S Europskom unijom dolazi i niži PDV na koncertne ulaznice!

1860

Kako je prije mjesec dana bilo najavljeno sada je i potvrđeno, ulaznice za koncerte dobit će nižu stopu PDV-a, i od sada će ona iznositi 10 posto.

Novi list javlja kako u konačnoj verziji Zakona o PDV-u stoji, koji nakon rasprave u javnosti i Saboru stiže na sjednicu Vlade 17. svibnja 16. svibnja, da od 1. srpnja, kada Hrvatska postaje članicom Europske unije, PDV na koncertne ulaznice više neće biti 25, već 10 posto.

Ali ne i 5 posto koliko imaju i kino ulaznice, kako su tražili organizatori koncerata, glazbenici i Ministarstvo kulture. Ministarstvo financija to je odbilo uz objašnjenje da u zemljama EU koje imaju snižene stope PDV-a na ulaznice za koncerte ta stopa nije najnižih pet posto, kako je ministar Linić i najavio.

Muziku podržava

Iako kod nas filmska i koncertna kultura još nije izjednačena, a zapravo ju prati ista publika, vesele ovakvi pomaci nakon toliko godina razdvajanja. Sigurno će se u jednom trenutku te kulture i sresti, ali još više veseli činjenica – ako smo do sada u Lijepoj našoj gledali najveća glazbena imena s jednom od najviših stopa PDV-a na koncertne ulaznice u svijetu, što nam tek donosi 1. srpnja!

Hoće li organizatori sniziti cijene ulaznica, 15 posto je veliki iznos, te time dobiti više i sigurnije-redovitije publike na koncertima, ili će tih 15 posto pretočiti u ‘novu vrijednost i sadržaj’ svojih projekata ostaje nam da vidimo.

Bilo kako bilo koncerata i glazbenih zvijezda neće nam nedostajati, a eto nam barem i jedan razlog da se veselimo tom famoznom datumu 1. srpnja.

I za kraj, nadajmo se da će od sada PDV na sve ulaznice za koncerte iznositi 10 posto, a ne da će i dalje biti zaštićenih u ‘posebnoj zoni PDV-a’ koji i ovako previše i predugo ‘sišu državnu sisu’.

Muziku podržava