Moja prva festivalska iskustva ostala su zarobljena u jednom jedinom šatoru koji ima napuknuto krilo. Tamo je priča krenula, a bogme i završila. Taj šator je zbilja svašta prošao, a vi vjerujem već bacate pogled na neki prašnjavi kut sobe gdje stoji vaš jedini šator, ili više njih. Zašto govorim o šatorima? Jer su šatori neizostavna oprema svakog pravog festivalskog iskustva, a pošto je ovo priča o jednom pravom festivalu, koji ponosno stoji na kultnoj festivalskoj lokaciji, ova priča mora početi, a i završiti – sa šatorom.

Regius Festival fura tu kulturu šatora već punih devet godina. I to potpuno besplatno. Mislim, ulaznica nije besplatna, ali ako se furaš na šatore, ili na bilo koje drugo sredstvo spavanja na otvorenom, možeš slobodno ući u kamp. Sve je krenulo već sada davne 2011. godine kada je skupina entuzijasta dovukla na Šibensku Jadriju tada mega-popularne Dječake uz suluda pojačanja iz Srbije u obliku S.A.R.S-a i Six Packa. Spomenimo još i domaće ultra punk snage Debeli Precjednik. Ako se po jutru dan poznaje, ovakav lineup je svakako bio vjesnik pravog festivalskog proljeća za sve koji vole nešto žešći zvuk. Osam godina kasnije, Regius je respektabilno festivalsko ime, koje je čak u regiju dovuklo i neka strana imena, i to solidna strana imena. My Baby već sigurno dobro poznajete, a Soviet Soviet ćete, ako ništa upoznati.

Muziku podržava

Paragraf iznad spomenuo sam Jadriju. Spomenut ću još i pristanište TEF. I tamo je Regius stanovao. Ipak, sada ima novu adresu, kultnu – Martinsku. Stoga, tik pred početak festivalskog ludila, zapiši si 12. i 13. srpnja u kalendar, zavali se u kauč, baš kao što sam se i ja zavalio mailom dopisujući se s Igorom Bergamom, čovjekom koji sve ovo vodi iza kulise zajedno sa svojim timom.

…Ima li mjesta za mene?

Za početak, u moru ponude, uvijek se postavi ono pitanje o tome kome je Regius namijenjen. Spomenuli smo neka imena s prošlih edicija, ali gledajući na ovu predstojeću, gdje ćete moći vidjeti različitosti poput Električnog orgazma, Sajsi MC, Stoku, Eyesburn i Zoster…

“U Hrvatskoj je općenito u zadnjih par godina ekspanzija glazbenih festivala, ima brdo super organizacija i publici se zaista nudi odličan glazbeni program. Regius se od početka ističe kao drugačiji glazbeni festival, jer nam je ideja od starta bila da u Šibenik dovodimo bendove koji nemaju priliku svirati u Dalmaciji. Svake godine nastojimo da većina lineupa budu bendovi koji imaju svoj premijerni nastup u Šibeniku, tako da nam se gotovo nikad ne dogodi da ponavljamo iste izvođače više puta. Ove godine od 13 izvođača njih 8 imat će primjerne šibenske nastupe.

Regius festival
Izvor: Press

Regius je najveći festival u Dalmaciji široke lepeze alter žanrova (rock, punk, metal, rap, reggae, bass..) i jedini festival koji na jednom mjestu okupi toliko šarenu publiku iz svih supkultura urbane glazbe. Naša publika su prvenstveno Šibenčani i dalmatinska publika koji dolaze na Regiusu da čuju bendove koje nemaju priliku inače čuti. Isto tako publika su nam “sjevernjaci“ iz Rijeke, Istre i Zagreba koji dolaze na sunce, more, kupanje i odmor u srcu Dalmacije sa super glazbom i besplatnim kampom. Dio publike čine i strani gosti koji se u to doba nađu na Šibenskom području i skuže da se nešto dobro događa blizu njih, oni se doslovno svaki put oduševe s Regius ‘vibrom’.”

Kulturno društvo promotora popularne glazbe “Šibenika”

Šibenik je, barem mi se čini, inkubator za promotore i entuzijazam. Uostalom, jasno je kako su upravo ti entuzijasti, kojima takvo što u životu nije bilo ni potrebno, upravo ta pokretačka snaga događanja u gradu, no postavlja se i pitanje koliko je grad zapravo tu “poguranac”. Puno toga se u Krešimirovu gradu započinjalo, prekidalo, preinačilo. Igor je objektivan i realan. Jasno mu je gdje leži pogon, a gdje “gorivo”.

“Šibenik je zaista rasadnik kreativnih i sposobnih organizacija i pojedinaca koji su godinama zaslužni za većinu glazbenih i drugih događaja u gradu. Evo samo ovo ljeto imamo sedam glazbenih događaja na novoj dalmatinskoj festivalskoj lokaciji Martinska, koju 12. srpnja upravo otvara deveto izdanje Regius festivala. Odnos s gradskim vlastima je, rekao bih korektan, iako njihova pomoć, a tu prvenstveno mislim na financijsku, bi trebala biti itekako proporcionalna s radom, trudom i poslom koji odrade entuzijasti i promotori glazbenih festivala u Šibeniku.”

…Jer ja sam totalno drukčiji od drugih

Moje relativno iskusne oči su, istražujući Regius, par puta same sebi rekle “wow” iščitavajući neka imena. Ipak, Igor je otvorio vrata jednoj drugačijoj spoznaji. Nije samo fora u tome da budeš drugačiji, i da ti popis bendova sadrži ponešto za svakoga, ponekad valja iskoristiti i samo naizgled otežavajuće okolnosti. Šibenik je grad koji zadnjih par godina otvara svoja vrata popularnoj glazbi pa je kod Regiusa upravo fora da mnoge bendove – u Šibenik dovode premijerno.

Regius festival
foto: Press

“Devet je sad već godina Regiusu i stvarno smo doveli brdo brdo kvalitetnih bendova iz Hrvatske i pet susjednih zemalja bivše države, više manje sve što smo htjeli i mogli. Prošle godine smo tako odlučili da malo proširimo vidike i dovedemo bendove van regionalnog bazena. Prvi nastup My Baby u Dalmaciji, a prvi Sovieta u Šibeniku, ponosi smo na to, bilo je super! Kako sam gore pisao, ne želimo biti samo još jedan od festivala u Hrvatskoj koji “vrte” istih 10-ak bendova, rekao bih “sigurnjaka”, na svojim lineupovima, zato svake godine nastojimo širiti priču i dovoditi imena van regije. Svjesni smo da to nije lako, financijski naravno, jer svaki inozemni bend koji ima neku reputaciju ovdje, košta koliko valjda pola našeg budžeta za sve bendove. Svejedno, naše ideje i želje jesu da glazbeni program širimo na bendove van regije, tako i ove godine imamo prvi i najveći Linkin Park tribute bend u Europi – mađarske Piknik Park, kojima će nastup ovo ljeto na Regiusu biti također premijerni u Šibeniku.

Nije sve u seksu, nešto ima i u držanju za ruke.

Ako je festival seks, onda je lokacija to držanje za ruke. Ruku na srce, koliko puta si van Lijepe Naše gledao golemu binu usred velike poljane usred ničega, gdje bezlični krajolik dominira tvojim vidnim poljem? Ako se furaš na festivale – jesi. Regius je pak prepoznao značaj tog faktora, pa je odlučio malo prošetat “ruku pod ruku” s Martinskom, gdje si se, ako si punker i stariji od 30, sigurno barem jednom pošteno opio.

Martinska je stvarno lokacija koja s pravom nosi epitete, čarobna, magična, predivna, očaravajuća … Radi se o rtu nasuprot Šibenika, na kraju Šibenskog kanala, koji je valjda najljepši morski ulaz u neki grad na Jadranu. U Jugoslaviji je Martinska bila kamp odmaralište, baš zato što je cijelo područje pod gustom borovom šumom, jer ima predivan pogled na Šibenik, ima par dokova na kojima se možeš kupati, i stvarno je odmor za dušu i tijelo.

Martinska, Regius
foto: Press

Od rata nije u uporabi, zapuštena je i velikim dijelom devastirana, kao i mnoge lokacije na kojima se održavaju super festovi u Hrvatskoj. Ima i određenu festivalsku povijest jer se upravo na tom mjestu godinama održavao kultni punk festival Martinska fešta, a nakon njega i neki drugi festivali i lokalni underground događaji. Ove godine, ujedinjenjem pet lokalnih šibenski organizacija skupa s Pozitivnim Ritmom, lokacija je ponovno oživljena kroz Projekt Martinska u sklopu kojeg će se ovog ljeta na tom mjestu izredati šest glazbenih festivala: Regius, Seasplash, Kanal Fest, Nox, Membrain i Blast.

Tko su oni?

“Tim je mali, skroman, ali uporan, tvrdoglav i radišan Regius se od početka realizira kroz šibensku neprofitnu i volontersku organizaciju PARK (Pokretači alternativnog razvoja kulture) koja sa svojim vrijednim članovima isključivo volonterskim radom organizira festival.”

Na kraju je pala i lagana zajebancija. Na pitanje koga bi na Regiusu najradije htjeli, Igor odgovora RATM i RHCP. Prije deset godina bi se svi redom smijali Trumpu na izjavu da će postati predsjednik, a lik sad sjedi u Bijeloj Kući. Igor će, zajedno s već spomenutim entuzijastima iz Krešimirova grada nabiti šiltericu na glavu i dati se na posao.

Sad kad smo vas upoznali s festivalom i predstavili i koncertni program koji vas čeka na devetom izdanju, dobro će vam doći i nekoliko tips & tricksa za što ugodniji provod na Regiusu. Pa krenimo redom.

Do Šibenika nije problem doći, ali kako do Martinske?

Za one koji se nikada nisu našli na Martinskoj fešti ili na ovoj lokaciji nekom drugom prilikom, dolazak do Martinske bi možda mogao djelovati komplicirano, ali nije. Martinska se nalazi na samom ulazu u šibenski kanal sv. Ante i s nje se pruža predivan pogled na grad i okolicu. Iako autom do Martinske iz Šibenika treba nekih 20-ak minuta, postoji super alternativa i za one koji su bez osobnog prijevoza. Organizatori su pripremili nešto puno bolje i praktičnije. Svakih sat vremena sa šibenske rive polazit će brod, a pogled na staru šibensku jezgru je neprocjenjiv, pogledajte samo sliku dolje.

Martinska, Regius
foto: Press

Gdje ćeš spavati?

Ove godine kamp je bolji nego ikad. Gusta borova šuma (pogledajte samo naslovnu fotku i bit će vam jasno) čini ga idealnim za postavljanje šatora i ostale opreme, a osvježenje tijekom vrućih srpanjskih dana možete pronaći na plaži ili rivici. Sam kamp je uključen u cijenu festivalske ulaznice, a u njemu se možete smjestiti dan ranije i ostati do nedjelje.

Što raditi preko dana osim biti mamuran?

Chill i zabava, tako će vam izgledati dnevna varijanta Regiusa. Uz DJ program, kamperi će moći uživati u radionicama slacklinea, žongliranja, a predvečer oko zalaska sunca će biti organizirana yoga. Ako vas ništa od toga ne zanima, uvijek možete dan provesti na kupancu na plaži.

Martinska, Regius
foto: Press

Što ti treba od opreme?

Osim dobre volje i kamperske opreme, dobro će doći i one korisne potrepštine poput kreme za sunčanje, sprej protiv komaraca, šešir i mali set za prvu pomoć. Ili ako nemate toliko iskustva s kampiranjem prođite naših 10 korisnih festivalskih savjeta. Na samoj lokaciji bit će festivalska kuhinja i šankovi pa se oko toga ne morate brinuti.

A cijena?

Cijena festivala je jedan od jačih aduta. Dva dana bogatog programa i četiri dana kampa dobijete za samo 120 kn, a ako skupite ekipu za kupnju četiri ulaznice online, petu dobijete gratis.

MAKE ŠIBENIK GREAT AGAIN.

Muziku podržava