Svega nekoliko dana nas dijeli od premijernog nastupa američkog kantautora i multitalentiranog glazbenika Ryana Adamsa. Mjesto i vrijeme susreta s hrvatskim fanovima je zagrebačka Tvornica kulture, 13. srpnja, kada Ryan stiže s vlastitim bendom na jedini nastup u regiji.

U Zagrebu će tako odsvirati puni koncert na čijem će se repertoaru sigurno naći i veliki hitovi kao što je i zarazan singl s novoga albuma “Prisoner” – “Do You Still Love Me? ” te genijalne “Gimme Something Good”, “New York, New York”, “When the Stars Go Blue”, “Let It Ride”…

Muziku podržava

Ususret koncertu, kronološki smo izdvojili neke od zanimljivosti i informacije koje možda niste znali o ovom talentiranom kantautoru.

  1. Motiv za bavljenje glazbom

Jednom prilikom je izjavio kako je za njegovu ljubav prema glazbi zaslužna njegova baka koja je uvijek nešto slušala u trenucima njegova odrastanja. S obzirom na teške trenutke u djetinjstvu, odlazak njegova oca i loša iskustva s vlastitom majkom, upravo te momente naziva i prvim utočištem kojeg se sjeća. Za vlastitu pjesmu “Oh My Sweet Carolina” kaže da je posvećuje upravo baki.

  1. Bendovska priča i Whiskeytown

Teška obiteljska situacija kasnije ga je nagnala da zasvira i s nekoliko lokalnih bendova, od kojih možemo izdvojiti The Patty Duke Syndrome. Iako isprva fasciniran i vođen punk rockom u spomenutom bendu, Adams je 1994. napravio žanrovski zaokret kada je postao vokal alternativnog country benda Whiskeytown inspiriran country rock pionirima kao što je Gram Parsons. Sastav je mijenjao postavu na svakom od triju snimljenih albuma, čineći Adamsa i violinisticu Caitlin Cary jedinim stalnim članovima. Razišli su se 2000. kada je Adams snimio, a kasnije i izbacio prvi solo album “Heartbreaker”. Raspad Whiskeytowna bio je neizbježan, a posljednji album “Pneumonia” izašao je godinu dana kasnije.

Interesantno je i kako mu je pozicija frontmana u Whiskeytownu bila nametnuta. “Nikada mi se nije sviđalo biti glavna osoba u tom bendu – bilo mi je jako nelagodno – ali netko je to morao napraviti ili benda uopće ne bi bilo”, pojasnio je Adams u jednom intervjuu.

  1. Silazna putanja

Nakon raspada Whiskeytowna i kraja jedne duge veze završio je bez prebijene u džepu i bez krova nad glavom. Prijatelj ga je pokupio kombijem te su se zaputili iz New Yorka prema njegovog rodnoj Sjevernoj Karolini. “Bilo je jako ponižavajuće. Nisam čak imao ni dovoljno novaca da odletim kući ili da sjednem na vlak”, izjavio je Adams. Inspiriran dobro poznatim okruženjem i domom, krenuo je sa solo nastupima i stvaranjem genijalnog prvog solo albuma “Heartbreak”.

  1. Opojne supstance

2007. godine obznanio je kako je duži period konzumirao opojna sredstva s čime je prestao 2006. Priznao je kako je redovito ušmrkavao heroin pomiješan kokainom, tzv. ‘speedballs’, te miješao alkohol i tablete. Prolazio je kroz terapiju Valiumom te povremeno posjećivao grupe potpore. Nakon svega je izjavio kako je čudo što u tom periodu nije preminuo.

  1. The Cardinals i pauziranje

Nakon nezgode za vrijeme jednog live nastupa i kraće pauze, Adams 2004. formira prateći sastav The Cardinals koji sviraju s njim na iduća četiri studijska albuma. Nakon izlaska albuma “Cardinology” 2009. godine, Adams je rasformirao The Cardinalse i najavio glazbenu pauzu zbog komplikacija sa zdravljem, točnije posljedica Menierove bolesti, odnosno poremećaja unutarnjeg uha.

  1. Pax-AM etiketa

Vlasnik je izdavačke kuće i studija za snimanje Pax-AM, što je logičan slijed uzevši u obzir da je dio glazbene industrije od 1994. Studio je smješten u Los Angelesu, a Adams ondje radi kako na svojim solo materijalima, tako i na ostalim projektima. Samo jedan u nizu albuma na kojemu se bavio produkcijom je “The Voyager” kantautorice Jenny Lewis.

Priča oko Pax-Am Records seže još od njegovih srednjoškolskih dana kada je ‘dilao’ kasete na kojima je stajao spomenuti naziv. “To je bila moja imaginarna etiketa. Bile su to male kompilacije na kojima sam svirao sve instrumente – jedna pjesma bi zvučala poput Pet Shop Boysa, druga bi zvučala poput metal benda ili surf-rock benda. Imao sam lažna imena za ove grupe, ali to sam bio u potpunosti ja. Nikoga nije bilo briga, naravno”, pojasnio je Ryan što se krije iza početne priče Pax-Am Records.

  1. Kreativan i na papiru

Pokazao je i talent za poeziju i fikciju kada je 2009. objavio dvije knjige – “Hello Sunshine” i “Infinity Blues”. Potonju navodi kao svoje najbolje djelo i trenutak kada se ponovno zaljubio u sve. Kao utjecaje navodi Huberta Selbyja Jr.-a, Henryja Millera i Jacka Kerouaca.

  1. Metal glazba

Interesantna je i činjenica da je Adams fan metal glazbe. 2010. je izbacio heavy metal album “Orion” putem vlastite etikete PAX AM. U pitanju je njegovo ‘najlegitimnije metal izdanje’, a izašao je samo u deluxe limited edition vinil izdanju. “Orion” je snimio još 2006. godine, producirao ga je Jamie Candiloro, a naslovnicu mu je dizajnirao Michel Langevin iz kanadskog progressive thrash metal benda Voivod. Jednom prilikom je izjavio kako je album posvetio preminulom gitaristu Voivoda, Denisu D’Amouru, zbog toga što ga je inspirirao dugi niz godina. Iako nije stilski sličan, Adams mu je posvetio i album “29” iz 2005. godine.

  1. “1989” i Taylor Swift

Petnaesto studijsko izdanje “1989” zapravo je cover album istoimenog uratka Taylor Swift oko kojega se Adams zainteresirao nakon raskida braka s glumicom i kantautoricom Mandy Moore. Ponovno ga je snimio u samo 10 dana u vlastitom studiju Pax-AM, a u jednom je intervjuu izjavio kako je njegova verzija “1989” albuma zapravo njegov način za nositi se s blagdanskom nostalgijom za vrijeme Božića koji ga podsjeća na njegove preminule djeda i baku.

  1. Učestala mijenjanja s Bryanom Adamsom

U tekstu za New York Post priznao je kako su ga redovita mijenjanja s Bryanom Adamsom gotovo stajala živaca te je zbog toga čak morao odlaziti i na terapije. No kap koja je prelila čašu dogodila se na jednom nastupu u Nashvilleu, 2002. godine. U trenutku sviranja akustične verzije pjesme “Bartering Lines” jedan pijani posjetitelj se u tihim pauzama bez prestanka derao “Summer Of ’69”. Nakon toga, Adams je prišao čovjeku i rekao mu: “Hej čovječe, ako nastojiš upropastiti nastup uspio si, ali moram se potruditi završiti ovo – to je moj posao”. Nakon toga je iz džepa izvukao dvije novčanice po 20 dolara i dodao – “Evo ti tvoj novac, molim te uzmi taksi i odi. Odi kući i uzmi aspirin.” Mnogi novinski natpisi kasnije su navodili kako je Ryan istjerao fana s koncerta jer je tražio pjesmu od Bryana Adamsa. Postao je šala, ali sve je kasnije došlo na svoje.

Unatoč svemu, pjesmu i dalje voli, ponekad je na nastupima i odsvira, a s obzirom da su Bryan i Ryan rođeni na isti datum (5. studenog), Adams mu svake godine čestita rođendan e-mailom. Dakle, dečki imaju prijateljski odnos i nikakve provokacije to nisu promijenile. Da stvar bude još bolja, obojicu možemo gledati iste godine u Zagrebu, Ryana 13. srpnja u Tvornici kulture, a Bryana 9. studenog u Areni Zagreb. Tko zna, možda baš u Zagrebu Ryan zasvira i “Summer Of ’69”.

Muziku podržava