Slipknot zeznuli mnoge

domination
1984

Prije dugih 10 godina, Chad Calek počeo je snimati zanimljiv dokumentarac od glazbenoj sceni Des Moinesa u Iowi koja je trebala biti novi grad glazbenog spektakla, nakon što se ugasio i zadnji pokret koji je imao temelje u jednom gradu – Seattle i njegov grunge. U Des Moinesu bilo je jako puno hard-rock i metal bendova koji su svi živjeli isti san i pokušavali postići nešto svirajući glazbu koju vole. Jedni od njih bili su i Slipknot.

Film “A Clown Short Of Destiny” je dokumentarac koji je iz početne ideje prerastao u jedan osvrt na najpoznatiji bend iz te kolijevke. Naravno, riječ je o Slipknotu i njihovom uspjehu nakon što su potpisali bogati ugovor s Roadrunner Records. Calek, koji snima spotove za mnoge mlade metalce i sam je imao bend – 35 Inch Mudder, koji su uz prijatelje Slipknot bili najobećavajući bendovi novog pokreta. Podržavajući jedni druge, nadali su se da će uspjeti.

U tim počecima, Shawn Crahan, sada poznatiji kao Clown iz Slipknot, tvrdio je: “Naša scena je prejebena! Vidjet ćete, razvalit ćemo sve!”, a kada je Slipknot potpisao ugovor izjavio je: “Nema tamo bendova, nema nikakve scene – samo mi.” i time ubio šansu za ostale bendove. Čak se spominju i riječi jedne pjesme s prvog Slipknot albuma gdje Corey Taylor pjeva “Local bands, suck mi dick!

Muziku podržava

Ipak, da ne Calek ne bi ispao ljubomoran, tvrdi: “Obožavam Slipknot i njihovu glazbu. Mislim da su jedan od najboljih metal bendova ikada! Kada su uspjeli, nisu nikome apsolutno ništa dugovali i sve su postigli sami, ali postoji velika razlika između podržavanja određene scene i pokušaja da ju se uništi. Ovdje se pokazuje ta linija koju su obilato prešli.”

Nastavlja: “Krenuo sam snimati sve što sam stigao kako bi imali ovjekovječene naše napore i zezancije. Snimali smo sve bendove, pa tako i Slipknot. Izdavačke kuće i televizije počele su dolaziti vidjeti taj Des Moines fenomen, Slipknot su uspjeli potpisati ugovor, a moj bend je sve uprskao. Sve je bilo pred nama, ali sjebali smo. Sami smo krivi, da ne bi bilo da Slipknot krivim zbog toga.

Zbilja ne želim da ih fanovi zbog ovoga prestanu slušati. Oni su odličan bend! Samo želim da se istina čuje i da svi budu svjesni da ponekad ponašanje ‘jebe mi se za sve oko mene’ može uništiti nečiji život. Recimo, pjevač mog benda je bio mlad, zgodan dečko prepun života, rođeni zabavljač. Danas je ogorčeni debeljuco koji ne može preživjeti bez hrpe tableta dnevno.

Kontaktirao sam i dečke iz Slipknota, ali ne javljaju se. Siguran sam da će opovrgnuti cijelu priču, ali ja imam pravo reći istinu. Čak i pod rizikom da budem tužen.”

Muziku podržava