U petak počinje novo izdanje Rujanfesta znanog pod sloganom “najveći domaći festival dobre glazbe”. Najveća zanimljivost ove godine bila je činjenica da se festival nakon šest godina vraća na zagrebački Bundek, svoju originalnu lokaciju.

Ovogodišnje izdanje trajat će deset dana, a ugostit će poznata imena “dobre glazbe”: Harisa Džinovića, Matu Bulića, Maju Šuput, Amadeus bend i druge koje možete vidjeti na stranici festivala.

Napominjemo, u slučaju da je nekima ta informacija pobjegla iz memorije, Rujanfest je 2012. godine neslavno “protjeran” s Bundeka u zaprešićki Westgate jer nisu dobili odobrenje od gradske vlasti, odnosno gradonačelnika Milana Bandića koji je kao razlog naveo da cajkama nije mjesto u Zagrebu. Sklanjanje Rujanfesta na rub grada nije prošlo nezapaženo, ali je nadomješteno novim, besplatnim festivalom “bolje glazbe” – Bundekfestom.

Muziku podržava

A ove su se godine konstelacije nekim čudom posložile, Rujanfest je opet na Bundeku, a uz “dobru glazbu” dodano je i pregršt novih sadržaja poput vinskog trga i kutka za craft pivu. Zanimljiv je i izostanak reakcija na ovogodišnji repertoar, primjerice, braniteljske udruge koje su bile jako glasne u Karlovcu, Varaždinu i Sisku na Rujanfest nisu reagirale.

Ali, glasovi otpora se ipak javljaju. Neodobravanje događaja orkestriranih od ove organizacije na Bundeku ovog puta dolazi iz zagrebačke craft pivovare Nova Runda.

U jučerašnjem tvitu su jasno zauzeli stav spram Rujanfesta kazavši da se ove godine tamo “nećemo točiti”. Iako su craft pive postale nova popularna zabava za mase i ‘must have’ svih zagrebačkih događaja, uključujući Rujanfest, iz Nove Runde su se izjasnili da crafticama nije mjesto na ovakvom događaju i da treba podržavati kvalitetne autorske underground bendove, a ne “tribjutove i Buliće”.

Njihova objava je uzburkala društveno svemrežje i pokazala da se građani Zagreba ne slažu s politikom koja stoji iza Rujanfesta, ponajmanje sa sloganom “najveći domaći festival dobre glazbe” koji se može smatrati varljivim u najmanju ruku.

1.1K Shares
Muziku podržava