U neka davna vremena, spomenici su bili rezervirani uglavnom za političare, ratne heroje, istraživače i pokojeg klasičnog glazbenika. Vremena se mijenjaju pa danas i rock zvijezde imaju svoje spomenike širom svijeta.

Tako i u Zagrebu postoji Tematski park Rock’n’Rolla, a u njemu skulpture Lemmyja Kilmistera, Johna Lennona, Nicka Cavea i drugih kojima se krajem rujna pridružio i Dino Dvornik.

Prošetali smo zemaljskom kuglom i izdvojili par zanimljivih spomenika besmrtnim glazbenicima.

10Freddie Mercury

Odvede li vas put u Montreux, na obali Ženevskog jezera dočekat će vas spomenik Freddieju Mercuryju u prepoznatljivoj pozi. Pjevač grupe Queen živio je ondje, bend je ondje snimio album “Jazz”, a prema nekim pričama – njegov je pepeo nakon kremiranja razasut upravo ondje. Brončana skulptura promenadu krasi od 1996. godine.

9Jon Lord

Prije tri godine, u ukrajinskom gradu Užgorodu postavljen je spomenik Jonu Lordu, klavijaturistu i osnivaču grupe Deep Purple. Skulptura je minijaturna, nalazi se na rukohvatu blizu Jezične gimnazije gdje su stepenice koje vas vode do rijeke.

8Frank Zappa

Ostanimo još u bivšim sovjetskim republikama. Još 1995. u glavnom gradu Litve, Vilniusu, postavljena je bista Franka Zappe na četiri metra visokom stupu. Zappa je dugo bio na listi zabranjenih ‘zapadnjačkih’ izvođača, a kada su zapuhali vjetrovi promjene, simbol i glas slobode kojeg su krišom slušali u Sovjetskom Savezu dobio je spomenik čim je to bilo moguće.

7John Lennon

Pomalo je nevjerojatan podatak da na Kubi postoji spomenik Johnu Lennonu. Glazba The Beatlesa bila je zabranjena na komunističkom otoku, a dvadeset godina nakon Lennonove smrti, Fidel Castro napravio je zaokret od 180 stupnjeva: ne samo da je postavio brončanu skulpturu, već je prikazao dokumentarac o njemu i organizirao koncert slavnom Beatlu u čast. Za Castra, Lennon je bio sanjar, vizionar, a pomoglo je i što su ga pred kraj života ‘mučile’ američke vlasti oko vize i drugih papira.

6Elvis Presley

Po broju spomenika The Beatlesima može se mjeriti samo Elvis Presley. Blues i Elvis prve su dvije asocijacije na Memphis pa je posve logično da Kralj ima svoj spomenik u tom američkom gradu.

5Bob Marley

I Bob Marley ima par spomenika diljem svijeta. Dva se nalaze u Kingstonu na Jamajci, a jedan u Etiopiji. Rasta pokret korijene vuče iz Etiopije, jedine afričke države koju Europljani nisu uspjeli kolonizirati. Spomenik Bobu Marleyu podignut je 2015. u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi.

4Bon Scott

Od 2009. australski grad Perth bogatiji je za jedan spomenik – onaj pjevaču benda AC-DC, Bonu Scottu koji sada ispraća i dočekuje ribare u luci Fremantle.

3Ronnie James Dio

Alexander Petrov i Krasimir Krastev-Lomski zaslužni su što bugarski gradić Kavarna ima spomenik Ronnieu Jamesu Diu. Dio je u Kavarni nastupio pet puta, ali bio i aktivan u kampanji za oslobađanje bugarskih medicinskih sestara koje su u prošlom desetljeću punih osam godina bile zatočene u Libiji.

2Jimi Hendrix

U dvorištu obiteljske kuće nedaleko od mjesta gdje se 1970. održao festival Isle of Wight postavljen je spomenik Jimiju Hendrixu koji je ondje održao jedan od upečatljivijih nastupa. Problem za neke predstavlja što je spomenik postavljen u dvorištu kuće/muzeja Julije Margaret Cameron, fotografkinje iz Viktorijanskog doba, s kojom Hendrix nema ama baš nikakve veze.

1Glenn Frey

Well, I’m a-standin’ on a corner in Winslow, Arizona…” kaže pjesma “Take It Easy” Eaglesa, a upravo na jednom takvom ‘uglu’, odnosno raskršću stoji spomenik Glennu Freyu, pjevaču i gitaristu Eaglesa. Pjesmu “Take It Easy” Frey je napisao skupa s Jacksonom Browneom pa nije loše spomenuti kako je i Browneov spomenik odmah pored, samo na drugom uglu.