Rekordnih 8.6 milijardi eura od ‘ubiranja’ tantijema

Muzika.hr
842

Prošlogodišnje ‘ubiranje’ tantijema autora, skladatelja i njima srodnih grana donijelo je rekordnih 8.6 milijardi eura, izvijestila je Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC).

Stalan je to porast prihoda (8,9% u odnosu na 2014.), a najviše su skočili tantijemi vezani za digitalne usluge, 21,4% što predstavlja 7,4% svih prošlogodišnjih tantijema. Prvi su put objedinjeni podaci na digitalnom tržištu za šest glavnih tržišta (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Švedska) kao i glavne informacije o 239 članica CISAC-a koje zastupaju više od 4 milijuna autora iz 123 države.

Europa je prikupila 5 milijardi eura što je 58,4% sveukupnog iznosa, Sjeverna Amerika bilježi najveći porast od 33 posto što ju je dovelo do 1,76 milijardi eura. Azijsko tržište sudjelovalo je s 1,2 milijarde eura, dok su Južna Amerika i Afrika zabilježile 579 milijuna, odnosno porast od 15 posto.

Ove pozitivne brojke puno znače autorima diljem svijeta. Kao i svi ostali, mi isto računamo na zdravu ekonomiju. No za razliku od ostalih, ovisimo o društvima koje vode brigu o našim tantijemima kako bismo mi mogli dalje neometano stvarati” kaže predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre.

Muziku podržava