Zdenka_Kovacicek

Zdenka Kovačiček već dugi niz godina nosi titulu jedne od najznačajnijih osoba na hrvatskoj glazbenoj sceni. Ovu jazz divu zbog energije i iznimog glasa mnogi uspoređuju s Tinom Turner i pokojnom Janis Joplin koju je utjelovila u predstavi “Priča o Janis” kojom je obilježila pola stoljeća karijere. Žena za sva vremena – kako joj još znaju tepati, osim pjevanja ima još jednu ljubav – glumu, a tijekom prebogate karijere i turneja održanih diljem svijeta, pozornice joj nikada nisu dosadile niti se umorila putovati iz grada u grad. Upravo smo je u tom raspoloženju ulovili u zadnjim pripremama prije nastupa na Kastavskom kulturnom ljetu 3. kolovoza i Zadarskom kulturnom ljetu dan nakon. Zdenka je s nama podijelila dio pjesama koje su joj posebno drage, a moramo priznati da nas njen izbor nije nimalo iznenadio:

“U ovoj playlisti izdvojila sam nekoliko pjesama Janis Joplin zato što je od country kompozicija stvorila psihodelične pjesme stoljeća. Zatim nekoliko pjesama Arethe Franklin – fenomenalne kantautorice i klaviristice. Zatim pjesma “What Difference A Day Makes” koja je obilježila Dinah Washington i njen prepoznatljiv stil. Na red dolazi nezaobilazna Ella Fitzgerald – sudjelovala je u kreiranju kompozicije “Mr. Paganini” i najfascinantnija scat improvizacija svih vremena u pjesmi “Lady Be Good”.

Pjesma “Zbog jedne davne melodije” u izvedbi Višnje Korbar koja je to odlično otpjevala, a i malo je poznato da Višnja odlično pjeva jazz. Inače mi je naljepša jazz snimka Gabi Novak ove fenomenalne pjesme Miljenka Prohaske. Pjesma koja je obilježila moju karijeru u jazz maniri. Sara Vaughan – fenomenalna jazz pjevačica ogromnog raspona i neponovljivih improvizacija. Dee Dee Gridgewater – jednostavno odlično, moja najomiljenija pjevačica danas. Nat King Cool -jedinstvena boja glasa, pravi evergreen! I za kraj, James Brown – tvorac soula i funka, najautentičniji.”

Muziku podržava