Prije nekoliko dana, pišući jedan članak, točnije dovršavajući isti, osjetio sam ono najgore. Nestalo je struje u stanu, a moj mali projekt, svega tisuću i kusur riječi teksta, otišao je u nepovrat. Ovaj scenarij dogodio se svima barem jednom u životu, a načinjena šteta vam je varirala od izgubljene spremljene pozicije na video-igri do propalih tisuća riječi vašeg seminarskog rada.

Oni stariji pak nisu imali problema s nestankom struje, no svi smo mi u nekom trenutku nešto vrijedno izgubili. Promišljajući o tome, došli smo do zaključka kako ni naš svijet glazbe nije imun na gubitke, a malo dubljim kopanjem po naftalinu glazbene antologije došli smo do nekoliko zbilja nevjerojatnih priča o gubitcima glazbenog materijala. Neki drugi pak materijal nisu izgubili, ali su ga sakrili od očiju i ušiju nas znatiželjnika.

Zbog tih nekoliko sekundi nemara ili pak unutarnjih nesigurnosti, neki glazbeni albumi možda su zauvijek otišli u nepovrat. S naglaskom na možda. Tko zna, možda se ponovi neka nevjerojatna priča poput one iz Texasa gdje je u garaži prije nekoliko godina pronađeno izgubljeno Fabergeovo jaje. Do tada, čekamo i maštamo.

1. Green Day – “Cigarettes And Valentines”


Mega popularni američki punk-rockeri definitivno mogu preskočiti tugu za ukradenim master snimkama ovog izdanja. Naime, nakon albuma “Warning”, bend je pripremio novi materijal, no on je, maltene kao gotov proizvod, ukraden iz njihovog studija. Armstrong veli da su probali sve snimiti ponovno, no to nije bilo “to”. Epilog: ekipa je krenula ispočetka i nasnimila novi uradak. Odlučili su ga nazvati “American Idiot”. Ne moramo ni govoriti koliko je taj album donio popularnosti bendu koji je vrlo lako mogao zapasti u prosječnost pri polovini prve dekade nove milenije. Ovako nas je nečija kleptomanija nagradila hit albumom. S druge pak strane, “Cigarettes and Valentines” još uvijek je zakopan u nečijem sefu.

2. Wu Tang Clan – “Once Upon A Time In Shaolin”


Green Day ima tipičnu priču. Netko im je nešto ukrao. Deveterac sa Staten Islanda pak ima posla s Martinom Shkrelijem, pharmabro papkom koji se obogatio na napumpavanju cijena ionako preskupih lijekova. Ipak, Shkreli, podrijetlom Albanac, pokazao je pozamašan interes za glazbom pa je iz sprda za dva milijuna dolara kupio jedinu kopiju navodnog neobjavljenog albuma Wu-Tanga. U jednom trenutku je skupocjena kutijica od CD-a služila kao podložak za čašu vina, no karma je odlučila reći svoje. Zbog financijskih pronevjera Shkreliju je oduzeto hrpa imovine, među njom i ovaj album. Dok čitate ove retke, netko se vjerojatno zabavlja u sobi s dokazima i sluša CD na discmanu. Internet pak luduje. Mnogi privatni torrent klijenti za nabavku glazbe nude golemi bounty onome tko uploada ovaj album. Osim vječne slave na međumrežju, čeka vas i nagrada od gotovo dva terabajta besplatnog prometa s dotičnog trackera. Sretno.

3. Godspeed You! Black Emperor – “All Lights Fucked On The Hairy Amp Drooling”


Budimo realni, post-rock nema što tražiti na listi protiv ovakvih teškaša o kojima govorimo. Ipak, kanadski aktivističko-glazbeni kolektiv imena Godspeed You! Black Emperor uspio je od svoje glazbe napraviti kult, a priča o njihovoj izgubljenoj kazeti je materijal za igrani film. Izdan u samo 33 primjeraka, navodni prvi album ovog sastava ne postoji na internetu, bend relativizira pitanja vezana uz njega, a osim skenirane kutije i kazete koju možete vidjeti na Discogsu, dokaz njegova postojanja gotovo da i ne postoji. Ipak prije nekoliko godina pojavila se tema na Redditu gdje je anonimac tvrdio kako posjeduje snimku. Bacio je koju fotku, i potom netragom nestao. Potvrde ni dan danas nema, a ako je vjerovati fanovima, tko pronađe ili pak odluči prodati svoj skriveni primjerak, jako će dobro zaraditi.

4. Oliver Mandić feat. Pat Metheny, Chick Corea & Herbie Hancock


Nije album u tradicionalnom smislu riječi, no bila bi prava šteta ne spomenuti ovaj dragulj. Priča kaže sljedeće. Mandić je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća snimio naslovnu pjesmu za film “Posljednji Krug u Monci”. Numera se zvala “Odlazim, a Volim Te”, a pjesma je nastala u nikad objavljenom sessionu s gore navedenim jazz velikanima. Sve je navodno snimano u SAD-u 1989. godine, a da citiram posljednju poruku jednog srpskog internetskog foruma: “Postoji li, uopšte, taj famozni ‘Kad Ljubav Ubije’, na čijem su snimanju sudjelovali Freddie Hubbard, Chick Corea, Herbie Hancock i Pat Metheny te Vlatko Stefanovski, Radomir Mihailović Točak i Bebi Dol? Neki vele da postoji, i da se ne pojavljuje jer je problem u tantijemama, a drugi da je sada jasno da je tvrdnja o postojanju tih snimaka predstavljala običnu izmišljotinu.” Ja se nadam prvom scenariju.

5. Lee Scratch Perry – arhiva neobjavljenih radova


Dosadašnji primjeri davali su dašak mistike i nade kako ćemo jednog dana ugledati te uratke u našim rukama. U ovom slučaju, takvo što je nemoguće. Jedan od pionira Reggae glazbe, veliki glazbenik kojeg smo imali prilike gledati u Garden Brewery pred dva mjeseca, 2015. godine izgubio je sav svoj neobjavljeni rad u požaru. Sate i sate materijala progutala je vatra i odnijela golem broj snimaka u vječna lovišta, bez mogućnosti povratka. Na sreću, vitalni dida s Jamajke ne da se skinuti s bine, postojao njegov “tajni laboratorij” ili ne. Uspio je izdati prošle godine još jedan album i to sa Subatomic Orkestrom, a izdanje nosi ime “Super Ape Returns To Conquer”.

6. Neil Young – “Homegrown”


Veliki bard posljednjih nekoliko godina nemilosrdno izbacuje izvrsni materijal iz svoje arhive. S druge pak strane, novi studijski uratci ne prolaze ni približno dobro kao stari materijal u novom ruhu, a mistični “Homegrown” još uvijek nije ugledao svijetlo dana. Nastao u turbulentnom razdoblju Youngova života, 1974. godina će biti upamćena kao ‘najranjivija’ na lenti vremena njegove bogate karijere. Album je poveznica između “Harvest”, “Comes a Time” i “Harvest Moon” stoga i nije za čuditi kako melankolična akustika nije ugledala svjetlo dana u datom trenutku. Ipak, priča zašto je “Homegrown” otpao u najmanju ruku je fascinantna. Naime Young se dvoumio između starijeg sessiona “Tonight’s The Night” i “Homegrown” no nakon što je pustio obje trake prijateljima promijenio je mišljenje te se odlučio na “Tonight’s The Night”. Prema njegovim riječima, album je jako osoban, a samim time i pre melankoličan ako se uzme u obzir njegovo psihičko stanje tih dana. Za sad nema najava o izlasku ovih pjesama, no samo je pitanje dana kada će Youngova arhiva dobiti pojačanje.

7. Bruce Springsteen – “Electric Nebraska”


Gazda za kraj. Svi ste vjerojatno čuli akustično remek-djelo “Nebraska”. Bruce uz pomoć akustične gitare na tom albumu stvara nezaboravnu atmosferu američke prerije srednjeg zapada, a sve je aranžirano u jednostavnom, ogoljenom obliku. Uz album se vuku i neke interesantne priče poput one da je Bruce čuvši Alana Vegu i njegov Suicide odlučio slično zaurlati na numeri “State Trooper” kao što to čini i Suicide  na “Frenkie Teardrop”. Ipak, ono nama najbitnije je glasina kako je “Nebraska” snimljena za probu uz The E Street Band! Snimka nikada nije ugledala svijetlo dana jer prema riječima Brucea “glazba je pojela tekst, Nebraskin tekst zahtjeva tišinu”. Priču je potvrdio i bubnjar Max Weinberg za The Rolling Stone. Snimka postoji, no nije poznato o koliko se grubom miksu radi. Svakako interesantan eksperiment, nadamo se da će jednog dana Bruce počastiti fanove i dati Nebraski jedan novi život.

38 Shares