Ove godine po prvi puta na Martinskoj održat će se Seasplash, najdugovječniji hrvatski festival, posvećen dub i reggae zvuku te soundsystem kulturi, koji nakon 16 godina iz Istre dolazi na izlet u Dalmaciju i zauzima plažu od 18. do 21. srpnja. Na jedno mjesto smo sakupili sve informacije koje trebate znati o 17. izdanju za koje smo ti spremili i povoljnije ulaznice putem našeg FanCluba.

Koncert otvorenja Seasplash festivala

Osim programa na Martinskoj festival će i po prvi puta imati koncert otvorenja, 17. srpnja na tvrđavi sv. Mihovila, u samom srcu Šibenika. Dan prije samog početka festivala u 17. Seasplash nas uvodi koncertna atrakcija, šestočlani New York Ska-Jazz Ensemble, a domaću podršku im pružaju Brain Holidays i Bass Culture Sound System.

seasplash
Izvor: Press

Koga slušamo ove godine?

Muziku podržava

Ovogodišnji festivalski line up ove godine predvode velika imena kao što su Dub Pistolsi, Lee Scratch Perry, Scientist, Mad Professor, Vibronics, Edo Maajka i mnogi drugi, a tu je i niz novih međunarodnih i domaćih izvođača.

Stiže srpski roots reggae bend Soulcraft, sastavljen od iskusnih reggae glazbenika koji su više od dva desetljeća prisutni na sceni i inspirirani roots reggae zvukom ’70-tih i ’80-ih. Od 2017. Soulcraft započinje suradnju s reggae vokalom Ras Mc Beanom iz Gvajane, s kojim i po prvi put nastupaju na Seasplashu. Još jedna mnogočlana glazbena poslastica stiže iz Francuske – veseli osmeročlani francuski bend Joke, koji na jedinstven način spaja rock, funk, dub, reggae, hip-hop, ska i punk glazbu. Nešto brži i žešći zvuk donose njihovi zemljaci Dubamix, koji naginju electro-dub, UK steppa i drum’n’bass žanrovima, a čiji će ovo biti premijerni nastup na festivalu. Po prvi put na festival stižu i talijanski Patois Brothers čiji je zvuk inspiriran umjetnicima kao što su Bob Marley, Johnny Clarke i Black Uhuru.

Hrvatsku dub scenu predstavit će petočlani bend Bamwise koji kombiniraju jamajkanski dub i reggae zvuk sa svježim elementima suvremene elektroničke glazbe. Vraća se i bend koji je prošle godine oduševio publiku svojim obradama roots-rock-reggae-dancehall-ska-dub hitova – One Dread. Po prvi put na pozornicu Seaslasha penje se i trap bend iz Zagreba – High5, koji su svoj status sjajnog live benda zacementirali s dva odlična albuma.

Glavnoj pozornici pridružuje se “dub astronaut” Adrian Sherwood

Seasplash je objavio ime još jednog headlinera. Festivalu se tako uz već najavljene dub i reggae legende pridružuje i “dub astronaut” Adrian Sherwood, koji se na Seasplash vraća nakon 6 godina.

Ovaj utjecajni britanski producent najpoznatiji je po svom radu s dub glazbom, kao i po remiksiranju niza popularnih izvođača kao što su Coldcut, Depeche Mode, The Woodentops, Einstürzende Neubauten, Primal Scream, Pop Will Eat Self, Sinéad O’Connor i Skinny Puppy.

Na glavnu pozornicu MainSplash stiže uz legendarnog reggae producenata i izvođača, Lee “Scratch” Perryja, s kojim je u svibnju ove godine izbacio album “Rainford” za kojeg je Sherwood izjavio da je “najintimniji album koji je Lee ikada snimio”. “Rainford” je do sada pobrao niz sjajnih kritika, od vodećih medija kao što su Rolling Stone, The Guardian, The Wire, Pitchfork, Mojo koji ga nazivaju najsofisticiraniji albumom ove dvojice “dub astronauta”.

Raspored MainSplash pozornice po danima i festivalska mapa

Prijevoz brodom

Kako bi dolazak na Martinsku i na Seasplash festival bio što brži i lakši, uvedene su dnevne i noćne brodske linije s brodom “Avalon”. Dnevna kružna linija vozit će šest puta dnevno na pravcu Autobusni kolodvor Šibenik (ponton) – Mandalina – Šibenska riva (kod topova) – pristanište Martinska, i to u 8:00, 10:00, 12:00, 15:00, 17:00 i 19:00, te s pristaništa Martinska u 9:00, 11:00, 13:00, 16:00, 18:00 i 20:00 i sati. Cijena povratne karte iznosit će 10 kuna, a ista će se moći kupiti na brodu. Noćna linija vozit će u srijedu 17. srpnja iz Šibenika do pristaništa Martinska u 02:00 ujutro. U četvrtak, petak, subotu i nedjelju, za vrijeme trajanja Seasplash festivala, iz Šibenika će se polaziti za Martinsku u 21:00, 23:00, i 01:00, a povratak je organiziran autobusom u 06:00 ujutro. Cijena karte u jednom smjeru je 20 kuna, a 30 kuna je povratna karta.

Izvor: Press

Uz redovne dnevne i noćne linije brodom ”Avalon”, do Seasplash festivala može se stići i taxi brodom koji vozi na poziv 24 sata na dan. Polazak je sa šibenske rive, ispred caffe bara Azimut, do pristaništa Martinska. Taxi brod kreće kada se skupi osam osoba, kapacitet broda je 12 ljudi, a cijena karte u jednom smjeru je 25 kuna. Taxi brod možete dobiti na brojeve telefona 098 187 02 90 ili 095 521 76 67.

DubSplash ima nešto posebno

foto: Press

Na DubSplash pozornici izgrađen je drveni brod “Slavka” u sjećanje na nezaboravnu Slavku Berović iz Doca, koja je 1960-ih svojom motornom barkom prevozila kupače od rive ispred crkve svetog Dumenika do Martinske, u konkurenciji s istovrsnom barkom Martinovića iz Zatona, i dva manja drvena trajekta. Slavka je mnogobrojnu šibensku, pa i najnestašniju mlađariju, vozila besplatno. Zauzvrat oni bi joj kod pristajanja pridržali špage ili rukama držali barku da ne tuče u rivu. Zato je imala najbrojniju i najvjerniju publiku, pa bi za najvećih vrućina, sve koji su je čekali u tankoj hladovini uz Dumenika, samo zovnula s nezaboravnim: AJMO, MOJI! Zbog zdravlja i velikih poreza Slavka je morala prekinuti svoju djelatnost prevoženja ljudi 1981., ali je ostala u sjećanju mnogih šibenskih generacija, a sada je i festivalska publika može upoznati.

Ulaznice

Od sada uz festivalsku ulaznicu koja uključuje četiri dana programa u prodaji su jednodnevne (jedan dan po izboru), vikend (vrijede za petak i subotu) i grupne ulaznice za Seasplash festival. Ako ti i tvoji prijatelji kupite četiri ulaznice, petu vam poklanja Seasplash festival. Uz svaku vrstu ulaznica kampiranje je besplatno.

Ulaznice za koncert otvorenja, ali i festivalske ulaznice možete kupiti i putem sustava Entrio (u Zagrebu glazbena knjižara Rockmark) ili povoljnije ulaznice putem našeg FanCluba.

Muziku podržava