Riječki rockeri ‘dobili’ film

929

Projekcija prvog riječkoga cjelovečernjega filma održat će se 9. listopada s početkom u 21h u kinu Teatro Fenice. Riječ je o 90-minutnom dokumentarcu redatelja Bernardina ModrićaRitam rock plemena” za kojega je scenarij napravio Koraljko Pasarić, a produkciju Istra filma. Kroz brojne izjave, filmske i video spotove te fotografije ispričana je priča o riječkoj rock sceni od 1960. godine, kada su Uragani održali prvi koncert, do današnjih dana.

Riječka je rock scena predstavljala izuzetnu pojavu alternativne kulture i umjetnosti na prostorima bivše Jugoslavije tijekom druge polovice 20. stoljeća. Uragani, Paraf, Termiti, Laufer, Let 3, Grč, Grad i Urban samo su dio izuzetnih autora i izvođača, vrsnih instrumentalista i vokalnih solista koji to svakako potvrđuju. Na vjetrometini i u žaru urbane gerile jedna je nova teen generacija gradeći novu samosvijest stvarala istovremeno i novu popularnu kulturu.

Artikulirajući bijes i nezadovoljstvo novih naraštaja u novim društvenim okolnostima ti su bendovi katarzično pročišćavali i intimne bunkere konzervativizma, malograđanštine, ksenofobije i pretencioznosti. Danas na zasadama tog plamena jedri nova generacija riječkog rock plemena održavajući ga živim i rasplamtalim za novi milenij.

Film će se nastaviti prikazivati u dvorani riječkog HKD-a na Sušaku od 10. do 13. listopada, a istovremeno će ga moći pogledati i zagrebačka publika u kinu Studentskog centra. Distribucija filma predviđa se i po drugim hrvatskim gradovima, a zanimanje pokazuju i druge države bivše Jugoslavije. Više informacija o filmu saznajte na www.ri-rock.com

Muziku podržava