Ovog ljeta u Götheborgu održan Statement Festival, koji se reklamirao kao najveći svjetski festival za žene, rodno nebinarne osobe i transrodne žene, proglašen je krivim za diskriminaciju. Plan organizatora ovog festivala bio je da Statement bude “sigurna zona za žene, rodno nebinarne osobe i transrodne žene sve dok SVI muškarci ne nauče kako se pristojno ponašati” (velika slova su iz originalne poruke).

“Iako organizatori festivala nisu provodili pravilo ‘bez muškaraca’, budući da nisu radili razliku među spolovima pri njihovom ulasku na festival, izjave koje su davali uoči početka festivala obeshrabrile su određenu grupu ljudi da prisustvuje događaju, prekršivši time zakon koji zabranjuje spolnu diskriminaciju”, kaže švedski pravobranitelj za jednakost. Također, s obzirom da “nije utvrđena šteta”, neće biti ni kazni za ovakav festival.

“Seksualno nasilje, naročito na festivalima, jest ozbiljan problem. Voljeli bismo ga riješiti, ali ne na način da se krše zakoni” objasnio je glasnogovornik pravobranitelja zadužen za jednakost.

Muziku podržava

Statement festival je pokrenula komičarka Emma Knyckare kao reakciju na porast seksualnog nasilja na muzičkim festivalima. Ono što je bio plemeniti cilj – podizanje svijesti o seksualnom nasilju na festivalima, bilo je ostvareno ekstremistički, jer, koliko god netko mislio drugačije – nisu svi muškarci silovatelji, pa je sukladno tome zabrana muškarcima da pohode određeni glazbeni festival u Švedskoj razumna poput (srećom, nedavno ukinute) zabrane ženama da pohode nogometne utakmice u Iranu. “Nemamo komentara, zauzeti smo mijenjanjem svijeta”, bila je reakcija organizatora Statementa na presudu.

Jesu li organizatori svjesni da etiketiranjem jedne kompletne rodne skupine gase vatru benzinom, još nije poznato.

98 Shares
Muziku podržava