“Ovo je policajka koju je povrijedio bećarac”, stoji kao naslov u jednom internetskom glasilu koje samo sebe voli zvati liberalno i napredno. Da podsjetim, jedan “veseli” član kulturnog društva je policajki otpjevao bećarac “Mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće/dođi bliže pa mi se naguzi”. Policajka se osjetila uvrijeđeno, tim više što je bila na dužnosti – službena osoba. Objavljivanje njene slike u novinama pod punim imenom i prezimenom razbuktalo je gnjev alfa mužjaka i ponekih isto takvih alfa ženki iz pitomih hrvatskih sela i gradova koji su ispod toga članka napisali svašta ružnog. To govori o dvije stvari: prvo, puno muškaraca (i poneka žena) u Hrvatskoj baš mrzi žene i smatraju ih nižim bićima i drugo, čovjek se više ne može ni požaliti da mu nešto smeta. Recimo da je policajka skroz u krivu (a nije). Nije jasno zbog čega se nekog tko je u krivu treba odmah vrijeđati i častiti najgorim epitetima. OK, ako je u krivu, izgubit će spor, platiti troškove i to joj je, ako znamo kakve su policijske plaće u Hrvatskoj, sasvim solidna sankcija.

S druge strane, kako je napomenula Neva Tolle, teško je zamislivo da bi veseli bećar to otpjevao policajcu muškarcu koji vrši svoju dužnost i prošao lišo.

U obranu “veseljaka” koji je “šarmirao” policajku su ustali mnogi, pri čemu jasno iskazuju da nije bilo zle namjere. Zaboravlja se da je policajac službena osoba koja je tamo zbog nas, običnih građana, i to ne zato da se možemo s njima igrati kao s malim medekima na teret državnog proračuna, nego je tamo radi provedbe zakona. Gospodina koji je pjevao bećarac mnogi ljudi brane kako je on “prakticirao kulturnu baštinu”, međutim, u isto vrijeme je zamarao osobu koja je tamo bila po službenoj dužnosti i s jednim drugim ciljem. “Prakticiranje kulturne baštine” je širok pojam i u raznim sredinama može uključivati kanibalizam, seksualno zlostavljanje, mučenje životinja i slično, pa ćemo se lako složiti da neke stvari ipak trebaju biti regulirane zakonom.

Muziku podržava

Nisu policajci jedini koji su službene osobe. Postoje, recimo, i liječnici. Želi li netko na liječničkom pregledu liječnici otpjevati seksistički bećarac, vrlo vjerojatno će biti izbačen iz ordinacije zbog nepoštivanja struke, da ne govorim o, primjerice, sudu. Ne vjerujem da bi bilo koja sutkinja dozvolila da joj netko pjeva prostački bećarac dok ona obavlja svoj posao.

Za sve postoji mjesto i vrijeme

U rocku ima dosta pjesama uperenih protiv policije, pa svejedno, teško je zamislivo da npr.: Springsteen, ako ga policija negdje zaustavi radi rutinske kontrole, u sav glas počne pjevati “41 Shots”, protestnu pjesmu protiv policijskog postupanja u jednoj određenoj situaciji. Izvede li tu pjesmu na sceni, on se umjetnički izražava i to je sasvim legitimno. Ne moram ni spominjati da, zaustavi li vas policajac u autu i zatraži vozačku i prometnu, a vi njemu s rukama u džepovima mrtvo hladno odvratite: “Sluge zove Smail-aga, usred Stolca, kule svoje”, teško da ćete se na sudu izvući s prakticiranjem kulturne baštine. Vjerojatnije ćete zaraditi kaznu zbog nepoštivanja službene osobe, možda i zbog nečeg težeg.

Slušatelji Prljavog kazališta pamte božićni “live” album “s Dolca” koji je izdan 1995. i na kojem Jasenko Houra zahvaljuje policiji uz napomenu “oni rade svoj posao, nemojte protiv njih”, a iz publike se čuje zviždanje. Skoro četvrt vijeka poslije, potreban je nastavak edukacije. Možda je pravo vrijeme da se čuje nešto kao “hvala policajcima i policajkama, neka oni rade svoj posao, nemojte protiv njih”.

378 Shares
Muziku podržava