Izdvojili smo 10 redatelja koji su dobivali nominacije i nagrade najvećih svjetskih festivala i američke Akademije, studirali u Pragu, predavali u Americi, snimali u Hollywoodu, družili se sa zvijezdama i završili u filmskoj povijesti!

1Emir Kusturica

Najuspješniji i najpoznatiji redatelj s ovih prostora. Rođen je u Sarajevu, a studirao je na uglednoj Praškoj filmskoj akademiji (FAMU) koja je obrazovala niz velikih domaćih redatelja. Njegov debitatski dugometražni film, ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, rađen po scenariju Abdulaha Sidrana, osvojio je Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu i kritičarsku FIPRESCI nagradu u Cannesu. I sljedeći film, ”Otac na službenom putu”, također rađen po Sidranovom scenariju, donio je prestižna priznanja – Zlatnu palmu iz Cannesa i nominaciju za Oscara. Za vrijeme rata se zbog nacionalističkih stavova posvađao s mnogim intelektualcima i preselio u Srbiju, a filmovi ”Arizona Dream”, ”Dom za vešanje”, ”Podzemlje” i ”Crna mačka beli mačor” osvajali su nagrade na Berlinaleu, Cannesu i Veneciji. U zadnje vrijeme organizira filmski festival Kustendorf i ugošćuje zvijezde poput Johnnyja Deppa.

2 Veljko Bulajić

Hrvatski redatelj crnogorskog porijekla mladost je proveo u partizanima, a karijeru su mu i obilježili partizanski filmovi koje je popularizirao diljem svijeta. Najveći od njih je ”Bitka na Neretvi”, spektakl u kojeg je uloženo puno novca i za kojeg su angažirane zvijezde poput Orsona Wellesa, Yula Brynnera i Franca Nera. Plakat za film radio je slavni slikar Pablo Picasso, a film je bio nominiran i za Oscara. Bulajić je za svoje filmove dobivao nominacije i nagrade Cannesa i Venecije te je sudjelovao i u žirijima tih uglednih festivala. U karijeri je snimio i neke subverzivne filmove kao što je ”Čovjek koga treba ubiti”, a u 90-im godinama života upravo je dovršio još jedan partizanski film, ”Bijeg do mora”.

3Danis Tanović

Bosanski redatelj rat je proveo u opkoljenom Sarajevu te je snimao ratna događanja. Kasnije je diplomirao režiju u Bruxellesu, a njegov debitantski film ”Ničija zemlja” je među brojnim nagradama osvojio i Zlatni globus i Oscara za najbolji strani film. Snimao je i u Francuskoj (”L’Enfer”), a njegova dokudrama ”Epizoda u životu berača željeza” osvojila je Srebrnog lava na Berlinaleu. Nedavno je režirao domaću HBO-ovu seriju ”Uspjeh”.

4Lordan Zafranović

Ugledni hrvatski redatelj također je studirao u Pragu, a proslavio se filmovima u kojima je miješao eros i thanatos tj. seks i smrt. Dobio je nominacije za Zlatnu palmu za ”Okupaciju u 26 slika” te nominaciju za Zlatnog lava za ”Pad Italije”, a oba filma dobila su Zlatne arene u Puli. Osim tih povijesnih filmova snimao je i suvremene erotske drame kao što su ”Ujed anđela” i ”Haloa – praznik kurvi”. Za vrijeme rata opet je boravio pa i snimao u Pragu, a nedavno je snimio dokumentarnu seriju o Titu.

5Jasmila Žbanić 

Evo konačno i jedne redateljice. Jasmila Žbanić je 2006. snimila ”Grbavicu”, potresni film o posljedicama ratnih silovanja te je osvojila Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu. Nakon toga snimila je ”Na putu” u kojem su bosanske likove tumačili hrvatski glumci Leon Lučev i Zrinka Cvitešić koja je osvojila i nominaciju za najbolju glumicu na Europskim filmskim nagradama. Kasnije je Žbanić snimila i film u Hrvatskoj (”Otok ljubavi”), i to s međunarodnom glumačkom ekipom. Žbanić upravo planira početi snimati film o zločinu u Srebrenici.

6Rajko Grlić

Još jedan ‘praški đak’, poznat po tome da je snimao subverzivne filmove o junacima koji zbog ljubavno-erotskih odnosa upadaju u konflikt s društvom. Njegovi filmovi ”Bravo maestro” i ”Samo jednom se ljubi” bili su u službenoj konkurenciji Cannesa, a snimio je i par filmova na engleskom jeziku (”Đavolji raj”, ”Josephine”). 1990-ih je predavao u Americi i izdao uspješni edukativni CD-ROM o snimanju filmova. Kasnije se vratio u Hrvatsku i snimio trilogiju komedija snimljenih prema scenariju Ante Tomića (”Karaula”, ”Neka ostane među nama”, ”Ustav Republike Hrvatske”).

7Milčo Mančevski

Milčo Mančevski proslavio se kao autor filma ”Prije kiše” koji je osvojio Zlatnog lava na Veneciji i nominaciju za Oscara, a otvorio je i put u Hollywood glavnom glumcu, Radi Šerbedžiji. I Mančevski je snimao u Americi, od spotova za Arrested Development pa do jedne epizode legendarne serije ”Žica”. U SAD-u je snimio i dugometražni vestern ”Dust” i dramu ”Bikini Moon”, no najbolje rezultate postiže s filmovima snimljenima u domovini (”Majke”, ”Sjene”).

8Goran Dukić

Ovaj zagrebački filmaš snima dugometražne filmove isključivo u Americi. Proslavio se s jednim, ali vrijednim nezavisnim filmom –  crnom komedijom ”Wristcutters: A Love Story” u kojoj je glavna zvijezda bila prelijepa Shannyn Sossamon, a pojavljuju se i Will Arnett te Tom Waits. Nedavno je snimio triler ”Ruthless”, a trebao bi početi snimati SF dramu ”Cloud One” u kojoj bi trebala glumiti – Rachel Weisz.

9Aleksandar Petrović

Jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala, koji je zbog svojih filmova progonjen u Jugoslaviji pa mu je onemogućena plodna filmska karijera. Počeo je briljantno, njegova drama ”Dvoje” bila je u službenom programu Cannesa, a film ”Tri” bio je nominiran za Oscara. Nominaciju za Oscara imao je i njegov sljedeći, najpoznatiji film – ”Skupljači perja” koji su svijetu predstavili život Roma na romskom jeziku. Glavni glumac Bekim Fehmiu postao je međunarodna zvijezda, a Petrović je snimio još nekoliko važnih filmova (”Biće skoro propast sveta”), ali je zatim nakon čistki 1970-ih snimao sve manje i manje.

10Dušan Makavejev

Početkom godine preminuo je ovaj legendarni srpski redatelj koji je uživao snimati provokativne filmove. Radio je eksperimentalne filmove pod utjecajem Godarda i miješao seks i politiku na način koji je provocirao i komunistički Istok i kapitalistički Zapad. Njegov ”W.R. – Misterije organizma” donio mu je nagradu na Berlinaleu, ali i zabranu prikazivanja u Jugoslaviji. Makavejev je otišao na Zapad i snimio ”Sweet Movie” koji je također bio pun seksa, nasilja i provokacija pa je imao problema i sa zapadnim cenzorima. Na kraju je snimio i jedan konvencionalni film, ”The Coca-Cola Kid” s Ericom Robertsom i Gretom Scacchi, koji je prikazan i na programu Cannesa.

43 Shares