Iako je hip-hop zadužio svoje slušatelje za nebrojene rime ‘koje život znače’, čini se kako su neki drugi zadužili hip-hop. Ne pričamo ovdje o rimama i referencama putem kojih liričari odašilju svoju poruku, već o instrumentalnim pozadinama i beatovima, kamenu temeljcu svake dobre hip-hop stvari.

Problem: vlasnici glazbenih uzoraka, podjednako zaslužni za uspjeh hip-hopa kao i sami liričari, pomalo su nepošteno izostavljeni iz glazbenih enciklopedija. Teško je pronaći informacije o tome tko se sve nalazi na pjesmi koju slušamo, a slučaj Kanyea Westa i ne plaćanja tantijema Rickyju Spiceu zbog korištenja njegova glasa u pjesmi “Bound 2” od prije nekoliko godina nagnao me da složim listu nekoliko uzoraka korištenih u domaćim rap pjesmama. Razlozi su višestruki, ponajviše kako bi neki glazbenici dobili priznanje za svoje originale, a i interesantno je ispratiti kako pjesma nakon softwareskih manipulacija može postati gotovo neprepoznatljiva. S naglaskom na ovaj ‘gotovo’.

Krenimo redom:

1. Bolesna Braća – “Lovačke Priče” / Kate Bush – “Army Dreamers”

Hit velikog dua instrumentalno se vrti oko uspješnice anđeoske Kate! Uzorak se ponavlja kroz cijelu traku, samo je dovoljno ubrzan kako bi bio prikladan za kvartovski flow Dooksa i Bizze.

2. Tone Tuoro ft. Hilj$on Mandela – “Dona Flores” / Jadranka Stojaković – “Tko Zna Reći”

Osobna nepoznanica u trenutku izlaska singla, samo kako bi otkrio kako je vokalni uzorak predivna akustična numera nažalost preminule kantautorice iz Sarajeva Jadranke Stojanović.


3. KUKU$ – “Han Solo” / Art of Noise – “Moments in Love”

Unikatni zvuk osamdesetih Art of Noisea postao je kamen temeljac za mnoge uzorke, a upravo je “Moments in Love” uvršten u preko stotinu hip-hop pjesama, barem ako je vjerovati stranici Who Sampled.


4. Tram 11 – “Hrvatski Velikani” / Mother Earth – “Jesse”

Osim ikonske recitacije Zvonka Viteza “U Ilici, Osamdesete”, originalno napisane od strane Antuna Šoljana, jedna od najznačajnijih traka hrvatskog hip-hopa sadrži i gitarski uzorak blues rockera iz Kalifornije. Bend nije uspio ostvariti značajan uspjeh pokraj velikana toga doba, no ulaskom u instrumentalu “Hrvatskih Velikana” pjesma je dobila jednu posve novu dimenziju.


5. Nered i Stoka – “Groblje” / Jefferson Airplane – “White Rabbit”

Najkontroverzniji rap duo u Hrvata na svom je debi ostvarenju podigao puno prašine i kontroverze zbog provokativnih i pomalo šokantnih rima (barem za date godine), a jedna od upečatljivijih numera s albuma, “Groblje”, vrti se u potpunosti oko uzorka legendarne hippie ekipe.


6. Edo Maajka – “Šverc Komerc” / Emir Kusturica (No Smoking Orchestra) – “Unza Unza Time”

Meni možda i najdraži primjerak od svih. Dalo bi se ući u raspravu kvalitete implementacije uzoraka u hip-hop, no ako su negdje puhački instrumenti sjeli u tematiku i instrumental, to je ovdje. Edo i Stoka u svom najboljem elementu preko izlomljenog beata oplemenjenog Kusturičinim trubama.


7. El Bahattee – “Mentalitet 99” / Sade – “Jezebel”

Iako danas pravi vrhunske slastice, još tamo prije dvadeset godina Stiv Kahlina je trgao rime kao dio prve postave legendarnog Blackout kolektiva. Sanjiva i sjetna “Mentalitet 99” svoju vibru može zahvaliti velikoj Sade. Ko prst i nokat.


8. Tram 11 – “Kaj Ima Lima” / Bob Dylan – “Senor (Tales Of Yankee Power)”

Epski za kraj. Velikani Zagreba, uz pomoć Dasha (“Hrvatski Velikani”) te Kooladea (“Kaj Ima Lima”) uspjeli su svoje pjesme s prvog, nedavno reizdatog albuma “Čovječe Ne Ljuti se” oplemeniti naoko nespojivim. Iako se radi o loopu gitarskog prebiranja velikog barda, svaki puta kada pustite ovaj klasik, zapravo slušate Dylana.


35 Shares