[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]
Na početku bijaše špica…

Serije se gledaju, ali i slušaju. Osim dobrih dijaloga, publika želi čuti i dobru glazbu koja će ju uvesti u svijet serije. Sve počinje već na početku, za vrijeme špice. Jedna od najvećih sapunica svih vremena, ‘Dinastija’, počinje uz zvuke pompoznih fanfara, jer je skladatelj Bill Conti odmah htio gledatelje uvesti u ‘kraljevski’ svijet američkih bogataša, gdje svaki milijunaš živi kao kralj, a njegovi potomci kao prinčevi i princeze. U ‘Bračnim vodama’ pratimo disfunkcionalnu obitelj Ala Bundyja koji mrzi život sa ženom i djecom, a ovaj sitkom počinje krajnje ironično, uz pjesmu Franka Sinatre koji govori kako ne možeš imati brak bez ljubavi.

Osim što podiže atmosferu serije, glazba diže i karijeru iz hibernacije starim, legendarnim bendovima. Tako je prepoznatljiv znak vrlo uspješne forenzičarske serije ‘CSI’ pjesma “Who Are You”, a oni klinci koji na YouTubeu “Hallelujah” Leonarda Cohena nazivaju ‘onom pjesmom iz ‘Shreka” vjerojatno se pitaju tko izvodi pjesmu na špici ‘CSI’-a. E, pa odgovor na ‘tko?’ je Tko tj. The Who – slavni bend koji je nekada bio sinonim za rock-opere (‘Tommy’),  a sada ih reklamiraju TV krimići. Osim za špicu originalnog ‘CSI’-a, pjesme benda korištene su i na špicama spin-off serija ‘CSI: Miami’ (“Won’t Get Fooled Again”) i ‘CSI: NY’ (“Baba O’Riley”).

Prinčevi i prijatelji

Muziku podržava

Neki glazbenici su razvijali karijeru paralelno sa serijom u kojoj su glumili. Tako je glavni junak sitcoma ‘Princ iz Bel Aira’ – ‘The Fresh Prince’ Will Smith koji je s DJ Jazzy Jeffom kompanjon i u seriji i u stvarnom životu u kojem njih dvojica čine uspješni hip-hop duo koji je nedavno navratio i do Hrvatske na MTV SummerBlast. S druge strane, neki su se probili tek uz pomoć serije. The Rembrandts su solidan pop bend koji se proslavio pjesmom “I’ll Be There for You” koja je na špici jednog od najgledanijih sitcoma – ‘Prijatelja’. U ‘Prijateljima’ su kao glumci povremeno gostovali i razni glazbenici (Chris Isaak, Chrissie Hynde) koji su tako popularizirali seriju, ali je serija i popularizirala njih, što je dobitna kombinacija koja se često izvodi na televiziji.

Osim na špici, glazba se pojavljuje i unutar serija, obično kada treba ilustrirati emocije likova. Naročito su popularne stare pjesme koje su provjereni hitovi, ‘pucaju’ na nostalgiju gledatelja, a  dobro ocrtavaju razdoblje u kojem se serija odvija. Tako u seriji ‘Stranger Things’ imamo puno efektnih pjesama izvođača iz 80-ih (Joy Division, The Clash), serija o ruskim špijunima u SAD-u (‘The Americans’) uz popularne pjesme tog doba nudi i hladnoratovsku pjesmu Petera Gabriela (“Games Without Frontiers”) a jednom će na red sigurno doći i Stingov “The Russians”.

Glazbeno vjenčanje The Nationala i Sigur Rosa

Jedna od najpoznatijih, da ne kažemo najzloglasnijih glazbenih scena u povijesti televizije je ona iz popularne ‘Igre prijestolja’. “The Rains Of Castamere” je pjesma kuće Lannister koja se pojavljuje kao lajtmotiv u raznim epizodama serije, a najupečatljivija izvedba je ona u istoimenoj, 9. epizodi 3. sezone, kada  se (SPOILER!) za vrijeme Crvenog vjenčanja odvija strašni pokolj likova. Pokolj je bio veliko iznenađenje za one koji nisu čitali književni predložak serije, a nije iznenađenje da su “The Rains Of Castamere” u mračnom folk rock stilu izveli The National, mada ne bi bilo čudno ni da su pozvali Nicka Cavea. U cameo ulozi bubnjara pojavio se Will Champion iz Coldplaya, a pjesmu su u jednoj drugoj epizodi odsvirali drugi rokeri sa sjevera, i to oni iz Sigur Rosa.

Top lista instrumentalista

Postoje i posebne liste koje mjere slušanost pjesama s televizije preko broja tagova, downloada i streaminga. Tako su na nedavnoj listi The Hollywood Reportera najtraženije bile pjesme iz HBO-ove serije ‘Insecure’, a najtraženija je bila pjesma “For the Damaged Coda” Blonde Redheada, emitirana u animiranoj seriji ‘Rick And Morty’. I u bližoj prošlosti imamo brojne primjere serija s popularnom glazbom, od hip-hop ‘Empirea’ do rokerskog ‘Vinyla’ i džezerskog ‘Tremea’, a suvišno je i spominjati da sve velike serije (‘Twin Peaks’, ‘Sopranos’, ‘Mad Men’, ‘True Detective’, ‘Breaking Bad’) imaju odlične soundtracke. A kad spominjemo kultni ‘Breaking Bad’, dobro je prisjetiti se i da na soundtracku 5. sezone te serije možete pronaći instrumental Bambi Molestersa “Chaotica”. Kad već nemamo razvijenu TV industriju, bar nas veseli inozemni uspjeh ‘sisačkih surfera’…

Muziku podržava