Što bi se dogodilo da nikada ne izvadimo slušalice iz ušiju?

957

Kako bi se isključili iz svijeta, mnogi ljudi u uši stavljaju slušalice. Kada se žele opustiti, na poslu, za vrijeme vježbanja, u pokretu, tijekom putovanja i slično. Opasnosti od preglasnog slušanja glazbe su poznate, postoji tzv. ’60/60 pravilo’ koje kaže da glasnoća treba biti ispod 60%, a upotrebu slušalica ograničiti na 60 minuta dnevno.

Velika je vjerojatnost da su same slušalice u uhu znatno duže od sat vremena dnevno, pa si je ekipa Digg.com postavila zanimljivo pitanje: što bi se dogodilo da slušalice nikada ne izvadimo iz uha? Odgovor im je dao otorinolarinolog dr. Anil K. Lalwani.


Prvo što bi se dogodilo je da bi uho prestalo proizvoditi cerumen (vosak), odnosno prirodnu zaštitu koja štiti od infekcija, trauma i prodiranja vode. Cerumen nastaje lučenjem sitnih žlijezda smještenih u prolazu između vanjskog i unutarnjeg uha. S druge strane, nastavlja Lalwani, ako ništa ne može ući u uho, ništa iz njega ne može ni izaći. “Počela bi se nakupljati vlaga koja bi dovela do infekcija na mjestima gdje su slušalice”, objašnjava i dodaje da se ovakav scenarij može očekivati već kroz par tjedana.

Muziku podržava

Nakon toga infekcije će – ukoliko se slušalice ne izvade – dovesti do inficiranog tkiva, granuloma, koji može uzrokovati gubitak sluha, zujanja pa i puknuća bubnjića. A može biti i gore: vanjski dio uha je hrskavica, unutarnji dio je kost; hrskavica je fleksibilna, kost nije. Slušalica u uhu svakako bi dovela do iritacije, pa bi na nekim mjestima došlo do erozije kože i kost bi provirila u slušni kanal.

Lalwani podsjeća da postoje slušni aparati i koncertni in-ear monitori koji se zbog posebnih materijala i prilagodbe svakom individualnom korisniku mogu namjestiti tako da mjesecima budu u uhu bez posljedica, ali da obične slušalice ne bi smjele neprekidno biti u uhu više od par dana.

Muziku podržava