Studentski Centar već je dugi niz desetljeća žila kucavica kulturne scene Zagreba. Okupljalište mladih mjesto je promoviranja raznih oblika umjetnosti – od koncerata, izložbi i predstava pa do festivala koji se u Savskoj 25 održavaju svake godine.

Krajem srpnja sukobi Kulture sa sanacijskom upravom kulminirali su nakon što je Nataša Rajković bez obrazloženja smijenjena s mjesta voditeljice. Povodom toga, odlučili smo provjeriti kakva je trenutno situacija te smo se javili Ladi Čikari, predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, za pokoje obrazloženje.

Nezakonit potez sanacijske uprave

Kao povod za razrješenje s dužnosti sanacijska uprava navela je istek mandata Nataše Rajković, no ona je 1. kolovoza 2014. godine potpisala ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Iako još uvijek ima pravovaljan ugovor, obavljanje rada joj je onemogućeno.

Muziku podržava

Dan nakon što je smijenjena, Rajković je dobila Odluku o privremenom rasporedu na nižerangirano radno mjesto voditelja multimedijalnog programa. Na toj je poziciji do tad bio Davorin Šišmanović koji je istog dana dobio Odluku o rasporedu na poziciju voditelja Kulture.

Nataša Rajković
foto: Facebook

Kao što je već spomenuto u uvodnom dijelu, informacije o trenutnim zbivanjima u Studentskom Centru dala nam je Lada Čikara, predstavnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Kako kaže, voditeljica Kulture nije dobila otkaz, već je protuzakonito premještena na podređeno radno mjesto, što u pitanje dovodi planirani sadržaj. Naime, upravo sada traju natječaji za programe Kulture grada Zagreba i Ministarstva kulture. Rok za prijavu je 17. rujna, a kako doznajemo, nije poznato hoće li to biti program na kojem je radila Nataša Rajković.

Kritiziranje programa

Sanacijska uprava ocijenila je programe Studentskog Centra kao nedovoljno usmjerene mladima i previše avangardne i nerazumljive, iako Kultura promjene svoj rad obavlja u suradnji s brojnim studentskim udrugama kako bi sadržaj bio za njih prikladan. Jedan od glavnih ciljeva dosadašnjeg programa bilo je i poticanje studenata na aktivno sudjelovanje na kulturnoj sceni.

 

Nadalje, istaknuto nam je kako sadržaj koji je kritiziran kao nedovoljno posjećen zapravo i nije predviđen za velikobrojna okupljanja, kao što su primjerice predstave u Teatru &TD čije je gledalište na pozornici, pa je time automatski i smanjen kapacitet publike.

Ovakav splet događaja u pitanje dovodi i budućnost Teatra &TD, koji je godinama od velike važnosti za mlade umjetnike. Upravo tamo brojni glumci, pisci, režiseri i plesači započinju svoju profesionalnu karijeru i put prema statusu afirmiranih članova hrvatske kulturne scene, dok su mnoge predstave koje su zaživjele na daskama Teatra &TD bile međunarodno priznate i nagrađivane.

Na trenutna je zbivanja reagirala i Akademija dramske umjetnoti, čija je uprava izrazila zabrinutost za budućnost njihovih studenata koji u Studentskom Centru obavljaju umjetničku praksu.

Što očekivati u nadolazećem razdoblju?

Kako nam je rečeno, nakon smjene Nataše Rajković nije sazvan ni jedan sastanak uprave SC-a kako bi se raspravilo o budućnosti sadržaja za nadolazeću godinu. Nije poznato hoće li novopostavljeni voditelj Kulture aplicirati već osmišljen program ili neki novi.

Upitno je odakle će Kultura promjene dobiti sredstva za održavanje programa budući da se na natječaj Ministarstva kulture može aplicirati još nešto više od dva tjedna. Rajković je jednom prilikom za Večernji list izjavila kako je Kultura uspješno povukla sredstva iz EU fondova nakon čega su uslijedili novi sukobi sa sanacijskom upravom koja nije bila zadovoljna njihovom raspodjelom, apelirajući da program mora biti samoodrživ prodajom ulaznica.

Lada Čikara istaknula je kako je samofinanciranje neizvedivo budući da je 90% sadržaja besplatno, a čak i da nije, niti jedan kulturni program se ne može financirati isključivo od prodaje ulaznica.

Razmjerice u SC-u traju već neko vrijeme, a u nastojanju da se situacija riješi Kultura se više puta za pomoć obratila Ministarstvu znanosti koje je sanacijskoj upravi nadležno, no nitko se nije odazvao.

Mnogi umjetnici Nataši Rajković su pružili javnu podršku istaknuvši kako je riječ o osobi koja je za hrvatsku kulturu učinila mnogo, učinivši Studentski Centar mjestom koje svoja vrata otvara svakome tko cijeni umjetnost, a glumac i režiser Miran Kurspahić napisao je ministricama Divjak i Obuljen te premijeru Plenkoviću otvoreno pismo u kojemu od navedenih traži da reagiraju i ponište odluku o razrješenju Nataše Rajković s dužnosti.

ISPRIČAVAM SE NA PATETICI, ALI ETO – BITNO JEKAO ŠTO SLUTIH, POD OKRILJEM LJETA, FESTIVALA I SVJETSKOG PRVENSTVA KAD…

Objavljuje Miran KurspahićSrijeda, 1. kolovoza 2018.

Zagrebački Studentski Centar od svojeg osnivanja 1953. godine mjesto je od velike važnosti za hrvatsku kulturu, a koncept Kulture promjene kojeg je Rajković osmislila godišnje u SC dovodi stotine umjetnika koji se tamo mogu afirmirati.

37 Shares
Muziku podržava