Samy Deluxe: “Rap mi je postao dosadan”

5124

Najpoznatiji njemački reper Samy Deluxe nedavno je ponovno posjetio Zagreb, povodom svog nastupa u klubu Aquarius. Tom prilikom popričali smo s njime o trenutnoj njemačkoj glazbenoj sceni, novom albumu, o modi, te mnogim drugim zanimljivim temama. I evo što kaže Samy…

Dobrodošao u Zagreb. Nisi prvi put ovdje, u Zagrebu si već bio prije nekoliko godina. Kako ti se čini ponovni dolazak?
Posljednji put kada smo bili ovdje nismo imali mnogo vremena razgledati grad. Bili smo cijelo vrijeme u studiju. Samo jednu večer smo zapravo izašli van, bili smo u Aquariusu. Tada smo i sasvim spontano nastupili. Phillie nam je to predložio, tako da smo Afrob i ja održali tada jedan kratki nastup. Izveli smo par pjesama i to je bilo to. A sada smo razgledali grad, izašli malo van. Svidjelo nam se.

Kako je bilo surađivati s Baby Dooksom?
Jako dobro, stvarno jako dobro. Sviđa mi se vaša hip-hop scena i cijela ta Blackout struktura i ekipa. Imate dobre MC-e, čuo sam njih nekolicinu ‘najpoznatijih’, kao što je Bizzo, Edo Maajka, i dečki jako dobro zvuče.

Što se trenutno događa na njemačkoj hip-hop sceni?
Pa nije baš idealno. Što se tiče prodaje albuma, nekima ona jako dobro ide, no ipak, u globalu, prodaja albuma jako pada. Kada hodaš ulicom čini ti se kako su svi hip-hop fanovi, ali nažalost, albumi se ne prodaju kao što su se nekada prodavali. Za poznata imena to nije problem, glazbena industrija nam daje neke pogodnosti, ali ovi manje poznati ne mogu živjeti samo od glazbe, kao što se moglo prije par godina.

Znači, danas je puno teže uspjeti i živjeti samo od glazbe nego što je to bilo kada si ti započinjao karijeru?
Pa neke stvari su teže, neke lakše. Kada sam se ja počeo baviti hip-hop glazbom, bilo je mnogo freestyle jamova. Tako da, ako nisi imao mogućnosti imati svoj solo koncert, dobio si mogućnost da sudjeluješ u tome, što ti je ipak donijelo simpatije publike. Danas toga više nema. No u drugu ruku, danas postoji Internet, sve popularniji myspace, gdje možeš stavljati svoju glazbu i na taj način se promovirati u cijelom svijetu. U biti, stvari su se dosta promijenile.

Muziku podržava

Ima li novih, zanimljivih i talentiranih MC-a trenutno u Njemačkoj?
Da, ima, njih nekoliko će se uskoro pojaviti na sceni s albumom prvijencem. Neki su čak već potpisali za moj label. Zaista ima dosta talentiranih repera.

Osim tebe, vrlo su popularni Sido i Bushido. Kako ti se sviđa njihov rad?
Jako mi se sviđa ono što radi Sido, dok to ne mogu reći za Bushida. Nije da ga ne volim ili tako nešto, cijenim njegov rad, ali ipak za mene to nije to. Iako priznajem, uopće ne slušam kod kuće njihove albume. Nije da sad kad izdaju novi album, moram to preslušat. Zapravo u zadnje vrijeme jako malo slušam hip-hop.

Što onda slušaš u zadnje vrijeme?
Uglavnom soul i reggae i to stare stvari.. Rap mi je postao dosadan, jer većina ljudi govori o ubijanju, prodaji kokaina, i tom nekom gangsta načinu života. OK, ako živiš gangsta život, onda pričaj o tome kroz što si sve prošao, ali većina MC-a uglavnom laže o tome i pretjeruje. To me ne zanima.

Surađivao si s mnogo glazbenika i MC-a, koju suradnju bi posebno izdvojio?
Hm…teško mi je to reći. S Afrobom sam napravio jedan album i općenito smo dosta pjesama napravili skupa, tako da bih tu suradnju posebno izdvojio. Jer dok radimo u studiju, osjeti se ta neka glazbena vibra, što se ne može ostvariti sa svim reperima, iz tog razloga što kad se dva ili više MC-a nađu u studiju i rade na nekoj pjesmi, to najčešće postane međusobno natjecanje, što onda nije dobro za pjesmu.

Postoji li netko s kim još nisi surađivao, a htio bi?
Da, definitivno, s Timbalandom i Pharellom. Ali ne bih htio platiti ne znam koliko tisuća dolara za jedan beat. Zapravo sam skoro i imao priliku surađivati s Timbalandom prije par godina. On je tada htio izdati svoj drugi solo album i htio je surađivati sa mnom na singlu koji bi izašao na njemačkom tržištu. Dogovor je bio da ja budem gost u tom singlu, a on meni napravi ‘besplatni’ beat za moju pjesmu. Sve je bilo dogovoreno, moj let za Miami je već bio potvrđen, no međutim on je sve otkazao, prekinuo je cijeli rad na drugom albumu, rekao da se zasitio hip-hopa i posvetio se Justinu i Nelly Furtado. Žao mi je što nije više posvećen hip-hopu i rapu. Zapravo, što se tiče rapa, jedino radi s velikim imenima, kao što je Jay-Z, ali i to je rijetkost.

Sad kada si spomenuo Jay-Za, pročitala sam u nekoliko njemačkih časopisa da nosiš naziv ‘njemački Jay-Z’. Laska li ti to?

Ma ne znam. Zapravo bih rekao da je Jay-Z američki Samy Deluxe (smijeh). To je bolje…

Jesi li imao priliku čuti novi Timbalandov album? O tome se u zadnje vrijeme jako puno priča.
Nisam preslušao cijeli album, čuo sam samo nekoliko pjesama. Sviđa mi se to što sam čuo, Timbaland to radi na svoj način, prelazi granice glazbe i to je jako dobro. Ako gledamo s producentske strane, većina njemačkih producenata oponaša američke, i stvari onda zvuče isto i ponavljaju se.

U zadnje vrijeme dosta repera ulazi i u modne vode. Ti imaš svoju Reebok liniju kapa i tenisica. Dizajniraš li to sam ili ti ipak malo pomažu neki profesionalni dizajneri?
Da, u tome mi pomaže lik koji radi loga i slične stvari i za moj label. Zapravo tu i nema puno posla. Riječ je o bijelim kapama i tenisicama i na njima je samo moj logo. Nije da sad moram sjedito i crtati neke gluposti. Više je to u stilu ‘OK, stavit ćemo logo tu i tu’, i onda vidimo kako to izgleda i sviđa li nam se. Reebok nam također pošalje neke primjerke kapa i tenisica, onda mi odlučimo što nam se sviđa. Uglavnom sam uvijek u potpunosti angažiran u cijelom tom procesu.

Sviđa li ti se ono što radi P. Diddy, po pitanju mode?
Njegova marka Sean John mi se jako sviđa, i sve te kolekcije koje ima. Očito je da se odlučio u potpunosti posvetiti modi, i rekao bih da je glazbu malo ostavio sa strane. Ako usporedim sa sobom, ja sam ipak više u glazbi i više sam posvećen tome, nego što sam posvećen dizajniranju kapa i tenisica. Dok je Puffy ipak napravio korak više, ušao u modni svijet, posvetio se cijelom tom procesu dizajniranja, kako kombinirati boje, tkanine i ostalo. Svaka mu čast na tome.

Meni su ponudili također da napravim svoju nekakvu kolekciju, ali nisam ušao u to, priznajem da sam se malo i prestrašio. Kada radim nešto, želim da to ispadne kvalitetno i očito je da bih za to trebao odvojiti jako puno svog vremena, što nisam htio učiniti, jer bi tada moja glazba patila. A to nisam htio.

Kada je riječ o nagradama i glazbenim priznanjima, koliko ti ono znači? Osvojio si MTV Europe Music Award, Viva Comet i mnoge druge. Pridaješ li tome mnogo značenja?
Sretan sam zbog toga, ali priznajem da, kada sam osvojio te nagrade, nisam bio predugo počašćen time i krenuo sam dalje. Jer te nagrade uglavnom dobiješ za nešto što si napravio godinu, čak i dvije, ranije. A ja se nisam predugo htio na tome zadržavati i hvaliti se, primjerice, kako sam 2001. godine dobio nagradu za nešto iz 2000-e. Krenuo sam dalje i uvijek se nastojim koncetrirati na budućnost i ono što ću u glazbi u budućnosti raditi, ne gledajući previše u prošlost.

Ima li kakvih naznaka za tvoj novi album?
Da, pripremam novi album, koji će biti izdan početkom sljedeće godine, otprilike. Zapravo još nisam detaljno započeo sam radom, ali polako se pripremam… Radit ću s producentima s kojima sam i prije surađivao, nastojat ćemo napraviti nešto drugačije, bit će tu utjecaja reggaea, dance halla.

A što je s gostovanjima na albumu?
Prerano je o tome govoriti. Nastojim se orijentirati na sebe, svoj rad, a što se tiče gostiju, vidjet ćemo.

I za kraj, imaš li kakvu poruku za hip-hop fanove ovdje u Hrvatskoj?
Dobro se zabavljajte i stvarajte dobru glabu.

Muziku podržava