Na današnji dan prije 52. godine “Zvjezdane staze” su krenule s prikazivanjem putem američkog NBC-a. Za tu priliku dotakli smo se pjesama legendarnih glumaca iz ”Zvjezdanih staza”, koje se mogu podijeliti na dobre, lude, luđe i urnebesne. Kada ih čuju, slušatelji će otići tamo “where no man has gone before”…

William Shatner i Leonard Nimoy su se proslavili kao Kirk i Spock iz prvih ”Zvjezdanih staza”, no manje se zna da su kasnije bili poznati, da ne kažemo zloglasni i kao pjevači. Prvi je led probio Nimoy koji je snimio album kao Spock (”Leonard Nimoy Presents Mr. Spock’s Music from Outer Space”), a zatim se proslavio i Shatner koji nije ni pokušavao pjevati već je snimao albume u kojima teatralno recitira popularne klasike, od Dylana do Bowieja. Njegovi ekspresivni nastupi nasmijavaju i zabavljaju publiku, čak i sada nakon točno 50 godina od prvog albuma. Bilo je još članova posade “Star Treka” koji su uzimali mikrofone u ruke te smo ih također stavili na listu jer zaista odlično pjevaju, no antipjevači Nimoy i Shatner dobili su počasna mjesta u ovom tekstu, baš kao i u kompilaciji loših pjevača koja je objavljena pod ironičnim naslovom “Zlatna grla”.

1.  William Shatner – ”Common People”

Genijalna obrada u kojoj kapetan Kirk tj. William Shatner zajedno s Joeom Jacksonom rastura stari hit Pulpa. Dok mlađarija pankerski nabija po električnim gitarama, Shatner pun staračkog cinizma prosipa žuč po bogatašima – ipak je i on odrastao kao jedan od ‘običnih ljudi’.

2. William Shatner – ”Bohemian Rhapsody”

Mislili ste da Freddie Mercury teatralno pjeva? Poslušajte kako Shatner plače (“I’m just a poor boy”), nariče (“Mama, ooooooooh – Didn’t mean to make you cry”) i vrišti (“For meeeeee!”). Ako ikada ekraniziraju ovu pjesmu, zna se tko treba glumiti!

3. William Shatner – ”Lucy In The Sky With Diamonds”

Svoju karijeru pjevanja tj. dramatičnog recitiranja William Shatner je započeo s albumom ”The Transformed Man”, a ova obrada Beatlesa zaslužila je prvo mjesto na jednoj listi najgorih obrada svih vremena. A možda je zaista LSD zaslužan i za ovo pjevanje?

4. William Shatner – ”Rocket Man”

Shatner pjeva ili bolje rečeno trola publiku na dodjeli Science Fiction Film Awards. Zadimljena cigareta, kulersko držanje i TV efekti koji utrostručuju Shatnera učinili su ovaj nastup pravim performansom, a nekoliko desetljeća kasnije Shatnera će oponašati i Stewie iz ”Family Guya”.

5. Leonard Nimoy – ”The Ballad of Bilbo Baggins”

Spot se jednostavno treba vidjeti da bi se vjerovalo. Prsate djevojkama sa šiljastim ušima odjevene u šarene majice skakuću oko Leonarda Nimoya s frizurom Spocka koji pjeva veselu pjesmicu o Bilbu, najvećem od svih hobita. Ukratko, jedan od onih spotova iz ludih ’60-ih za koje ne znate jesu li izvođači bili na drogama ili se možda očekuje od publike da to gleda i sluša dok je dobro napušena.

6. Leonard Nimoy – ”Highly Illogical”

Na svojim prvim albumima Nimoy je snimio pjesme SF tematike nastupajući kao Spock. Rezultat su čudnovate, da ne kažemo ‘vrlo nelogične’ pjesme koje bi se najviše mogle svidjeti – vulkanskoj rasi!

7. Leonard Nimoy – ”Proud Mary”

Nakon prva dva konceptualna albuma, Nimoy se bacio na snimanje obrada klasika kao što su ”I Walk The Line”, ”Love of The Common People” i ”Proud Mary”. Zlobnici su komentirali da se vidi da i te pjesme pjeva Vulkanac Spock – uopće se ne osjete emocije!

8. Nichelle Nichols – ”Dark Side of the Moon”

Kolegica Shatnera i Nimoya iz početne postave ”Zvjezdanih staza” nadmašila je obojicu glumaca svojim senzualnim pjevačkim umijećem. Nichelle Nichols (poručnica Uhura) snimila je dva albuma, a obožavatelji ”Star Treka” vole onaj nazvan ”Out Of This World” koji je posvećen njihovoj omiljenoj seriji.

9. Brent Spiner – ”Time After Time” i ”Long Long Time”

Album s obradama klasika iz 1940-ih nosi naslov ”Ol’ Yellow Eyes Is Back” , što je posveta albumu Franka Sinatre ”Ol’ Blue Eyes Is Back’‘, ali s malom izmjenom – android Data kojeg utjelovljuje Brent Spiner ima žute oči, pa je tako nazvan i ovaj album u kojem glumac pjeva zaista dobro.

10. Tim Russ – ”Let It Be”

Evo i još jednog primjera člana posade Zvjezdane flote koji zaista zna pjevati. Osim što je glumio Vulkanca Tuvoka u ”Star Trek: Voyageru”, Tim Russ se desetljećima ozbiljno bavi pjevanjem, pa ga neki već u šali nazivaju Tuvok Shakur.

78 Shares