Sony kupuje izdavački dio EMI-a u Europi

Muzika.hr - Glasno i jasno!
737

Europska komisija (EK) odobrila je japanskom gigantu Sonyu i investicijskom fondu Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da za 2.2 milijarde dolara preuzmu izdavački dio (publishing division) kuće EMI Music, unatoč protivljenju kuće Warner Music Group i Association Of Independent Musica (AIM-a), udruženja koje predstavlja veliki broj nezavisnih diskografskih izdavača u Velikoj Britaniji.

Europski regulator konkurencije naveo je odobrenje akvizicije pod uvjetom da Sony i Mubadala prodaju izdavačka prava drugih izvođača, uključujući i Ozzya Osbournea, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Sony i Mubadala su ponudili da prodaju vrijedne i atraktivne kataloge” izjavio je čelnik EU za konkurentnost Joaquin Almunia.

Muziku podržava

Sporazum također obuhvaća prava izdavačke kuće Virgin Records na 12 izvođača, među kojima su i Robbie Williams, Ben Harper te Lenny Kravitz.

Sony je već vlasnik stotina tisuća glazbenih naslova, uključujući izdavačka prava za The Beatlese i Boba Dylana, a sada će u svoj portfolio uključiti i one za izvođače kao što su Jay-Z, P!nk, Adele i Norah Jones.

“U svjetlu danog sporazuma, Komisija je zaključila da transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurentnosti” navedeno je u priopćenju EK.

Iz EK su dodali da su najviše brinuli o kontroli online licenci za anglosaksonske hitove, budući da je Internet sada ključna platforma s koje glazbena industrija ostvaruje kontakt s kupcima.

Muziku podržava
Stisni