Sinéad O’Connor – jedinstvena, kontroverzna, buntovna, nepredvidljiva – neki su od epiteta koji se vežu uz irsku kantautoricu izvanrednog glasa. Kada sam svojim prijateljima spomenula kako ću intervjuirati Sinead, reakcije su se uglavnom vrtjele oko njenog obrata na islam, trganje slike pape Ivana Pavla II dok se referirala na pedofilske skandale u Katoličkoj crkvi na Saturday Night Liveu prije 28 godina pa je bilo riječi o izjavi Sinatre, koji je rekao kako bi ju premlatio da nije žensko jer je odbijala pjevati nakon američke himne… U moru tih reakcija, najmanje je riječi bio o glazbi. “Čekaj, kaj ima ona još koju pjesmu osim “Nothing Compares 2U”???”

Da, ima. Sinéad iza sebe ima deset studijskih albuma, od kojih je prvi “The Lion and the Cobra” iz 1990. godine, a posljednji je “I’m Not Bossy, I’m the Boss” iz 2014. godine. U svojoj glazbenoj karijeri, plivala je između pop rocka, folk rocka, alternativnog rocka, na šestom albumu “Sean-Nós Nua” ubacila je segmente tradicionalnih irskih pjesama, a izbacila je i reggae album “Throw Down Your Arms” prije petnaest godina. Pretprošle je godine izbacila singl “Milestones” te najavila izlazak novog albuma, stoga se to nametnulo kao prvo pitanje, kada će novi album ugledati svjetlo dana? – Još radim na albumu “No Mud No Lotus”, ne znam kada će biti objavljen, vjerojatno 2021. ili 2022. godine. – kratko je odgovorila Sinéad, a tako je i odgovarala na druga pitanja. Oprostit ćemo, morala je odraditi više telefonskih intervjua toga dana pa nismo imale puno prostora za govoranciju.

Muziku podržava

Na svojim koncertima, Sinéad pokriva pola svoje diskografije. Tako se na set listama nalaze pjesme s albuma “I Do Not Want What I Haven’t Got”, “Universal Mother”, “Faith and Courage”, “How About I Be Me (And You Be You)” i “I’m Not Bossy, I’m the Boss”. – Od svih pjesama, najdraže mi je izvoditi “Queen of Denmark” i “Nothing Compares 2U”  – rekla mi je Sinéad. Princeovu pjesmu prestala je izvoditi 2015. godine, tvrdivši tada kako ne može iznijeti emocije te pjesme pred publikom pa ju je nakon nekog vremena ponovno uvrstila u repertoar. U više navrata, Sinéad je izjavila kako je Prince bio nasilan prema njoj, stoga sam ju upitala kako se danas osjeća dok izvodi “Nothing Compares 2U”.  – Nemam problema s tim. – rječita je opet bila Sinéad. 

“I wanted to change the world, but I could not even change my underwear”, riječi su pjesme “Queen of Denmark”, pjesme koju je napisao John Grant, a za koju je rekla da ju voli izvoditi. Zanimalo me je, koliko se poistovjećuje s tekstom te pjesme te je li joj bitnije mijenjati svijet ili mijenjati samu sebe.  – Ne mogu se poistovjetiti s tekstom kad ga nisam ja napisala, što već znate, – tvrdi Sinéad – a što se ovog drugog tiče, podjednako je bitno mijenjati svijet i mijenjati sebe, jedno bez drugog ne ide. – nadodaje. 

Tko je onda dobar primjer osobe iz glazbenog svijeta koji radi na sebi, mijenja svijet te ima dobar utjecaj na publiku? Prije sedam godina, Sinéad je objavila otvoreno pismo Miley Cyrus, u kojem je napisala kako Miley šalje poruku javnosti kako se “kul” prostituirati.  – Jedna od glazbenica koja je bila dobar primjer i ostavila dobar utjecaj na publiku je Aretha Franklin. – kaže O’Connor. 

U svojoj karijeri, Sinéad je imala prepuno suradnji s mnogim glazbenicima, među kojima su Moby, Massive Attack, Peter Gabriel, The The, Mary J. Blige i drugi. Još ne može reći hoće li pasti kakva suradnja na njenom nadolazećem albumu.  – Najdraža suradnja mi je ona s Massive Attackom, nju sam dugo priželjkivala i na kraju je dobila – kaže Sinéad. Svojim najvećim uspjehom u karijeri pak smatra što ima live nastupe bez bombastične produkcije i velike vojske ljudi koji od koncerata rade spektakl. Njenu jednostavnost, naša publika je imala priliku vidjeti 2009., kada je nastupila u Pulskoj Areni, što je Sinéad malo mutno u memoriji. Upitala sam ju i je li ikada imala doticaja s hrvatskom glazbom.

– Ne znam ništa o Hrvatskoj, osim što sam vidjela fotografije iz Hrvatske, koje su prelijepe. Oduvijek sam htjela posjetiti Hrvatsku, nisam ni sigurna jesam li održala koncert ikada prije kod vas – izjavila je Sinéad, nakon čega sam ju podsjetila na nastup u Puli prije jedanaest godina. – Iznimno mi je drago što ću imati priliku nastupiti u Zagrebu i pozivam sve da dođu, nadam se da ćete uživati. – poručuje vam Sinéad. Poručila je još nešto za kraj. Onima koji se žele baviti glazbom kaže da im je bolje da idu na faks. Da nije pjevačica, Sinéad kaže kako bi bila novinarka jer je oduvijek voljela pisati. Ipak, ako uzmemo u obzir njen neosporni talent, mnogima je zasigurno drago da se na kraju odlučila za glazbene vode.

U slučaju da niste bili na njenom koncertu u Puli ili na nekom drugom njenom koncertu, 15.1. u Tvornici kulture možete čuti Sinéad s njenim novim bendom. Kakvo god vaše mišljenje bilo o Sinéad, većina nas složit će se da njen glas, koji ponekad zvuči milozvučno, a ponekad moćno i zvjerski, obara s nogu. 

 

Muziku podržava