Reto (Requiem): “Jedini hrvatski bend koji znam su KUD Idijoti”

1122

Među brojne svjetske bendove s imenom Requiem svrstao se i ovaj, koji dolazi iz Schübelbacha, iz Švicarske, osnovan 1997., a do sada je objavio pet studijskih albuma.

Aktualni, “Within Darkened Disorder” nakon originalnog izlaska 2011. godine, ove je doživio svoje reizdanje za MDD Records. Poput mnogih death metal bendova i Requiem istražuje društvene teme, zatim one koje istražuju smrt, kriminal, ubojstva…

U kratkom razgovoru s bubnjarom benda Retom Crola saznali smo neke zanimljive stvari.Na sceni ste od 1997. godine, a prvi album snimili ste 2003. Kako je sve skupa izgledalo u periodu kada ste počeli s radom?
U periodu kad smo mi počinjali nije bilo jako puno bendova, pogotovo ne u Švicarskoj. Bilo je puno drukčije nego danas.

Iza sebe imate pet studijskih albuma, a za posljednji “Within Darkened Disorder” napravljeno je i reizdanje. Opiši album glazbeno i tekstualno i izdvoji nekoliko udarnih pjesama.
Na albumu se nalazi deset pjesama intenzivnog, old school death metal štiha, bez ikakvog kompromisa ili trenda. Baš tipični Requiem stil. Tekstovi govore o društvu, kriminalu, smrti i filozofiji, a naš basist/vokal napisao je sve tekstove. Koliko ja znam, inspiraciju pronalazi u situacijama iz svakodnevnog života i budući da jako voli filozofiju, ona mu je udarno područje. Veći dio tekstova posvećen je filozofskom viđenju stvari koje se događaju na ovoj usranoj planeti na kojoj živimo. Favoriti su mi “Vicious Deception”, “Omnivore”, “Echoes of War” i “Symbol of Nine”.

Kako danas gledaš na sve vaše albume, možeš li ih usporediti i reći koji ti je najbolji?
Zadnja dva albuma najbolja su po produkciji, po glazbi i po pjesmama. Ima nekoliko dobrih pjesama i na prvom albumu “Formed At Birth”, ali je zvuk loš. Mogli smo to i bolje odsvirati (smijeh). Na “Government Denies Knowledge”, sve pjesme mi se sviđaju, ali zvuk još nije zadovoljavajući. “Premier Killing League” prvi je album koji smo radili s Andyem Classenom, tako da smo u svemu napredovali.

Muziku podržava

Kakav je Andy kao producent i kao osoba?
Andy je jako profesionalan momak, s izrazitim smislom za šalu. Sve skupa smo uradili tri albuma s njim i uvijek nam je bilo zabavno.

Koliko ste otprilike odsvirali koncerata dosad i jel ti neki ostao u posebnom sjećanju?
Dosad smo održali nešto više od 600 koncerata. Bili smo na turnejama s Vaderom, Belphegorom, Dismember, Vital Remains… Na svakoj turneji imali smo vrhunske i užasne koncerte, ali najbolji koncert imali smo u Zagrebu i njega nikad neću zaboraviti. Mislim da se klub zove Močvara, a publika je bila jebeno nenormalna.

Dobro misliš (smijeh). Kako doživljavaš metal scenu u Švicarskoj, prvenstveno mislim na death metal?
U Švicarskoj je velika underground scena s puno bendova, a najpopularniji su Samael, Coroner, Celtic Frost, Cataract, a bend na koje bi se trebala obratiti pozornost je Punish.

Jesi li čuo ili možda poslušao koji hrvatski metal bend? Hrvatska metal scena je sve jača i jača, bendovi kao Infernal Tenebra, Defiant i još neki objavili su albume za inozemne diskografske kuće.
Jedini hrvatski bend za koji znam su KUD Idijoti (smijeh). Ove bendove nastojat ću poslušati prvom prilikom.

Kaži mi za kraj nekoliko riječi o Švicarskoj. Bila je neutralna za vrijeme Drugog svjetskog rata, danas nije članica EU i praktički je federacija, a ne konfederacija. I, naravno, najbolje čokolade su iz Švicarske (smijeh).
Švicarska je mala zemlja i uvijek je kroz povijest bila spora oko političkih promjena. Uvijek je bila politički neutralna, ali je i surađivala s nacistima i kriminalnim miljeima. Švicarski narod u načelu se ne želi priključiti Europskoj uniji, ali državnici se bore baš za suprotno. Vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Slično je kao i vama u Hrvatskoj, ali ipak, jebeš sva ta politička sranja.

Čuo si da smo lani imali metal festival u Zadru, na poluotoku Puntamika?
Da, jesam, imam prijatelje na Murteru, čuo sam da je bilo lijepo.

Muziku podržava