270 filmova imao je u ponudi ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Osim što se jubilarno izdanje poznatog filmskog festivala moglo pohvaliti s rekordnim brojem filmova, ove godine je bilo 18 programa sveukupno s čak 68 svjetskih premijera. U nastavku vam donosimo highlightove festivala koji je trajao od 16. do 23. kolovoza.

1“Take me Somewhere Nice”

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji film osvojio je “Take Me Somewhere Nice”, nastao u bosanskohercegovačkoj i nizozemskoj koprodukciji. Film redateljice Ene Sendijarević svjetsku je premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Rotterdamu gdje je isto osvojio glavnu nagradu. Glavne uloge imaju Sara Luna Zorić, Lazar Dragojević, Ernad Prnjavorac, Sanja Burić, Jasna Ðuričić, Mario Knezović, Emir Hadžihafizbegović i Ivana Vojinović.

2Nagrađeni

Nagradu za najboljeg redatelja osvojio je Emin Alper za “Priču o tri sestre“. Najboljim glumcima proglašeni su Irini Jambonas te Levan Gelbakhiani. Najboljim kratkim filmom proglašen je film Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu”. Titulu najboljeg dokumentarog filma odnio je “Kad su rasle japanske jabuke”, a specijalnu nagradu žirija pokupio je film Sajre Subašić “Gomila materijala”.

3“Tuga i slava”

Najnovijii film Pedra Almodóvara napunio je Ljetno kino treći dan festivala. Prvi je to bio film u selekciji ovogodišnjeg Open Air programa. Almodóvarov dvadeset i prvi film prati fiktivnog filmskog redatelja Salvadora Malloa, čija se karijera bliži kraju. Film je do sada osvojio nagrade za najboljeg glumca, za najbolji soundtrack na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu te nagrade za najboljeg glumca i Prix de Jury u sklopu International Cinephile Society Awards 2019.

4“Jadnici”

Među 270 filmova, našao se i prvi dugometražni igrani film Ladja Lyja “Jadnici”. Inspiriran istoimenim klasikom Victora Hugoa, film se vrti oko policajca, koji se pridružio jedinici za borbu protiv kriminala u pariškom predgrađu Montfermeil. Redatelj Ly bio je osobno na festivalu, gdje je nakon projekcije pozdravio publiku.

5“Parazit”

Dobitnik Zlatne palme “Parazit” još je jedan od filmova koji je dupkom napunio Ljetno kino. Sedmi je to dugometražni film koreanskog redatelja Bong Joon-Hoa, u kojem nam redatelj donosi priču o četveročlanoj obitelji Ki-taek. Riječ je o nezaposlenoj obitelji, pomoću koje Joon-Ho prikazuje sve sličnosti i razlike među društvenim klasama, i to na zabavan i bizaran način.

6“Šavovi”

Film Miroslava Terzića također je jedan od filmova koji je privukao podosta publike. Nastao je po scenariju bosanskohercegovačke scenaristice Elme Tataragić. Radnja filma bazirana je na istinitim događajima iz devedesetih u Srbiji, gdje se procjenjuje da je oko 3.000 novorođenčadi iz bolnica ukradeno, pod pravdanjem medicinskog osoblja da su bebe mrtvorođene. Nagrada žirija Europa Cinemas za najbolji film u Panorama sekciji ovogodišnjeg Berlinalea, nagrada za najbolji scenarij Pula Film Festivala, samo su neke od nagrada koje “Šavovi” imaju iza sebe.

7Tim Roth dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva 

Za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti, britanski glumac Tim Roth dobio je nagradu Počasno srce Sarajeva. Osim što je primio nagradu, održao je i Masterclass. Roth je najpoznatiji po svojim ulogama u “Taksistu”, “Reservoir Dogs” i filmu “Pulp Fiction”. Zbog uloge u filmu “Rob Roy”, slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti, a ona mu je osigurala nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.

8Pawel Pawlikowski

Velikom redatelju Pawelu Pawlikowkom također je uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala i to 2014. godine, kada je predstavio film “Ida”, a prošle je godine otvorio festival filmom “Hladni rat”. Poput Tima Rotha, i Pawlikovski je održao Masterclass. Osim njega i Rotha, Počasno srce Sarajeva osvojili su i glumica Isabelle Huppert te meksički redatelj, producent i scenarist Alejandro González Iñárritu, najpoznatiji po filmovima “The Revenant” i “Birdman”. 

9“Bilo jednom… u Hollywoodu”

Tarantinov film zatvorio je 25. Sarajevo Film Festival. Film “Bilo jednom…u Hollywoodu”, u kojem su glavne uloge ostvarili Brad Pitt i Leonardo DiCaprio , premijerno je prikazan ove godine na Filmskom Festivalu u Cannesu.