Rush dobio nagradu kanadske vlade

631

Progressive rock trio Rush osvojio je Governor General’s Performing Arts nagradu, te se time našli među ovogodišnjim laureatima nagrade koju dodjeljuje kanadska vlada.

Rush, koji čine Alex Lifeson, Neil Peart i Geddy Lee, su jedni od najutjecajnijih bendova čiji albumi su prodani u preko 40 milijuna kopija od 1974. godine, ova je trojka 1994. godine ušla u Kanadski Music Hall of Fame.

Ostali dobitnici su Janina Fialkowska, pijanist klasične glazbe s 35-godišnjom međunarodnom karijerom, Paul-André Fortier, plesač i koreograf koji je osmislio 49 djela, uključujući Loin, tres loin za plesačicu Peggy Baker i Cabane za svoje društvo Fortier-Danse-Création, Denis Marleau, direktor kazališta u Quebecu, stage-dizajner i umjetnički direktor koji je redovito sudjelovao na Montreal’s Festival TransAmériques, kao i ostalim svjetskim festivalima, uključujući i Avignon festival, Deepa Metha, redatelj i scenarist koji je zaslužan za Oscarom nagrađen “Water”, a krajem godine će objaviti “Midnight’s Children” i Mary Walsh, pisac i komičar koja je karijeru počela u CBC serijama “This Hour Has 22 Minutes” i “Hatching, Matching and Dispatching”.

Laureati dobivaju 25.000 dolara od strane Kanadskog savjeta za umjetnost, te komemorativan medaljon od Royal Canadian Minta.

Muziku podržava