Rudi Protrudi (The Fuzztones): “Frustrirajuće je kad vidiš da netko uzima slavu na tvojim trendovima!”

1064

Za sve koji toliko nisu upućeni, The Fuzztones se smatraju stvarateljima poznatog grunge zvuka iako sviraju kombinaciju garagea, psych rocka i punka. Za njihov zvuk karakteristična je fuzz pedala koja se upotrebljavala šezdesetih godina za dobivanje psihodeličnog zvuka. Prema njoj su si i nadjenuli ime.

Svojim su stilom, ne mislim pritom samo na glazbu, utjecali na cijelu plejadu poznatih i nepoznatih bendova. Sada, nakon 27 godina duge karijere, predstavit će se i nama. Ne propustite kostimiranu atrakciju dva tjedna prije Halloweena.

Uoči zagrebačkog gostovanja kultnog američkog benda The Fuzztones obavili smo intervju s gitaristom i frontmenom grupe, Rudiem Protrudiem.

Kroz svoju skoro tri desetljeća dugu karijeru izvršili ste utjecaj na mnoge poznate i nepoznate bendove. Zanima me tko je izvršio utjecaj na vas i što, recimo, od današnjih bendova/muzike volite poslušati?
Bendovi koji su najizravnije imali utjecaj na zvuk The Fuzztonesa su The Doors, Music Machine te Sonics, kao i mnogih ostalih manje poznatih ‘garažnih’ bendova šezdesetih godina prošlog stoljeća. Recimo Calico Wall. Na mene su također veliki utjecaj izvršili gitaristički virtuozi Chuck Berry, Bo Diddley i Link Wray te stil i opći rock and roll izražaj Jerry Lee Lewisa.

Jim Morrison i Iggy su recimo jako utjecali na moje vokalno izražavanje i stil pjevanja. Osim toga dosta slušam blues, što me potaknulo na sviranje harfe. Lani, našoj orguljašici, nebeski uzori su Ray Manzarek iz The Doors i Keith Olsen iz benda Music Machine. Za razinu energije koju nastojim postići svakom svirkom vjerojatno su najzaslužniji MC5.

Muziku podržava

Osamdesetih godina u vrijeme vašeg intenzivnog uspona prozvali su vas “The Gurus of the Garage Grunge”, to je bilo čak desetljeće prije poznatog seatlleskog ‘grunge vala’. Kako gledate na to danas, obzirom da su neki drugi bendovi, nastali mnogo iza vas, pokupili ogromne zasluge za probijanje grungea na scenu?
Započeli smo užasno mnogo trendova za koje nismo dobili nikakve zasluge, to je naravno malo frustrirajuće… kad gledaš kako drugi bendovi uzimaju slavu zbog nečega što si ti godinama prije njih radio. Recimo, Courtney Love mi je osobno priznala da je Kurt Cobain bio naš veliki fan, a također sam čitao kako su članovi benda Mudhoneya priznali da su na neke segmente njihove glazbe uvelike utjecali The Fuzztones. Da bar mogu položiti ruku na dio novca koji su ti bendovi do danas zaradili.

Da li vas smeta što vas neki bendovi kopiraju ili su vas kopirali, krali ideje? Npr. oblačenje, ideje za spotove, preuzimanje loga – “The X-rated Dwarves” ili recimo legendarni spot “Ward 81”, od kojeg su The Ramones pokupili nekoliko idejnih segmenata za svoj videospot “Psihotherapy”?
Čudno je. Na neki se način osjećam počašćenim činjenicom da nas neki bendovi smatraju vrijednima imitiranja. Ali kada oni nestanu, raspadnu se, i pokupe zasluge za nešto što smo mi stvorili, to me razbjesni. Naravno, s vremena na vrijeme i The Fuzztones su posudili pokoju stvar, ali smo uvijek naglasili čija je te kome idu zasluge.

Što mislite o izjavi Little Stevena da je vaš najbolji album dosad “Salt for Zombies”?
Smatram da nam je to najsmisleniji album još od “Lysergic Emanations”, ali zasigurno naš najbolje producirani album dosad. Veoma je mračan, kao i moje raspoloženje u vrijeme njegova snimanja. Album ima dosta žestok zvuk sa svojim ležernim momentima. Sadrži i pokoju poruku za one koji zagrebu malo dublje od površine i više se posvete slušanju. Vrlo dobar ‘trip’, ako se u ovo vrijeme uopće možeš dočepati ičega halucinogenog.

Što kažete na izbor pjesme “Don’t Blow Your Mind” za ‘Coolest Song in the World in 2006’?
Bio sam vrlo ponosan, naravno. Ja bih odabrao drugu pjesmu, možda neku koju sam ja napisao, ali ovo je isto cool pjesma, iako je u originalu od The Spidersa, koji su kasnije promijenili ime u Alice Cooper. Mi smo je rearanžirali i napravili mnogo psihotičnijom, što u globalu uvijek radimo kada obrađujemo tuđi materijal. Dodajemo nekoliko iznimno čudnih izmjena prije nego se vratimo na normalan tempo pjesme.

Da li sve ide prema zacrtanom planu? Turneja? Promocija albuma…
Bend je trenutno stacioniran u Njemačkoj, pa sad lakše odrađujemo manje turneje, noć za noć. Prije, dok smo živjeli u Americi, u Europi smo mogli svirati jedino kada bi imali bukirana dva do tri mjeseca unaprijed, pa bi tako uspjeli pokriti troškove leta, najma opreme i kombija, vozača, roadiea, još neke troškove agencija te se vratili s nešto novca kući.

Sada je moguće unajmiti kombi i odvesti se u Sloveniju ili Hrvatsku, obaviti par gaža i vratiti se natrag. Radili smo četverotjednu turneju prije nekoliko mjeseci i doveli sa sobom tri trubača. The Fuzztones dosad nikada nisu koristili puhačku sekciju, ali eto, nakon 27 godina želiš probati nešto novo. Nikada si nismo mogli priuštiti dovesti puhače iz Amerike, ali iz Njemačke je to sad moguće.

Kombinirali smo zvuk soula s garažnim zvukom šezdesetih godina i bilo je iznenađujuće dobro. Imali smo slobodan dan, otišli u studio te snimili kompletan live-set od 18 pjesama. Pjesme se trenutno miksaju i bit će izdane pod nazivom “Horny as Hell” (zbog puhačke sekcije – ‘horn section’). Veoma energičan, ‘kick ass’ album. Land i ja trenutno pišemo pjesme s bubnjarom Mikeom Czekajom, koji je The Fuzztonesov veteran (bio je u bendu od 1986. do 1992. te se vratio za “Horny as Hell tour”) kao i sljedeći album. U ovom trenu je sve kako i treba biti!

Jeste li ikada imali priliku posjetiti Hrvatsku ili svirati pred hrvatskom publikom, i što očekujete od njih?
Proveo sam dva tjedna u šatoru u nudističkom kampu na nekom hrvatskom otoku, obožavam vašu zemlju, prelijepa je. Nikada nismo svirali za hrvatsku publiku, ali smatram da će svi ljudi koji vole toplo vrijeme, prelijepe krajolike i more, nudizam, naposljetku voljeti i život i pohotan zvuk The Fuzztonesa.

Možemo li na zagrebačkom koncertu 13. listopada očekivati promoviranje novijeg materijala ili ćemo moći uživati u dobrim starim hitovima The Fuzztonesa? Kako će od prilike izgledati set-lista?
Kako nikad prije nismo svirali u Hrvatskoj, priuštit ćemo vam dosta starijih pjesama, dosta divljih stvari s “Leave Your Mind at Home” i “Lysergic Emanations” albuma. A sigurno ćemo progurati i koju noviju u repertoar.

Što od The Fuzztonesa možemo očekivati u budućnosti?
As long as there’s an audience for The Fuzztones, we will be out there kicking out the jams.

Muziku podržava