Software koji pretvara glazbu u sliku

Muzika.hr
1619

Likovni umjetnik Quayola usavršio je software koji ‘prevodi’ glazbu u slike. Premijeru će doživjeti ovoga mjeseca u čemu će mu pomoći Jamie Smith iz The xx.

Dvije godine trajao je rad na softwareu ‘Partitura‘ s kojim je moguće ne samo svirati poput bilo kojeg instrumenta, već je moguće sve zvukove i tonove pretvoriti u slike. Ono po čemu se razlikuje od ostalih sličnih programa je osjećaj za detalje, naglašavaju tvorci Quayola i Abstract Birds.“Pokušali smo osmisliti program koji je poput jezika s vlastitim pravilima i parametrima. Nismo željeli napraviti nešto bezveze, obične slike koje se pojavljuju uz tonove, već precizan i povezan sustav koji se veže za pojedine elemente u glazbi koja svira” objašnjava Quayola.

Animacije koje prate ‘Partituru’ inspirirane su radovima Vasilija Kandinskog, Paula Kleea i Oscara Fischingera, a software nudi više od 500 parametara i opcija kojima je moguće ‘namjestiti’ kako će program reagirati uz glazbu koju prati.

Muziku podržava

Ovoga mjeseca ‘Partitura’ će imati svoju premijeru na nastupu nazvanom ‘Structures‘ gdje će glazbenu podlogu raditi producent Jamie xx. Quayola naglašava da je, bez obzira što je u pitanju računalo, naglasak na kreativnost:

“Ovo nisu unaprijed planirane ili osmišljenje animacije. Želim zbuniti publiku, želim da se pitaju prati li glazba slike ili slike prate glazbu.”

YouTube video donosi tek osnovni princip funkcioniranja, a ukoliko želite vidjeti što vas zapravo očekuje na ‘Structures’ posjetite Vimeo.com.

Muziku podržava