Trenutno jedan od najatraktivnijih dream pop bendova, Still Corners, nastupa, 9. svibnja, u zagrebačkom klubu Boogaloo.

Ovaj duo iz Londona čine simpatični Tessa Murray i Greg Hughes, s kojima smo i popričali uoči samoga koncerta za koji smo ti pripremili i povoljnije ulaznice u našem FanClubu. Pitali smo ih koji je “tajni recept” njihove 12 godina bogate karijere, a naravno, zanimali su nas i najsitniji detalji zadnjeg albuma “Slow Air” i još štošta.

Izvor: Dylan O

Krajem godine Tessa i Greg posjetili su Aziju, a ove godine, čeka ih putovanje po cijeloj Europi, gdje će posjetiti i Zagreb. “Počašćeni smo što ćemo po prvi puta posjetiti Hrvatsku koja nam je već duže vrijeme na listi želja“, poručuje Tessa.

“Slow Air” – savršen lijek za tvoje zdravlje 

Muziku podržava

Evo jedan recept sreće kojima bih svima preporučila – stavi slušalice, upali “Slow Air”, slušaj pozorno, zamisli sve dobre stvari koje želiš da ti se dogode u životu i osjeti magiju. Odvest će te gdje god ti želiš.

E sad, dok to radiš, ja ću ti otkriti što mi je Tessa rekla, o samome albumu, “duže vrijeme razmišljali smo da se negdje preselimo, odluka je pala na Austin, grad u Texasu. Svidio nam se još prvi put kada smo ga posjetili, Greg je također i živio neko vrijeme u njemu. Iznajmili smo manji stan i počeli raditi na zadnjem albumu “Slow Air”. Texas je ogromna država s cestama bez kraja usred ničega i s nepodnošljivom vrućinom, svojstvenom baš za to područje. Tijekom noći sjedili bismo vani na trijemu i hladili se pivima, čuli su se samo cvrčci, zrak je bio suh i topao. Tek tu i tamo bi lagani povjetarac ublažio žegu. Upravo smo u toj okolini pronašli veliku inspiraciju za album. Od tud dolazi i sam naslov albuma – “Slow Air” – jer je ta vrućina sve i svakoga činila užasno sporim. Cijela ta atmosfera je bila toliko zadivljujuća da smo je morali prenijeti kroz glazbu.”

“To je najbrži album koji smo napisali. Nismo previše razmišljali, jednostavno smo se prepustili pisanju i stvaranju glazbe. Samo smo lovili ideje koje su nas uzbuđivale, kada bi tako nastala pjesma jednostavno bi se prepustili i nismo se htjeli suprotstaviti tako spontano nastalim pjesmama. Uz to, vratio sam se gitari, prvi instrument koji sam zavolio“, nadovezuje se Greg.

Ako ne znaš, ovo dvoje presimpatičnih ljudi, iza sebe imaju četiri albuma, “Creatures of an Hour“, “Strange Pleasures“, “Dead Blue” te zadnji, spomenuti “Slow Air”. “Sve je krenulo u 2007. godini kada su se slučajno sreli dok su čekali vlak. “Upoznali smo se slučajno na kolodvoru, dok smo oboje čekali presjedanje na drugi vlak. Počeli smo pričati. Ja sam spomenula kako mi nedostaje pjevanje u zboru, a na to me Greg pozvao u svoj studio da probam pjevati neke njegove pjesme. Odmah se dogodila kemija. Ostalo je povijest”, objašnjava Tessa.

Pjesme s kojima putuješ u druge dimenzije

Ok, nastavljamo dalje, sad si upali i drugi po redu album “Strange Pleasures”. Da ne bude na svirci da znaš samo hitove sa zadnjeg. Ne brini i na ovom ćeš se zapitati “gdje je Still Corners bio cijeli moj život?”. 🙂

Premda su počeli djelovati iz samoga Londona, Tessa i Greg ne vole stajati na jednom mjestu. Spoj glazbe i putovanja daje im veliku inspiraciju za stvaranje ovih divnih melodija. Greg je to sve opisao ovim riječima, “okolina zaista oblikuje način razmišljanja i um, neki bi rekli “okolina je um”, drugim riječima, potpuno modelira trenutno čovjekovo razmišljanje. Dok putujemo, eksponirani smo velikom broju različitih okolina, sve nas to inspirira i utječe na našu glazbu. Isti efekt ima i sam čin putovanja. Za vrijeme dugih putovanja, dok gledaš kroz prozor auta ili aviona, osjećaš se izolirano, usamljeno. Ova osjećanja pokušavamo prenijeti kroz naše pjesme“.

Pjesme koje stvaraju, spoj su synth popa, dream popa, elektronike i kako bi Greg rekao “surf rocka također”. No, koliko je to sve zapravo teško izvesti uživo, a da i dalje ostane zanimljivo i posebno? Greg otkriva, kako je tajna u tome što kao bend imaju i sjajnog bubnjara, upravo s njim fokusiraju se na samu esenciju glazbe. Izvedbe uživo naročito su teške, ali uz naporan rad, uspiju izvesti sve kako treba.

Redovito mi moja YouTube lista preporuči singl “The Message“. Definitivno mi je to ujedno i njihova najdraža pjesma. Još mi je draža kada su mi rekli da je i oni obožavaju. Neki kažu kako stvar zvuči kao “ljubavni trokut između Mazzy Star, Chrisa Issaca i Lane Del Rey“. Tessa ima tako uglađen i smirujuć glas, a zvuci gitare odvedu te baš u te “druge dimenzije”. To je zapravo priča o Tessinom i Gregovom dragom prijatelju koji je dobio nogu od voljene osobe preko glasovne poruke. Ta osoba je napustila grad, ostavila poruku i nikada više nije čuo za nju.

Također, ono što me ugodno iznenadilo trenutno su najdraži izvođači koji se mogu naći u njihovoj playlisti – jugoslavenski i srpski pjevač Đorđe Marjanović, Nijemac Nils Frahm, kultni Fleetwood Mac i francuski glazbenik, Serge Gainsbourg.

Kraj azijske, početak europske turneje

U ovih 12 godina postojanja, ekipa tvrdi da se najviše promjenila publika, postala je mnogobrojnija. Još više ćeš ih cijeniti kad ti kažem kako prakticiraju “DIY”, sami produciraju glazbu. “Kad sam tek počeo u Londonu, zvao sam bezbroj studija i naravno, svi su tražili previše novaca. Odlučio sam uzeti stvar u svoje ruke, kupio sam opremu i jednostavno sam krenuo. To je bilo prije deset godina i u najgorim trenucima, nisam odustajao. Ne volim presing – ni novčani, ni vremenski. Sad je stvarno divno imati vlastiti studio sa svime što nam treba”, objasnio je Greg.

Izvor: Still Corners Twitter

Početkom svibnja, bend kreće na europsku turneju, prva stanica im je Dom Omladine u Beogradu, zatim će se hrvatskoj publici predstaviti u spomenutom Boogaloou. Svaka turneja ima svoje zanimljive trenutke koje se moraju ispričati, tako se i Greg prisjeća svirke prije nekoliko godina, “imali smo koncert u Roxy Clubu, u Los Angelesu. Nakon nastupa, izašli smo van i cijeli je kvart odjednom ostao bez struje. Navodno je u pitanju bila jaka oluja koja je razrušila sve palme, poprilično jezivo. Odmah do Roxyja, nalazio se ozloglašeni “Rainbow Room“, vrhunski rock klub, koji je bio na vrhuncu kasnih 80-ih. Ni tu nije bilo struje, svi su pili u mraku pa smo se i mi morali pridružiti. Pričali smo s nepoznatim čovjekom, a onda se vratila struja. Shvatili smo da je riječ o poznatom zabavljaču, Ronu Jeremyju. Poprilično smiješna i tipična LA situacija.”

Kad smo već kod LA situacije, Tessa se isto prisjeća koncerta u Glasgowu, “prošle turneje, došli smo na generalnu probu zajedno s još jednim bendom. Izgledali su poprilično cool i bili su iz Los Angelesa. Nešto kasnije sjeli smo u backstage, počeli piti i družiti se. U međuvremenu, stigao je i treći bend, koji je rekao da otvara koncert. U tom trenutku, dečki iz LA-a, shvatili su da su na krivom događaju. Cijela situacija bila je poprilično smiješna, izgledalo je sve kao iz rock komedije “Spinal Tap“.

Nadam se da će se za nekoliko tjedana ovako zabaviti i kod nas jer poručuju kako nas čekaju “predivne projekcije u tamnoj prostoriji, golemi bubnjevi, lagana gitara, puni vokali, koji će te transportirati u drugo vrijeme i dimenziju“.

 

234 Shares
Muziku podržava