Shawn “Pecas” Costner: “Networking je kralj u glazbenoj industriji”

807

Muzika.hr provela je vikend u Rovinju, na najvećem okupljanju medijskih, marketinških i PR profesionalaca u regiji poznatijem kao Weekend Media Festival.

Na Festivalu je sudjelovalo više od 156 govornika, među kojima i američki lovac na sportske talente, Shawn “Pecas” Costner s kojim smo imali prilike i popričati.

Prvi čovjek Roc Nation Sports – jedne od najznačajnijih agencija za sportske talente koju je pokrenuo ni manje ni više nego Jay Z, te se tako upustio u sportske vode koje su ionako usko povezane s urbanom i hip-hop kulturom u Sjedinjenim Državama.

Muziku podržava

Pronađite nešto u čemu ste strastveni i što želite raditi u životu, nešto što vas čini izuzetno sretnima. Ali prije nego što napustite stari posao, pobrinite se da imate novi” rekao je Shawn, istaknuvši da je shvatio da više ne želi biti dio glazbenog showbiza kada se jedno jutro probudio i nije osjećao veselje koje je osjećao godinama prije tijekom odlaska na posao. Prije nego je zaokrenuo svoju karijeru i postao agent top igračima profesionalnih liga u SAD-u, ovaj predstavnik Bronxa i New Yorka te insider američkog show businessa i hip.hop scene bio je izvršni podpredsjenik Def Jam Recordsa koji već desetljećima slovi za najprestižniju hip-hop disgorafsku kuću.

Osim što je bio izvršni podpredsjenik, tijekom svoje 18-godišnje karijere u Def Jamu, Pecas je izvršavao dužnost ‘ifestyle promotions’ podpredsjenika, gdje je bio zadužen za zadovoljstvo svih glazbenika na rosteru diskografske kuće. S njima bi partijao, organizirao tulume, večere te činio sve kako bi lifestyle glazbenika na Def Jamu bio baš onakav kakvim ga glazbenici žele.

Pecas je otvorio program ovogodišnjeg Weekend Media Festivala gdje je preko sat vremena pričao o svojem putu i ostvarenju američkog sna. Posjetiteljima panela je istaknuo da ništa ne dolazi samo od sebe, te da se “iza američkog sna krije naporan rad, ali ga je upravo zbog toga moguće živjeti bilo gdje u svijetu“.

Za Shawna život nije bio lagan – njegova životna priča puna je intriga i zanimljivih detalja. Odrastao je u Bronxu s majkom ovisnicom i ocem kojega nikada nije bilo te mu nije pružao nikakvu podršku. U svijet glazbe i hip-hopa upao je sasvim slučajno – djevojka s kojom je tada bio u vezi, bavila se glazbenim novinarstvom. Kad god bi pisala o hip-hopu o kojem nije znala mnogo, bilo ga je strah da bi mu neki reper mogao ‘maznuti curu’, stoga je s djevojkom često išao na intervjue, a u prilog mu je išla i činjenica da je i sam volio i poznavao hip-hop, te bi obično probijao led u tim intervjuima.

Radeći to shvatio je da se želi baciti u svijet glazbe te je nakon nekoliko pripravništva u manjim diskografskim kućama završio u Def Jamu gdje je stvorio neraskidivo prijateljstvo s Jay Z-em s kojim je kasnije i krenuo u sportske vode. Kroz svoj rad u Def Jam Recordsu, Shawn je proživio nevjerojatan rast hip-hopa od njujorškog kvarta do svjetskog glazbenog fenomena.

Shawna smo priupitali nekoliko pitanja nakon njegovog panela.

Kako je izgledao tvoj put u glazbenoj industiji te što je kumovalo vašem uspjehu?
Uvijek sam volio glazbu i ljubav prema glazbi je zaslužna za moj put. Naravno, osim ljubavi prema glazbi tu je bilo puno mukotrpnog rada. Ali ono što bih istaknuo kao najbitniji faktor mojeg uspjeha su definitivno poznastva i veze. Networking je kralj! Biti okružen ljudima, stvarati nova poznanstva i umrežavati se, iznimno je važno u glazbenoj industriji, te je to definitivno pridonijelo mojem uspjehu.

Što je potrebno da bi jedan europski glazbenik s naših prostora uspio u Americi? Na koji način bi oni mogli privući tvoju pozornost te imaš li kakvih savjeta za njih?
Jedan od najboljih mogućih načina za bendove s ovih prostora da privuku pažnju američke publike je da iskoriste moć povezivanja i interneta. Moj savjet bendovima van Amerike koji žele ući na američko tržište je da pronađu američke glazbenike čiju glazbu poštuju i s kojom se povezuju, te da se povežu s njima te da pokušaju zajedno surađivati i stvarati, a zatim da to objave na internetu. Mislim da je to pomoglo europskim glazbenicim koje sam ja pratio – jednom kad su došli u Ameriku, to im je otvorilo mnoga vrata. To je na neki način poput turneja! Kada kao glazbenik otvaraš koncert za nekog drugog, dobivaš pozornost publike koja inače nebi imala prilike čuti za tebe.

Koja su ti tri najdraža albuma koja trenutno slušaš?
(smijeh) Pa tko još sluša albume! Danas se sve svodi na singlove!

U tom slučaju, tri trenutno najdraža glazbenika koje puno slušaš?
Drake i Future se trenutno česti gosti u mojim slušalicama. Isto tako, slušam Rihannin novi album. Što još slušam trenutno? Aha! Shawty Lo, zato što je nedavno preminuo, pa mu na taj način odajem počast!

Iako kratak, susret s Shawnom “Pecasom” Costnerom bio je ugodan i informativan te je bilo izuzetno zanimljivo porazgovarati s čovjekom koji je iz pozadine gradio hip-hop te je tako na neki način zaslužan za svijet kakvim ga trenutno znamo i poznajemo.

Muziku podržava