Glazbeni streaming servis Spotify i Ancestry.com, američka web stranica za određivanje genealogije, udružili su snage kako bi omogućili stvaranje playliste temeljene na DNK-u. Da, netko je odlučio spojiti genetiku i Spotify kako biste otkrili glazbu iz dalekog kraja o kojem vam obitelj možda i nije govorila.

Drugim riječima, postojeći Spotify algoritmi koji su kreirali glazbene liste na temelju vaših dostupnih podataka i glazbenih navika, sada s uključenom genetskom analizom omogućuju preslušavanje personalizirane liste pjesama temeljene na vašim navikama i geografskom porijeklu.

O streamingu i genetici

Istraživanje vlastitog nasljeđa posljednjih je godina uzelo zamaha u Americi, “najvećem melting potu kultura”. Razvoj tehnologije uvelike je olakšao pristup podacima koji bi u prethodnim razdobljima podrazumijevali dugotrajnu laboratorijsku analizu. Danas, zahvaljujući stranicama poput Ancestry.coma možete kopati po obiteljskom korijenju iz udobnosti svog doma, potrebno je samo platiti 99 eura i uzeti uzorak vlastite sline.

Muziku podržava

Korištenje DNK platformi očigledno nosi brojne implikacije, a mogli bi do beskonačnosti nagađati u kakve se svrhe “istraživanje vlastite kulture” može koristiti. Ipak, ovdje ćemo se usredotočiti na partnerstvo sa Spotifyem kako bi objasnili kako genealoška playlista izgleda.

Spotify već neko vrijeme prednjači u pružanju jedinstvenih i personaliziranih glazbenih iskustava svojim korisnicima. Korištenjem The Echo Nesta omogućeno je sortiranje glazbe po tempu, energiji, glasnoći, plesnom potencijalu itd. Sada, uz analizu gena korisnika, moći će stvoriti playlistu na temelju zemalja porijekla vaših predaka. Primjerice, ako ste skloni hip-hopu, a neki pradjed je bio austrougarski oficir, možete očekivati neku trapčinu na njemačkom. Ako imate drukčije glazbene preferencije, možda će vas zateći neki turski rock, talijanske šansone ili (nedajbože!) srpska pop glazba. S obzirom na područje u kojem živimo, opcije se nude same od sebe. Plus, tko ne bi htio prokopati po genima da vidi “kakve su se kulture nastanile u njima”?

Spotify, na žalost mnogih domaćih korisnika, nije dostupan u Hrvatskoj. Neprestano kruži negdje u orbiti, ali u samoj državi su očito slabiji apetiti. Točnije, ovaj streaming servis možete koristiti uz nekoliko “zaobilaznica”. Uz VPN uslugu koja simulira da ste locirani u Americi i premium račun koji košta 10 eura mjesečno možete i vi biti dio neograničenog glazbenog streaminga koje Spotify pruža. Naravno, možete se “điberiti” i besplatno, ali onda će glazbeno uživanje svakih desetak minuta biti prekinuto reklamom koja probija zvučni zid, a zvuči otprilike ovako:

O različitim specijaliziranim playlistama

Spajanje genetike i glazbe najdalji je i, najblaže rečeno, ekstreman korak prema ‘personalizaciji glazbe’. Ono što je počelo stvaranjem prilagođenih playlisti na servisima od 8tracksa do YouTubea dovelo je do iznimno popularnih playlista za učenje, opuštanje, meditaciju, vježbanje… Paralelno s tim rađena su različita istraživanja o najpodobnijim žanrovima za određene aktivnosti, primjerice, što potiče produktivnost.

Tako se različiti popisi pjesama za produktivnost mogu naći na servisima poput Deezera, Pandore, Spotifyja, Apple Musica, a o utjecaju ovakve pojave na popularizaciju određenih vrsta glazbe govori činjenica da je Pandora objavila da je playlista “Classical music for studying” dovela do porasta slušanja klasične glazbe.

Deezer se nedavno ujedinio s Garminom, tvrtkom za sportske i ine aktivnosti koja omogućuje da mjerenje tjelesne aktivnosti kroz ‘fitness sat’ generira ritmički usklađenu playlistu za vježbanje.

Pojedinac iz San Francisca uz korištenje Spotifyjevog API-ja samostalno je stvorio algoritam koji generira playliste izvođača koji nastupaju u blizini vašeg grada. U retrospektivi projekta funkavinci.com možete saznati ponešto o pozadini čitavog proizvoda.

 

24 Shares
Muziku podržava