Posljednjih godina svjedoci smo da nam je strana koncertna sezona sve tanja i tanja. Bendovi koji dolaze su ziceri i najčešće smo ih vidjeli već nekoliko puta (Editors, The National, Mark Lanegan, čekam gdje će iskočiti Flogging Molly…), a toliko se zanimljivoga događa na sceni da mnogi ostaju žedni trenutnih top izvođača, odnosno moraju potegnuti u okolne države u potrazi za aktualnom glazbom. Najbliže mjesto je ljubljanska Šiška koja revno prati alternativnu scenu (Ghostpoet, King Krule…). Svakako treba pohvaliti i naše jer Algiers su bili puni pogodak, a St. Vincent će to gotovo sigurno biti. Ali to je zasad to.

Ipak, puno više je bendova koji se ponavljaju ili dolaze debelo nakon zenita karijere (najbolji primjer je Toto), pa smo si uzeli truda i složili svojevrsni šalabahter za naše organizatore. Posložili smo izvođače (još nisu svirali kod nas) koji su u ljetnim mjesecima na turnejama (u neposrednoj blizini), a bilo bi ih lijepo vidjeti dok su vrući. Bazirali smo se na tri glavna mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz) kada je najčešće velika gužva na terenu.

Naravno, naša publika često hvata bendove s velikim zakašnjenjem pa smo do sada već imali debakle na domaćim koncertima globalno popularnih izvođača baš kada su bili vrući (prazan Dom sportova na Museu i dalje jako bode u oči, mnogi koncerti u Areni Zagreb…), a i neki manji poput Kurta Vilea u Tvornici koji je ostao nezapažen, iako je i on imao seriju jako dobrih albuma.

1Fever Ray (cijelo ljeto u Europi)

Polovica vrlo cijenjenog dua The Knife napravila je odličnu stvar s prošlogodišnjim albumom “Plunge” pa uopće ne treba sumnjati zašto je velikim slovima ispisana na mnogim ljetnim festivalima. Žena je očito u naponu snage i ovo ljeto je idealna prilika za vidjeti je na kreativnom vrhuncu.

2Bastille (u Europi cijelo ljeto)

Editorsi dolaze po osamdesetpeti put kod nas, a Bastille je jedna od njihovih najvjernijih kopija. Bilo bi lijepo vidjeti nešto novo, a ne samo reprize unedogled (iako možda Bastille sam po sebi i jest repriza Editorsa, White Lies i sličnih).

3Wolf Alice (u Europi skoro cijelo ljeto, do sredine kolovoza)

Ako tražimo najbolji britanski bend novijeg datuma, ne trebamo ga tražiti dalje od Wolf Alice. Oni su sa samo dva albuma napravili velike stvari. Albumi su potpuno različiti, a opet zajedno zvuče moćno i razarajuće (provjereno u Beču). Da stvar bude još i bolja, samo dan prije INmusica sviraju u Milanu pa se to čini kao win-win situacija.

4Lorde (u Europi početkom lipnja)

Lorde je Hrvatica. Ili Novozelanđanka. Generalno, nije važno. Ona je headliner na mnogim festivalima, kako prošlog ljeta tako i ove godine. Tu je poziciju uspjela dostići sa samo dva albuma, a u njenu popularnost kod naše publike ne treba uopće sumnjati.

5Father John Misty (u Europi početkom lipnja)

Nakon odlaska iz Fleet Foxesa, Josh Tillman krenuo je nastupati pod imenom Father John Misty. Skrenuo je pažnju na sebe odličnim “I Love You, Honeybear”, dok je prošlogodišnji “Pure Comedy” tek neznatno slabiji album. Hrvatska publika ga čeka i čeka…

6Slowdive (u Europi početkom lipnja)

Za nešto stariju ekipu koja se navukla na rani shoegaze, pravi pogodak bi definitivno bio koncert Slowdivea. S prošlogodišnjim albumom su napravili pravi comeback, zarazili su i ogroman broj mlađe publike, pa se nameću kao još jedan zicer. Trenutno imaju potvrđen samo početak lipnja, a kako su iz Britanije uvijek su jako blizu, ako se neki organizator odluči za njih.

7The War on Drugs (u Europi u prvoj polovici lipnja i drugoj polovici kolovoza)

Adam je napravio velike stvari s posljednja dva albuma. Glazbeno je sazrio i sad je definitivno u svojem zenitu. Koncerti su mu odlični, vrlo dobro izbalansirani, a hype oko njega je ogroman kod nas. Tko god ga dovede, sigurno neće pogriješiti jer sljedbenika ima dovoljno.

8Migos (u Europi od lipnja do sredine srpnja)

Možemo mi svašta misliti o trapu, ali sasvim je jasno da je to trenutno jedan od najpopularnijih žanrova, a Migosi predvodnici. Mnoštvo mladih ih je počelo kopirati u svim aspektima pa vjerujem da bi ih isto tako željeli vidjeti i na domaćem terenu. Ako ne uspije kod nas, tko ih želi vidjeti ove godine prije nego se njihov balon isprazni, sigurno će skoknuti do Exita.

9Jack White (u Europi krajem lipnja do sredine srpnja)

Iako smo ga u Zagrebu vidjeli u formaciji The White Stripesa, Whitea bi rado premijerno vidjeli i kao solo izvođača jer je to sasvim drugačija priča. Kako stvari stoje, ovo ljeto će kratko biti u Europi pa teško možemo biti te sreće da skokne i do nas, ali za neku buduću turneju se svakako preporučujemo.

10First Aid Kit (u Europi srpanj-kolovoz)

First Aid Kit su švedski folk pop duo pa su nam uvijek blizu, ali nikako da prijeđu našu granicu. Još davno su skrenule pažnju na sebe, a s posljednjim albumom “Ruins” su pogodile i nešto komercijalniju stranu priče. Vjerujem da su i one sada na vrhuncu svojeg stvaralaštva zbog čega bi ih bilo lijepo vidjeti kod nas.

11King Gizzard & The Lizard Wizard (u Europi u kolovozu)

Da je netko pratio njihov suludi niz albuma u 2017. shvatio bi da su Gizzardi zicer svih zicera. Trenutna europska turneja je sold-out još od prošle godine, mnogi su ih organizatori prebacivali u veće klubove koji su također brzo otišli u sold-out. Trenutno nema većeg hypea od ovih ludih Australaca, a oni tu pažnju odlično koriste i sviraju gdje god stignu.

12Kendrick Lamar (u Europi u kolovozu)

Kendrick je poharao mnogobrojne prošlogodišnje liste najboljih albuma i trenutno je jedan od glavnih careva rap glazbe. Ovu zimu je već pohodio Europu, a vraća se ponovno na ljeto kad će nam najbliže biti na Sziget festivalu. Vjerujem da bi ga mnogi htjeli vidjeti i malo bliže od Budimpešte.

36 Shares