Rick Wakeman dobitnik prve Prog God Award

Muzika.hr
724

Ugledni britanski časopis Prog Magazine koji je ovih dana obznanio dodjelu svojih prvih godišnjih Orange Amplification presents the Progressive Music Awards, ponosan je što će legendarnom Ricku Wakemanu uručiti prvu Prog God Award.

Wakeman je jedan od najštovanijih i najveličanijih klavijaturista u povijesti suvremene glazbe. Inovator instrumenta, kompozitor i tekstopisac, najviše je poznat kao član grupe Yes.

Prodavši više od 50 milijuna solo albuma diljem svijeta, uključujući klasike “The Six Wives Of Henry VIII”, “Journey To The Centre Of The Earth” i “The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table”, svoj obol kao autor također je ostavio na sedam albuma Yesa, među njima i “Fragile”, “Close To The Edge”, “Tales From Topographic Oceans” te “Going For The One”.

Muziku podržava

Tijekom svoje duge i respektabilne karijere nastupao je kao solo izvođač i s bendovima poput The Strawbsa, New English Rock Ensemblea i ABWH-a (Anderson Bruford Wakeman Howea) te održavao jedne od najekstravagantnijih i najinovativnijih live showova ikada viđenih pred milijunima ljudi širom svijeta.

Od samih početaka glazbene karijere koju je započeo nakon završetka studija 1969., također je postao jedan od najtraženijih session glazbenika. Svirao je na pjesmama “Morning Has Broken” Cata Stevensa te “Life On Mars?”, “Changes”, “Oh! You Pretty Things”, “Space Oddity” i “Absolute Beginners” Davida Bowiea. Među ostalim izvođačima s kojima je također surađivao nalaze se Black Sabbath, T. Rex i Elton John.

“Nego što da sam vrlo ponosan. Oduvijek sam vjerovao da se danas teško igdje može pronaći bend ili glazbenik koji u svojoj glazbi nije rabio bar neki element proga. Sve je to sloboda izražavanja koja se u mom slučaju često ogleda kroz sedam različitih vremenskih perioda! Iskreno sam vrlo vrlo ponosan što mogu primiti ovu nagradu” oduševljeno je izjavio Wakeman nakon što je saznao ovu sjajnu vijest.

Muziku podržava