Soviet Soviet: “Rado bi se vratili u Zagreb”

396

Dvije godine nakon odličnog nastupa u AKC Attack!, talijanski post-punk biseri Soviet Soviet krenuli su na svoju novu europsku turneju. Povod turneje je izdavanje 4. studijskog albuma “Endless” (Felte, CA) ‘natopljenog mračnim post-punkom 80-ih i dramatičnim vokalima.’ (KEXP).

Duboko uvjereni da vrijeme ovog benda tek dolazi, uspjeli smo ih uhvatiti za kratki intervju ususret njihovim nastupima u riječkom klubu Život (5. travnja) i splitskoj Kocki (7. travnja).

Prošle su dvije godine od vašeg prvog i posljednjeg nastupa u Hrvatskoj. Oni koji su bili na koncertu rado ga se prisjećaju i spominju dan danas. Kako je vama ostao zabilježen u sjećanju?
Muziku podržava

Sjećamo se tog koncerta u Zagrebu. Odličan je bio! Cool prostor, cool ljudi i pozitivan feedback od fanova. Rado bi se vratili opet.

Otkad je “Fate” izašao, bend se kreće po uzlaznoj putanji, polako ali sigurno. Kako je to utjecalo na vaše privatne živote i na snimanje nove glazbe?

Utjecalo je, da. Naši životi su se promijenili prvenstveno jer smo se i mi promijenili. Imali smo mnogo novih iskustava, turneja i koncerata. Jako smo sretni što imamo tu mogućnost putovati svijetom i svirati našu glazbu. Sve to skupa je naravno utjecalo i na promjene u našoj glazbi, no to je normalan proces i vjerujemo da je to dobra stvar za bend.

Kad smo već spomenuli “Fate,” o čemu govori pjesma “Gone Fast”?

“Gone Fast” je pjesma o osjećaju vezanja između dvoje ili više ljudi, ali ne o vezi kao takvoj. Cijeli album “Fate” je posvećen takvim temama.

Kritičari kažu da ste na “Endlessu” vratili punk u post-punk. Također je nemoguće ne čuti sve između Cocteau Twinsa do Psychedelic Fursa. Što vas je inspiriralo na njegovo snimanje?

Svatko od nas troje sluša različite bendovi i “Endless” je rezultat svih tih utjecaja i iskustava. Teško je navesti koji su bendovi imali utjecaja na nas jer slušamo puno glazbe, no recimo da sva trojica najviše volimo slušati APTBS, The Jesus and Mary Chain i Slowdive.

Bend je bio predgrupa Public Image Ltd, The Horrosima i APTBS. Kad bi morali izabrali s kim od njih bi nanovo išli na turneju, tko bi to bio?

Kad bi morali izabrati… vjerojatno APTBS.

Niste uspjeli ući u SAD i otkazali ste američku turneju te nastup na KEXP-u jer vas je granična policija odbila zbog “kontroverznosti” imena Soviet Soviet. Hoćete li ovaj put opet probati doći do Amerike i KEXP-a te postoje li negdje profesionalne snimke vaših nastupa?

Nigdje za sada, ali velika nam je želja snimiti nastup na KEXP-iju i emitirati ga na tom radiju. Američka turneja je u planu, ali za sad nemamo nikakvih detaljnijih informacija.

Muziku podržava