Showcase festivali iznimno su podoban format kroz koji se perspektivnim bendovima otvara ulaz u svijet svjetske glazbene scene. Muzika je dosad pisala o bitnim festivalima u okolini, a ovoga puta sužavamo fokus i uvodimo vas u najbliže susjedstvo showcase dragulja.

Razlikuju se od uobičajenih festivala po svojoj namjeni – dok su festivali inače usmjereni na publiku i njihovo zadovoljstvo, showcase festivali osmišljeni su prvenstveno za glazbenike i struku, ali i za publiku koju zanima otkrivanje friških novih bendova. Za bendove koji se trude probiti izvan svog grada ili države, showcase festivali su malena utopija. Konferencijski format omogućuje izravnu komunikaciju s profesionalcima, čime zaobilaze raznorazne stranputice. Treba napomenuti da showcase festivali nisu mjesto za debitiranje. Bendovi koji se prijavljuju moraju biti spremni ‘za izvoz’ – biti oblikovani, imati vlastite agente, menadžment i  promociju.

Riječ je o zabavnim festivalima s ozbiljnom namjerom, a takvi bi trebali biti i bendovi koji se na njih prijavljuju. U pregledu vam donosimo četiri etablirana regionalna festivala koje biste morali posjetiti i kao glazbenici i kao ljubitelji glazbe.

 

1MENT Ljubljana

foto: Kaja Brezočnik

Slovenski spoj konferencije i glazbenog festivala ostvario je značajan proboj u samo četiri godine postojanja i danas je jedinstven događaj velikog značenja za cijelu regiju. Usmjeren na glazbenu industriju i kreativnost, ovaj je showcase bio mjesto proboja za mnoge regionalne i istočnoeuropske bendove. Osim toga, za ovaj prostor je značajan zbog jačanja veza među glazbenim tržištima i umrežavanja glazbenih profesionalaca. Posljednje izdanje posjetilo je gotovo 5000 ljudi i 550 glazbenih profesionalaca, dok je posljednji dan festivala bio rasprodan. Konferencije se usmjeravaju na iskorištavanje maksimalnih potencijala različitih oblika glazbene djelatnosti, od festivala do društvenih mreža i novinarstva. Perspektivni festival u našem najbližem susjedstvu vjerojatno je najbolja prilika za proširiti vidike i ostvariti značajan početak. Sljedeće se izdanje održava se od 30.1. do 1.2. 2019. godine. Prijave za izvođače otvorene su do 3. kolovoza i možete ih naći ovdje.

2WAVES Vienna

foto: Patrick Münnich

WAVES je prvi klupski showcase festival koji se održava na najzanimljivijim lokacijama bečkog 9. okruga, Alsergrunda. Okuplja brojne europske glazbene profesionalce pod motom “East meets West”. Posljednje je izdanje privuklo više od 700 delegata, dok su se koncerti održavali istovremeno na pet pozornica. Hrvatska je bila zemlja-gost festivala 2014. godine, a otada su znatno pojačali program uz digitaliju, streaming, gaming, organizaciju i hackday. Premda su prijave za ovaj festival nedavno završile, to vas ne treba spriječiti da posjetite ovu osebujnu konferenciju koja će se održati između 27. i 29. rujna ove godine. Dosad objavljeni program zvuči dosta obećavajuće. O važnosti glazbenih blogova i usklađivanju obiteljskog života s karijerom govorit će važni predstavnici glazbene industrije, a jedna od tema će biti i sinkronizacijska prava u drugim medijima. U prvoj turi bendova našlo se bendova različitih provenijencija. Svakako ih poslušajte da dobijete uvid u sve što WAVES pruža.

3BUSH Budapest

foto: Vajda Réka

Premda je jedan od najmlađih festivala, Budapest Showcase Hub je u samo nekoliko godina postojanja dokazao se kao ambiciozan događaj koji se dosada povezao s velikim showcase festivalima. Pod krilaticom “In tune with the neighbours” cilja biti glavni predstavnik za Balkan i most prema američkom i azijskom tržištu. Zato BUSH ugošćuje govornike i radionice koje se koncentriraju na bukiranje turneja i agencija, PR i showbiznis. Još iščekujemo plan i program ovogodišnjeg izdanja koje će se održati između 15. i 17. studenoga. Ali kao neku vrstu sneak peaka navest ćemo dosadašnja događanja koja su uključivala speed meeting s agentima iz 15 zemalja, snimanje spota benda s najboljom pjesmom, a tu je i prilika da poslušate najbolje bendove s područja istočne Europe. Više informacija moći ćete uskoro naći na njihovoj web stranici.

 

Prijave za bendove otvorene su preko #INES platforme. Early bird karte možete ugrabiti za 49 eura do 31. srpnja, nakon čega poskupljuju na 99 eura.

4INDIREKT Beograd

foto: Facebook

Indirekt je počeo kao umaški festival kroz koji su se probili neki od ponajboljih primjeraka regionalne neovisne scene. Odanost lokalnoj sceni i ljubav prema nezavisnim bendovima odlučili su proširiti pa je beogradsko izdanje Indirekta donijelo njegovo novo, showcase lice. Prvo takvo izdanje donijelo je izrazito pozitivne rezultate, osim što se prekogranična festivalska suradnja poboljšava iz godine u godinu, showcase festivali polagano ulaze na velika vrata u prostor bivše Jugoslavije (a prostora za ispuniti je mnogo). Na lanjskom izdanju se predstavilo dvadesetak izvođača s prostora bivše države, ali i iz Mađarske, Austrije, Švedske, Austrije i Italije. Na predavanjima se govorilo o autorskim pravima, menadžmentu, internet servisima i medijskoj promociji. Jesenje, showcase izdanje Indirekta održava se od 11 do 13. listopada u Beogradu i sigurni smo da će donijeti pregršt zanimljivih sadržaja. Za daljnje objave i detalje pratite njihovu Facebook i službenu stranicu.

65 Shares