Stara fora kaže da kirurzi nose maske da ih pacijenti kasnije ne bi mogli prepoznati, a nađete li se na operacijskom stolu pod anestezijom, nekako se nadate da vašem kirurgu koncentraciju i fokus neće remetiti glasna i žestoka glazba.

No istraživanje Spotifyja pokazalo je da kirurzi tijekom operacija najčešće slušaju rock kako bi se opustili i popravili raspoloženje svog tima. Rock je omiljeni izbor gotovo polovice ispitanika, nakon njega slijedi pop (48%), klasika (43%), jazz (24%) i R’n’B (21%). Ipak, naveli su da je sigurnost pacijenta na prvom mjestu i da se u najkritičnijim trenucima glazba gasi.

Istraživanje je provedeno u lipnju među korisnicima zdravstvene platforme Figure 1. Upitniku se odazvalo 700 kirurga, liječnika i medicinskih djelatnika iz više od 50 zemalja, a pokazalo se da njih 90% sluša glazbu dok radi.

Najpopularniji među liječnicima su Metallica, Led Zeppelin, AC/DC, Scorpions, The Doors, Queen i KISS, dok za vrijeme operacija kirurzi slušaju U2, Black Sabbath, The Rolling Stonese, Erica Claptona i Davida Bowieja.

U nastavku poslušajte 10 najpopularnijih pjesama po izboru kirurga:

10. “The Wind Cries Mary” – Jimi Hendrix

9. “Cocaine” – Eric Clapton

8. “Back in Black” – AC/DC

7. “We Will Rock You” – Queen

6. “Whole Lotta Love” – Led Zeppelin

5. “Paint It, Black” – The Rolling Stones

4. “Break On Through (To The Other Side)” – The Doors

3. “Just What the Doctor Ordered” – Ted Nugent

2. “Sweet Child O’ Mine” – Guns N’ Roses

1. “Rock You Like a Hurricane” – Scorpions