[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Milenijalci su navikli da sve počinje i završava na internetu, ali mi stariji, koji smo rođeni i odrasli u prošlom tisućljeću, znamo za puno čudnije načine gledanja, slušanja i snimanja filmova, serije i glazbe. Tako se glazba ispočetka slušala na radiju, čuvala i reproducirala na gramofonskoj ploči gdje bi stao cijeli album, a prije albuma bi se često izdavale singlice na kojima bi se promovirala jedna ili kasnije par pjesama. Privatno snimanje glazbe je postalo moguće kada su izumljene kazete s magnetskom vrpcom i kazetofon. Generacije su presnimavale s kazete na kazetu, dežurale pored radiokazetofona kada bi voditelj najavio omiljenu pjesmu i vježbale istodobno stiskati play i rec tipku, a vrpca bi se zapetljala u najnezgodnijem trenutku.

Gledanje omiljenih filmova više puta? Ispočetaka samo tako da više puta odeš u kino ili čekaš da dođu na TV. Za gledanje serije se dežuralo ispred televizora, a ponovno bi ih se gledalo samo u slučaju reprize. A onda je došao VHS rekorder pa su se filmovi i serije mogli snimati, a onaj tko bi imao dva videorekordera mogao je i presnimavati snimke, samo što bi nakon par presnimavanja izblijedile i boje i snimka na kopijama kopije. A i vrpca bi se zapetljala u najnezgodnijem trenutku…

foto: Pinterest
A onda je došao internet…
Muziku podržava

A onda je došao internet. I svi su mogli nabaviti glazbu, filmove i serije, lako ih umnožiti i podijeliti s prijateljima. Klinci su brzo naučili što su to torrenti i eMule, a glazba se skidala preko Napstera. I glazbena i filmska industrija dugo se borila protiv neprijatelja dok nije shvatila: ako ga ne možeš pobijediti, pridruži mu se. Ako svi mladu skidaju stvari preko neta, onda je to budućnost. Umjesto borbe s vjetrenjačama, bolje je omogućiti izdavačima da za određenu naknadu nude sadržaje na internetskim trgovinama i servisima, tako da vuk bude sit i ovce (za sitne novce) na broju.

Nakon prvotnog gašenja zbog kršenja autorskih prava, i Napster se legalizirao, a proširili su se streaming servisi i online trgovine kao što su Amazon, Spotify i iTunes. Serije i filmovi počeli su se pratiti preko Amazona i Hulua. Čak su i Hrvati, navikli na besplatne sadržaje i varanje države i ostalih sustava, počeli koristiti streaming servise kao što su Deezer i Google Play Music. Za gledanje filmova i serija Hrvati koriste HBO GO i HBO OD preko raznih operatera te Pickbox, a odnedavno se počeo koristiti i Netflix. Neki servisi nisu dostupni u Hrvatskoj jer im je ovo premalo ili nevažno tržište, a gledatelji zamjeraju i Netflixu da za neke sadržaje nemaju osiguran hrvatski prijevod.

Ipak, gledanost tih servisa se sve više širi i te tehnologije sve više mijenjaju način na koji slušamo i gledamo. Dok su se prije skupljali albumi omiljenih izvođača, sada se preko internetskih dućaju skidaju omiljene pjesme pa slušatelji sami kreiraju svoje playliste za iPhone ili neki drugi gadget. A serije se više ne čekaju pobožno svaki dan, gledajući epizodu po epizodu u istom terminu već se počinju skidati cijele sezone u komadu, koje se onda gledaju u jednom danu, za što je već smišljen termin binge-watching.

Ilustracija: Fruzsina Kuhári (Lifehacker.com)
Čudne stvari na Netflixu

Taj fenomen osobito je prihvatio Netflix koji je počeo kao videoteka, a onda se prebacio na internet i počeo nuditi čitave sezone serija dostupne u jednom danu. Tako je distribuirana serija “House of Cards” (“Kuća od karata”), a jedna od serija koja je tako došla do brojnih poklonika je “Stranger Things” (“Čudne stvari”).

Riječ je o seriji rađenoj u stilu Stephena Kinga, u kojoj se prati doživljaje grupe klinaca koji se u vrijeme ‘nevinih’ 1980-ih suočavaju s natprirodnim i jezovitim događajima. Upravo je izišla druga sezona serije (dakako – sve epizode odjednom), a i publika i kritičari hvale obje sezone serije koja ruši rekorde u gledanosti i spominjanosti na netu.

Filmovi bježe iz kina

Netflix se dao i u produkciju filmova te je uložio desetine milijuna dolara u izradu filmova kao što je “War Machine” s Bradom Pittom, a priprema i novi film Martina Scorsesea “The Irishman”. “War Machine” inače nije igrao u kinodistribuciji jer multipleksi žele filmove puštati mjesecima, a Netflix želi čim prije staviti film u svoju videoteku pa film pušta u par kina samo da može doći do nominacija za Oscare i ostale nagrade. Filmofili koji obožavaju kina negoduju, pa je tako i projekcija Netflixovog filma “Okja” na festivala u Cannesu prekinuta zbog negodovanja publike jer Netflix neće puštati film u francuskim kinima. Projekcija je ipak nastavljena, ali kod mnogih je filmofila ostalo ogorčenje. Ako se film ne prikazuje u kinu, a Netflix ili neka druga platforma ne nude taj film u određenoj zemlji, tada ljubiteljima filma preostaje samo ilegalni download kao način gledanja filma, što sigurno nije rješenje.

Ruši se ‘Kuća od karata’

Za razliku od “Čudnih stvari”, Netflixova “Kuća od karata” je od prestižnog projekta postala zloglasna i to zbog skandala s glavnim glumcem Kevinom Spaceyjem kojeg mnogi optužuju za seksualna zlostavljanja. Nakon prvobitne odgode snimanja, sada je serija otkazana do daljnjega, bojimo se i trajno. Ironija sudbine je da je “Kuća od karata” ionako trebala završiti u novoj sezoni, već su je se zasitili i kritičari i publika, no sada neće dočekati ni oproštajnu sezonu, i to baš sada kada je glavnu ulogu predsjednika SAD-a preuzela Robin Wright.

Ako znamo da je Spaceyjev lik Francis Underwood pokvarenjak i ubojica, bilo bi zanimljivo u zadnjoj sezoni gledati kako propada i kako se razotkriva njegova moralna izopačenost, pa bi oni koji su zamrzili Spaceyja dobili i dodatnu zadovoljštinu u poklapanju fikcije i stvarnosti. Ali, bojimo se da je ta opcija presofisticirana za američke medije, već se pali lomača za Spaceyja i masovno otkazuju svi njegovi projekti pa će uskoro moći glumiti samo u hrvatskim filmovima.

Navodno je Netflix u dugu od 20 milijuna dolara i ne želi ulagati u riskantan posao pa će “Čudne stvari” očito zamijeniti “Kuću od karata” kao najprestižniji projekt jer je sve mlađa publika novih medija već prigrlila tu seriju s mladim i zanimljivim likovima. Ništa čudno –  “Stranger Things” su budućnost, baš kao i serije izvan televizije i filmovi izvan kina.

Muziku podržava