naći.

Godina osnivanja: 2014.
Žanr: psychedelic, stoner rock
Članovi: ?
Diskografija: Astrodome (Live Demo, 2014.), Astrodome (2015.)
Bandcamp || Facebook

Stisni